Pentatló
Laura Heredia, ara sí
És la primera dona catalana i de l’Estat que competirà en pentatló modern en uns Jocs
Va estar tres dies aïllada en un hotel esperant si hi havia una baixa per positiu i va tornar cap a Barcelona sense competir
Laura Heredia (Santa Coloma de Cervelló, 2000) presenta una sèrie d’excepcionalitats que s’afegeixen al fet ja pròpiament singular i destinat als elegits –citius, altius, fortius– de participar en uns Jocs Olímpics. D’entrada, és una pionera. Mai abans en el pentatló modern, disciplina que combina l’esgrima, la natació, l’equitació i el laser-run –tir amb pistola amb quatre voltes de 800 metres–, una dona catalana o de l’Estat espanyol havia segellat la plaça per participar en uns Jocs. Heredia va penjar-se la plata en els Jocs Europeus de Cracòvia del 2023 i va certificar la seva plaça olímpica. A més, no serà la primera de la família que hi participa. El seu germà Aleix, vuit anys més gran, va ser 23è en els Jocs de Tòquio. La darrera singularitat és que ella també va viatjar a la capital asiàtica, i no pas per veure la família. En plena pandèmia, Heredia va estar durant 72 hores al Japó tancada en un hotel esperant que sonés el telèfon. No va sonar. Si alguna de les participats hagués tingut una lesió o hagués donat positiu, Heredia hauria competit a Tòquio. Quan li van plantejar la possibilitat, no s’ho va pensar dues vegades i se n’hi va anar. No es podia permetre quedar-se a casa i que després la seva substituta competís, i s’hi va arriscar.
Ara sí, a París es traurà l’espina i farà història per al pentatló català, sigui quin sigui el resultat, en un esport en què en tot l’Estat espanyol hi ha cap a 435 llicències i que forma part del programa olímpic ininterrompudament des que es va estrenar, el 1912, a Estocolm. El seu creador va ser el baró Pierre de Coubertin, l’impulsor dels jocs olímpics moderns.
Campiona de l’Europeu sub 24 amb només 22 anys, subcampiona del món júnior, bronze en els Jocs de la Joventut 2018 en equips mixtos o diversos llocs de finalista en la copa del món, a més de la plata de Cracòvia que li va obrir el camí de París, són els avals d’Heredia, que diu que vol obtenir el millor resultat possible i és molt ambiciosa, sense descartar absolutament res. El pentatló fa un gir de guió després de París. La competició de salt d’hípica es canviarà per un cursa Spartan Race d’obstacles, una modalitat que ha captivat molts joves i amb la qual el COI fa una picada d’ullet a la captació de fidels com ja ha fet abans amb el breaking, que debuta a la capital francesa, o l’skateboarding, que va fer el seu primer salt olímpic a Tòquio 2020 i tindrà un segon capítol a la ciutat de la llum. La mateixa que vol veure Heredia després de la foscor de l’hotel de Tòquio.