Ciclisme

Cavendish ja en suma 35

Ciclisme. El velocista de l’illa de Man, de 39 anys, estava empatat a 34 victòries en el Tour amb el mític i llegendari Eddy Merckx. El seu darrer triomf a la ronda francesa va ser l’any 2021

Mark Cavendish va fer una mica més gran el seu lloc en la història del Tour de França guanyant per 35a vegada una etapa de la ronda francesa. D’aquesta manera va superar els triomfs del mític i llegendari Eddy Merckx, amb qui estava empatat a 34 des de l’any 2021. El velocista de l’illa de Man es va imposar en la meta de Saint-Vulbas després d’una etapa plana de 177,4 km que va sortir de Saint-Jean-de-Maurienne. Cavendish se situa en solitari en la llista de guanyadors d’etapes del Tour amb Merkx segon amb 34 victòries entre el 1969 i el 1975, mentre que el tercer és Bernard Hinault, amb 28. Tadej Pogacar, el dominador actual del Tour, en suma 12. Cavendish es va convertir també en el segon corredor de més edat –39 anys i 43 dies– que guanya una etapa del Tour. La seva última victòria en el Tour va ser l’any 2021. Les primeres victòries del ciclista de l’illa de Man en la màxima categoria, llavors l’UCI Pro Tour, van ser l’any 2007 en la Volta a Catalunya: va guanyar la segona etapa (Perafort) i la sisena (Lloret de Mar).

L’esprint a la meta de Saint-Vulbas va ser desordenat i cap equip el va poder dominar. Cavendish es va situar molt bé, va trobar el seu forat per avançar els rivals per la zona esquerra i es va imposar clarament. El britànic va agrair als seus companys la feina que havien fet en aquesta històrica etapa, i també va recordar com havia patit en la primera etapa, que va ser de muntanya, i va acabar 174è de 175 corredors, a 39:12 del guanyador.

La segona posició de la cinquena etapa va ser per a Jasper Philipsen i tercer va arribar Alexander Kristoff. Hi va haver una caiguda a menys de 300 m del final i el gran perjudicat va ser Mads Pedersen, el segon de la regularitat. L’etapa era plana, amb només dos ports de quarta categoria que no van posar dificultats als corredors. Des dels primers quilòmetres alguns equips van buscar una escapada i després de diversos atacs els francesos Clément Russo i Mattéo Vercher, tots dos nascuts a Lió, van consolidar el seu intent en el quilòmetre 55. Van arribar a tenir més de quatre minuts i mig d’avantatge, però el pilot sempre els va mantenir a una distància assequible per poder-los atrapar sense problemes, i ho va fer a 36 km de la meta.

En la general no hi va haver canvis, però Tadej Pogacar, el líder, va estar a punt de topar amb un senyal d’una illeta al mig de la carretera i anar per terra a 58 km del final. L’eslovè ho va evitar al darrer instant, però al seu darrere cinc corredors van caure, tot i que cap es va fer mal.

La sisena etapa d’avui, entre Mâcon i Dijon, de 163,5 km, tornarà a ser plana i amb la previsió d’una arribada a l’esprint, i una nova ocasió de Cavendish per guanyar.