Atletisme

A tocar del diploma

La terrassenca Cristina Montesinos, amb el murcià Miguel Ángel López, ocupa el novè lloc en la marató del relleu mixt de marxa

Álvaro Martín i María Pérez guanyen l’or d’aquesta prova que s’estrenava en el programa olímpic

La terrassenca Cristina Montesinos (1994) tornarà de París, la seva estrena en una cita olímpica, amb un desè lloc en els 20 km i el novè en la marató del relleu mixt, que ahir va catapultar l’extremeny Álvaro Martín i l’andalusa María Pérez fins a l’Olimp i va convertir el Trocadero en una festa de la marxa espanyola. Els resultats de Montesinos, al costat del títol i les medalles dels seus companys de selecció, poden semblar poca cosa, però tenen molt valor per a la marxadora catalana, de 30 anys i eclosió tardana, i que era pràcticament una desconeguda quan fa un any va assolir el cinquè lloc en els 35 km del mundial de Budapest. Fins arribar a l’elit, l’atleta terrassenca va haver de recórrer un camí molt costerut, després d’una lesió crònica al tibial que la va tenir apartada de la competició vuit anys i haver de passar dues vegades per la sala d’operacions.

La seva gran eclosió va ser el 2023, quan a les ordres de Valentí Massana va decidir deixar la feina i focalitzar-se a guanyar la plaça olímpica. Després del cinquè lloc a la Plaça dels Herois de la capital hongaresa, Montesinos es va haver d’adaptar al canvi de distància, dels 35 km, que no formen part del programa olímpic, als 20 km, i encara més al relleu mixt, on ahir es va quedar a tocar de la plaça de finalista, del diploma olímpic, en una actuació de menys a més.

El murcià Miguel Ángel López, la parella en el relleu de Montesinos, va cobrir el primer parcial de 11,45 km en catorzè lloc (44:27). La terrassenca, amb 44:14 en els 10 km, va guanyar una plaça en la seva primera aparició. Mentre Álvaro Martín començava a enfilar la victòria amb un frec a frec final amb l’equatorià Brian Pintado, el veterà marxador murcià, que havia estat campió mundial de 20 km a Pequín 2015, prosseguia amb la remuntada. María Pérez rematava la feina per a la primera parella espanyola i Montesinos, amb el setè registre en l’últim parcial de 10,745 km (47:55), avançava la francesa Beretta i l’alemanya Feige per signar el novè lloc final, amb un registre de 2h56:10. A l’egarenca li van sobrar 30 segons per superar la japonesa Okada i aconseguir la vuitena plaça, que de ben segur hauria culminat les seves aspiracions. “En el primer relleu he anat sola, al meu ritme, i en el segon, tot i avançar algunes rivals, esperava un millor registre i m’ha fet ràbia no haver aconseguit el vuitè lloc”, va confessar la catalana. Per a la història quedarà el primer rècord olímpic de Martín i Pérez, fixat en 2h50:31.

Relleus mixtos
1rs Martín/ Pérez (Espanya) 2h50:31
2ns Pintado/Morejón (Equador) 2h51:22
3rs Cowley/Montag (Austràlia) 2h51:38
9ns López/Montesinos (Espanya) 2h56:10

Guerrero aprofita la repesca

A través de la sèrie de repesca, la banyolina Esther Guerrero podrà complir avui (19.35 h) el seu objectiu de competir en les semifinals dels 1.500 m dels Jocs Olímpics de París. La migfondista catalana, que arrencava amb la segona marca de les participants, va saber jugar les seves cartes per ocupar el tercer lloc (4:03.15) dels tres que obrien la porta per continuar endavant en la competició. “He corregut millor. No he tingut canvis de ritme i he estat molt més concentrada i focalitzada en el que havia de fer. M’he tret un pes de sobre. Ahir no em va acompanyar ni el cos ni la ment”, va dir en referència a les eliminatòries. La guanyadora de la sèrie va ser l’etíop de 18 anys Birke Haylom (4:01.47), que va dinamitar la prova de bon començament. Guerrero va arribar en segon lloc del grup perseguidor, darrere de la italiana Ludovica Cavalli (4:02.46). El gironí Elvin Josué Canales, cinquè en la quarta eliminatòria de 800 m (1:46.48), no va poder accedir a les semifinals de forma directa –passaven els tres primers– i avui (12 h) tindrà una nova oportunitat en la sèrie de repesca. Finalment, el palamosí Adel Mechaal, que havia de córrer les eliminatòries de 5.000 m, va ser baixa per una indisposició. En aquesta mateixa prova el gironí Santiago Catrofe, amb la samarreta de l’Uruguai, es va classificar en catorzè lloc (13:56.40) i no va poder aconseguir una de les vuit places que donaven el bitllet per a la final de dissabte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)