Més esport

Fórmula kite

La llegenda continua

Gisela Pulido ha dominat la disciplina del surf d’estel durant més de dues dècades, tal com avalen els seus títols mundials, però ha hagut d’adaptar-se a una nova modalitat per tal de complir un somni: ser olímpica

La seva estrena als Jocs serà aquest migdia a Marsella

Parlar de Gisela Pulido (Premià de Mar, 1994) és parlar d’una esportista històrica. De fet, llegir el seu palmarès pot generar distensions de mandíbula. Aquesta és la reacció més natural en descobrir que va guanyar el seu primer mundial amb només deu anys. Sí, d-e-u. Una gesta que va ser reconeguda l’any 2007 amb el rècord Guinness en ser la campiona mundial més jove. I són onze els mundials que ha aconseguit en la disciplina de surf d’estel (kitesurfing en anglès) en modalitat lliure. Un esport en què els esportistes fan acrobàcies a l’aigua a sobre d’una taula i penjats d’un estel.

Tot i ser dominadora d’aquest esport durant dues dècades, Pulido tenia un somni: anar als Jocs Olímpics. Un fet que es va convertir en una possibilitat real quan el programa olímpic de vela dels Jocs de París va anunciar que incorporava per primera vegada la modalitat de Fórmula Kite. Aquesta és una disciplina on es fa servir un estel controlat manualment per navegar per l’aigua fent un eslàlom en un recorregut delimitat per unes boies, és a dir, una cursa. En veure que hi hauria aquesta nova disciplina, Pulido –que mai abans havia pogut participar en uns Jocs– no va dubtar-ho i es va llançar a l’aigua a aprendre aquesta variant, que si bé no té res a veure amb el kitesurf tradicional, té algun element similar. Un procés que ha dut la catalana a passar de ser la dominadora absoluta d’un esport a lluitar per ser de les deu millors. I tot això havent d’adaptar-se físicament guanyant fins a 12 quilos de massa muscular i incorporant un canvi de dieta de la mà d’un nutricionista per tal de poder competir millor, ja que, en aquesta modalitat de cursa, el pes físic es converteix en un element per guanyar rapidesa.

“Estava acostumada a guanyar-ho tot i per mi ha sigut un repte a nivell mental”, reconeixia l’atleta en una entrevista al portal Olympics.com. Però si una cosa sap fer Gisela Pulido és, sens dubte, competir. La catalana va segellar la seva plaça olímpica el setembre del 2023 en el campionat europeu celebrat a Anglaterra. Una plaça que va ratificar el comitè olímpic, fet que suposava una cosa: el somni es feia realitat. Després de dues dècades de domini absolut del surf d’estel i d’adaptar-se a una nova disciplina esportiva, finalment arribaven els fruits de l’esforç amb la classificació olímpica.

La base d’esports de mar de Marsella serà l’escenari aquest diumenge (12.30 h) del debut olímpic de Gisela Pulido, que, passi el que passi, fa temps que s’ha convertit en una esportista llegendària.

10
Anys.
És l’edat que tenia Gisela Pulido quan va guanyar el seu primer campionat mundial de surf d’estel en modalitat d’estil lliure.
11
Mundials.
Té tot just 30 anys però Pulido ha guanyat onze vegades el mundial de surf d’estel en modalitat lliure (‘kitesurf freestyle’ en anglès).
12
Quilos.
La quantitat de massa muscular que ha guanyat Pulido per adaptar-se a Fórmula Kite.
4
Dies.
La modalitat de Fórmula Kite als Jocs consistirà en quatre dies de competició. Un campionat que es durà a terme a Marsella entre el 4 i el 8 d’agost.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)