Ciclisme

Pels camins del Tour 2024

Etapa 7. Nuits-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin

Avui toca etapa cronometrada, entre vinyes i boscos. Els corredors sortiran de Nuits-Saint-Georges, 5.414 habitants, una oficina d’administració d’Hisenda pública, una gendarmeria, una oficina de correus, deu oficines bancàries, tres funeràries, tres supermercats i sis fleques. El Meuzin travessa la vila. Nuit ve de “naud” que significa terra humida i de fang fèrtil, en llengua celta. El nom de Saint-Georges està directament relacionat amb la producció de vi. Al segle IV, Philibert de Mollans hauria tornat a Nuits les relíquies de Georges de Lydda, màrtir cristià perseguit per l’emperador Dioclecià, una vinya de la parròquia hauria pres llavors el nom de Saint-Georges. Sant Jordi és una figura important de la regió, celebrat com a patró de Borgonya. Per tal que el municipi es beneficiés de la reputació del “cru” que es cultiva al seu territori, l’ajuntament va sol·licitar i va obtenir l’afegit l’any 1892.

El Nuits Saint Georges Premier Cru és una combinació de dos terroirs. Al nord la zona de Nuits, amb terres foscos, poc argilosos i lleugers en grava que produeixen vins molt elegants. Al sud, la zona de Premeaux, amb terres de color marró vermellós més pesats que resulten en vins potents i estructurats. Preu de l’ampolla a partir de 500 euros. Nosaltres ens conformarem amb una cosa més senzilla.

El 25 de juliol de 1971, la tripulació de l’Apol·lo XV va donar oficialment el nom de “cràter Saint-Georges” a un forat lunar, homenatjant Jules Verne. De fet, a la seva novel·la Autour de la Lune, una bona ampolla de vi de Nuits es troba casualment al compartiment de les provisions, per celebrar “la unió de la Terra i el seu satèl·lit”. Busqueu bé en el maleter del vostre cotxe, no sigui cas que també n’hi tingueu alguna d’oblidada.

El recorregut de l’etapa fa una marrada pel bosc nacional de Mantuan que és un bosc públic present al territori de la comuna de Reulle-Vergy. Els ciclistes passaran pedalant a tota velocitat per Villars-Fontaine, Messanges, L’Étang-Vergy, Reulle-Vergy, Curley, Chambolle-Musigny i Morey-Saint-Denis, abans d’arribar a meta. A L’Étang hi ha un chateau, a Chambolle una església notable, però sobretot vinyes i més vinyes i vins cada vegada més cars.

A Gevrey-Chambertin, a l’arribada, els corredors es trobaran amb un poblet de 3.200 habitants, hi ha una església i un chateau, però la vinya de Gevrey-Chambertin és una de les més prestigioses de la vinya de Borgonya i fins i tot de les vinyes franceses i mundials, produeix nou dels 32 grans crus AOC de la vinya de Borgonya, amb un total de 88,39 hectàrees. En volum, això dóna 3.060 hectolitres de vi negre. La potència dels vins negres de Gevrey-Chambertin es combina amb una cuina amb cos i elaborada: carns vermelles a la brasa, cuixa de xai, vedella bourguignon, guisat de conill, coq au vin, coq au chambertin, formatges forts, etc. Es pot trobar un Chambertin Clos de Beze Clavelier et Fils 1961 per només 276 euros o un Charmes-Chambertin Grand Cru 2017 per 242 euros, aprofiteu l’ocasió i utilitzeu-lo per a oferir-lo als cunyats quan vinguin a fer un berenar-sopar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.