Atletisme

Traca catalana a la Nucia

Atletisme. Doblet de Guerrero, amb rècord del campionat, i Mechaal en l’estatal en els 1.500 m i de Jaël-Sakura Bestué, amb mínima olímpica, i Retamal en els 200 m

La banyolina Esther Guerrero va confirmar les previsions i va guanyar la cursa dels 1.500 m del campionat d’Espanya d’atletisme que es va disputar a la Nucia (Marina Baixa) i va certificar la seva plaça olímpica. És el cinquè títol estatal de la distància que obté la catalana i el novè total a l’aire lliure, ja que també n’atresora quatre dels 800 m. En absència de Marta Pérez, baixa per lesió, Guerrero va ser encara més favorita i es va imposar amb un temps de 4:02.76, la seva millor marca de la temporada i rècord del campionat, superant el que tenia la tarragonina Natàlia Rodríguez. Águeda Marqués, segona amb 4:03.90 i que va fer la mínima, va llançar la cursa fins que Guerrero la va avançar a l’inici de la darrera volta. La vilafranquina Naima Ait Alibou (4:09.07) va guanyar el bronze i la santcugatenca Zoya Naimov va ser quarta (4:11.41).

El doblet de les comarques gironines en la distància el va arrodonir el palamosí Adel Mechaal amb una victòria indiscutible que segella també la seva plaça en els Jocs de París. Mechaal va marxar com i quan va voler en la recta final i ningú no el va poder seguir. L’atleta català va vèncer amb 3:35.49, aixecant el seu cinquè títol estatal (en té dos en els 5.000). Un altre català, Adam Maijó, va ser cinquè.

La jornada va ser ben prolífica per a l’atletisme català, que va signar un altre doblet, guarnit, a més, amb una mínima olímpica gràcies a Jaël-Sakura Bestué. La santcugatenca i el vilafranquí Pol Retamal van confirmar els pronòstics i van revalidar els títols dels 200 m. Bestué havia guanyat la semifinal al matí amb 23.18 i en la final va fer un temps de 22.73 amb què va superar la mínima (22.80). És el cinquè títol estatal de Bestué, que es va emocionar pel títol i per haver certificat la seva presència a París 2024.

Pol Retamal, per la seva banda, va guanyar la primera semifinal al matí amb 20.71 i al vespre es va apoderar del seu quart or en la distància amb una gran autoritat. Malauradament, el seu registre (20.57) no li va permetre segellar la mínima olímpica (20.36). Adrià Alfonso va acabar sisè amb 21.17.

En el salt d’altura, Ona Bonet va lluitar per les medalles i es va acabar penjant el bronze amb 1,83 m, a quatre centímetres de l’or.

També havia segellat l’accés a la semifinal amb el millor temps de les participants Xènia Benach (13.21) en els 100 m tanques. La gran favorita per penjar-se l’or, però, va caure en la semifinal. La campiona de Catalunya, Mireia López, va fer marca personal (13.34) i va guanyar una meritòria medalla de bronze.

Plata per a Josué Canales

El gironí de 22 anys Elvis Josué Canales va guanyar la plata en la final dels 800 m amb 1:45.53. La cursa va ser d’alt nivell i l’atleta nascut al Marroc Mohamed Attaoui va trencar la presumpta igualtat amb una exhibició (1:45.03). El podi el va completar el gallec Adrián Ben (1:45.55). Canales té arrels d’Hondures i viu a Girona des que tenia 2 o 3 anys; té la nacionalitat espanyola, però havia competit anteriorment amb Hondures. Té la mínima olímpica –la va fer amb un registre d’1:44.49 a Guadalajara la setmana passada, establint un nou rècord català– i aspira a ser als Jocs de París. En els 800 m femenins, l’arenyenca Marta Mitjans va acabar en la cinquena posició, però amb només 17 anys es reivindica en el campionat i va fer marca personal amb 2:03.92. La campiona, Lorea Irarzabal, va establir un nou rècord del campionat amb 2:00.12.