Ciclisme

Pels camins del Tour 2024

Etapa 5. Saint-Jean-de-Maurienne - Saint-Vulbas

Avui toca una etapa de pas, sense suc ni bruc, només per prendre mides, per provar sort i a veure què passa. De la Savoia a l’Ain. La sortida és a Saint-Jean-de-Maurienne, una subprefectura discreta, coneguda només per ser la seu de la fàbrica que manufactura les famoses navalles Opinel. Si no en teniu cap, aprofiteu l’avinentesa per comprar-ne una, la més aconsellada és la número 8, perquè s’adapta a qualsevol mena de treballs, tots ells perfectament legals i moralment irreprotxables.

Però la vall de Maurienne, com totes les valls hivernals, guarda un secret ben guardat, és el del seu formatge, el Bleu de Termignon, elaborat artesanalment per només quatre productors, entre juny i setembre a 2.300 metres d’altitud. És el formatge més car de França. Cal consumir-lo amb prudència.

L’etapa surt de Saint-Jean i baixa suaument per la vall de Maurienne cap a Chambéry, passant per pobles rurals que amb prou feines han deixat traces en la història del país: Épierre, Val-d’Arc i Bourgneuf. Montmélian destaca una mica amb el seu promontori a la riba de l’Isère, però després tornen més pobles: Saint-Jeoire-Priere, Challes-les-Eaux…

A Chambéry ja ens trobem amb una població amb més entitat, capital històrica de la Savoia. El seu nom va lligat entre altres al de Jean-Jacques Rousseau i al dels germans De Maistre. Destaquen entre els seus monuments el castell dels ducs de Savoia i la catedral de Sant Francesc de Sales. La ciutat compta amb nombroses cerveseries i restaurants gurmet, entre ells un de distingit per la Guia Michelin (Château de Candie). I es recorda entre els seus fills més il·lustres al cuiner dels entrants del restaurant del Titanic, Auguste Coutin, que era de Chambéry i que va desaparèixer tràgicament amb el vaixell. Un gran nombre de restaurants, a més dels situats al centre vell, també són presents a l’avinguda de Lió, a la plaça Monge, a la plaça de l’Europe i al Carré Curial.

Però els ciclistes continuen pedalant i l’helicòpter de la televisió va enfocant els pobles de l’etapa. Ara toca Saint-Thibaud-de-Couz, Saint-Jean-de-Couz, Les Échelles, Saint-Beron i La Bridoire, just abans d’arribar al coll del Cheval Blanc. Des d’aquest punt ja gairebé tot és pla, menys un petit monticle que els organitzadors han posat al mig del recorregut per fer-lo més interessant.

Després el grup passarà per Domessin, encara a la Savoia, on fan un formatge anomenat “La Tommette de Domessin”, després vindrà Belmont-Tramonet i Saint-Genix-Les-Villages, per travessar la frontera departamental cap a l’Ain, passant per Lhuis, Serrières-de-Briord i Vertrieu, resseguint el Roine per la riba dreta.

L’arribada a meta és a Saint-Vulbas: casa d’infantesa d’Antoine de Saint-Exupéry, vins de Bugey, formatge de Bugey, central nuclear de Bugey i “Ville Fleurie (4 fleurs)”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.