La glòria, per a Lyles
El velocista nord-americà s’emporta el títol olímpic de 100 m (9.79) amb un frec a frec final brutal amb el jamaicà Thompson, resolt amb la foto d’arribada
Els vuit finalistes corren, per primer cop, per sota dels 10 segons
L’ombra d’Usain Bolt encara és molt allargada, però el nord-americà Noah Lyles, un altre xouman sobre el tartan, s’ha convertit en el velocista més consistent dels últims temps i va acumulant mèrits per ser considerat el seu millor successor. Triple campió mundial a Budapest (100, 200 i 4x100 m), l’extravertit atleta de Gainsville va conquerir a l’Stade de France de París la seva primera corona olímpica de 100 m amb un frec a frec espectacular amb el jamaicà Kishane Thompson. El caribeny va fer valer la seva explosiva sortida, però Lyles va progressar com mai per vèncer amb la seva millor marca de sempre (9.79) i superar el seu rival per mil·lèsimes de segon. Amb el mateix registre, la foto d’arribada (0.784 i 0.789) va determinar el triomf del consagrat atleta dels Estats Units davant del prodigi de Jamaica, que ja es veia vencedor. La final va tenir un nivell mitjà molt elevat i per primer cop els vuit atletes van baixar de la barrera dels 10 segons amb vent legal.
El nord-americà Fred Kerley (9.81) va completar el podi amb una sola centèsima de diferència respecte del sud-africà Akani Simbine (9.82), que va establir un nou rècord del seu país. L’italià Lamont Marcell Jacobs, el defensor de la corona de Tòquio, va ocupar el cinquè lloc (9.85), davant del botswanès Letsile Tebogo (9.86), sisè també amb rècord nacional, del nord-americà Kenneth Bednarek (9.88) i del jamaicà Oblique Seville (9.91). El nou campió olímpic va tornar a exhibir la seva capacitat competitiva per oferir la seva millor versió en el moment oportú. Com a Budapest, Lyles té el propòsit de pugnar també per l’or en 200 m i el relleu de 4x100 m i, si li deixen, també en el 4x400 m.
Mahuchikh i Katzberg compleixen els pronòstics
La ucraïnesa Yaroslava Mahuchikh, que fa un mes va establir un nou rècord del món a l’estadi Charléty de la mateixa capital francesa (2,10 m), va confirmar els pronòstics i va assolir el títol d’alçada, tot i que no va passar de 2,00 m. Amb la victòria assegurada i després de dos nuls en 2,02 m, va intentar els 2,04 m, però també va tombar el llistó. L’australiana Nicola Olyslagers, que converteix cada intent en una festa col·lectiva abans d’apuntar les sensacions a la seva llibreta, va ocupar la segona plaça, amb els 2,00 m aconseguits en el tercer intent. La tercera plaça compartida va ser per a l’australiana Eleanor Patterson i la ucraïnesa Iryna Gerashchenko, amb 1,95 m. En el concurs de martell, el canadenc Ethan Katzberg va dinamitar la final des del primer intent i va marcar territori amb un llançament de 84,12 m. El campió mundial a Budapest, que ha afegit el títol olímpic al seu palmarès, no va trobar oposició perquè cap més llançador va poder enviar el martell més enllà dels 80 metres.
Montesinos, escollida en el relleu mixt
La terrassenca Cristina Montesinos, desena en els 20 km marxa, formarà un dels dos relleus mixtos de la selecció espanyola, al costat del murcià Miguel Ángel López, segons va confirmar ahir la federació. La prova, que s’estrena en el programa olímpic, es disputarà demà al matí (7.30 h) i l’altra parella estatal la conformaran els medallistes María Pérez i Álvaro Martín. El gavanenc Paul McGrath, dissetè en els 20 km de divendres, i la mataronina Raquel González, que també ha viatjat a París i aspirava a competir en la seva tercera cita olímpica, finalment no han estat entre els escollits.