Atletisme

ESPORTS

Mor Józef Szmidt, l’home que va trencar la barrera dels 17 m en el triple salt

Va ser campió olímpic a Roma el 1960 i a Tòquio el 1964

El polonès Józef Szmidt (Miechowitz, 1935), una de les grans llegendes de l’atletisme olímpic, va morir dilluns als 89 anys deixant com a llegat una gesta rellevant per a la història. Va ser el primer home que va trencar la barrera dels 17 metres en el triple salt. Ho va fer el 5 d’agost del 1960 al Forest Stadium d’Olsztyn, al seu país. Va arribar fins als 17,03, 33 centímetres més que l’anterior plusmarca. El rècord va ser vigent fins als Jocs de Mèxic, quan l’italià Giuseppe Gentile va arribar fins als 17,10.

El saltador polonès va ser a més, campió olímpic a a Roma el 1960 –amb rècord olímpic– i a Tòquio quatre anys més tard, igualant els doblets que anteriorment havien fet Myer Prinstein (1900 i 1904) i Adhemar da Silva (1952 i 1956). El triomf al Japó va tenir un doble mèrit ja que s’havia operat uns mesos abans d’una lesió al genoll. Malgrat tot va tornar a batre el seu propi rècord olímpic (16,85).

El polonès també es va classificar per als Jocs de Mèxic, cita en què va perdre el seu rècord. Malgrat que era tot un veterà va ser setè en la final.

Szmidt, que també va guanyar dos títols europeus (1958 i 1962), va ser un esportista tan rellevant al seu país que va ser un dels membres de la delegació que va visitar Willy Brandt el 1975 amb l’objectiu de millorar les relacions entre Polònia i la República Federal Alemanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)