Atletisme

Julien Alfred, la nova reina de l’hectòmetre olímpic

La velocista de Saint Lucia ha vençut amb un nou registre personal de 10.72

L’imponent Julien Alfred ha posat la petita illa caribenya de Saint Lucia en el mapa olímpic amb un incontestable victòria en els 100 m per convertir-se en l’atleta més ràpida del planeta. Alfred, que en la campanya hivernal ja s’havia imposat en els 60 m del mundial en pista coberta de Glasgow, ha fet valer la seva explosiva sortida per dominar la final de principi a fi amb un nou registre personal de 10.72. La nord-americana Sha’Carri Richardson, en canvi, ha tingut una posada en acció pèssima (0.221 ha estat el seu temps de reacció), però en el tram final ha progressat per escalar fins al segon lloc (10.87) per davant de la seva compatriota Melissa Jefferson (10.92). Alfred pren el relleu de l’hectòmetre olímpic a les velocistes jamaicanes, que havien dominat aquesta prova des dels Jocs de Pequín 2008, repartits per Shelly-Ann Fraser-Pryce (2008 i 2012) i Elaine Thompson (2016 i 2020). Cap de les dues ha competit en la final. Fraser-Pryce, que s’ha ressentit d’una lesió que s’havia fet fa uns dies a Alcobendas, s’ha donat de baixa en les semifinals. Thompson, amb un trencament al tendó d’Aquil·les, ja no havia viatjat a París.

Remuntada de Femke Bol

Com a preàmbul de la gran final de 100 m, la neerlandesa Femke Bol ha ofert tota una exhibició en el relleu de 4x400 m mixt per donar l’or als Països Baixos. L’espigada velocista oranje ha pres l’últim testimoni en quart lloc, però amb un parcial de 47.93 ha avançat la belga Naomi Van den Broeck, la britànica Amber Anning i en el tram final la nord-americana Kaylyn Brown per cantar victòria amb un nou rècord europeu de 3:07.43. El quartet neerlandès s’ha quedat a només dues centèsimes del rècord mundial establert pels Estats Units (3:07:41) en les sèries de divendres.

Tercer títol de Ryan Crouser

En una jornada de campions novells, ha destacat l’hegemonia del nord-americà Ryan Crouser, que ha enllaçat la tercera corona consecutiva i s’afegeix als dos últims títols mundials. El colós d’Oregon ha marcat territori des del primer intent i ja no ha trobat oposició en un concurs en què a partir de la quarta temptativa s’ha vist perjudicat per la pluja. Amb un millor tir de 22,90 m, el plusmarquista mundial ha precedit al seu compatriota Joe Kovacs i al jamaicà Rajindra Campbell. Tots dos han enviat la bola de 7,2 a 22,15 m, però el segon intent de Kovacs (21,71 i 20,00 m) li ha donat la segona plaça.

Thea Lafond, vencedora en triple salt (15,02 m)

Sense la veneçolana Yulimar Rojas lesionada, la nova campiona olímpica de triple salt és l’atleta de Dominica Thea Lafond, que en el segon intent ha volat fins a 15,02 m. L’han acompanyat en el podi la jamaicana Sanieka Ricketts (14,87) i la nord-americana Jasmine Moore (14,67). La gallega Ana Peleteiro, tercera a Pequín, s’ha hagut de conformar amb el sisè lloc (14,59 m).

Markus Rooth, campió del decatló

El colofó de la jornada ha servit per coronar a l’atleta més complet, títol que s’ha guanyat el jove noruec de 22 anys Markus Rooth, vencedor del decatló amb 8.796 punts. El canadenc Damian Warner, que defensava el títol de Tòquio, ha perdut tota possibilitat de lluitar pels primers llocs després de cometre tres nuls en el salt de perxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)