Ciclisme

El primer vermell, McNulty

Brandon McNulty (UAE) és el vencedor de la contrarellotge que obria la 79a edició de la Vuelta, de 12 km entre Lisboa i Oeiras i el primer mallot vermell, amb Mathias Vacek (Lidl) i Wout van Aert (Visma) segon i tercer; mentre Primoz Roglic vuitè a 17 segons era el millor entre els candidats de la general. El campió dels Estats Units de l’especialitat (1998) i cinquè a la prova olímpica, es converteix en el primer líder de la general i permet a l’equip dels Emirats enllaçar a les primeres de canvi 16 grans voltes amb una victòria d’etapa, des de la Vuelta del 2019 quan Tadej Pogacar en va sumar 3.

Edoardo Affini (Visma) a pocs minuts de les cinc de la tarda aconseguia el millor temps: 12:43.20 a 56,6 km/h de mitjana. El llombard (1996) ja havia rebaixat en 3 segons el registre de Victor Campenaerts (Lotto) en el punt intermedi, quilòmetre 7,3 (a 4,7); a qui treia 24 a l’arribada. L’andalús Luis Ángel Maté (Euskaltel) havia obert el ball i Enric Mas (Movistar) era el novè en sortir.

Pau Miquel (Kern Pharma) era el primer català en baixar per la rampa de sortida i cedia 52 segons i 1:15, quan feia més de mitja hora que el seient calent no tenia relleu, mentre al cap d’un quart d’hora Roger Adrià (Red Bull) perdia 29 segons a l’intermedi i entrava a 46 segons d’Affini. L’últim corredor del país en sortir només al cap de cinc minuts, Marc Soler (UAE); ho feia a 18 i 29 segons de l’italià.

Joshua Tarling (Ineos) era l’assenyalat per fer aixecar Affini i el plat amb 68 dents era tota una declaració d’intencions del gal·lès (2004); campió d’Europa i quart en la contrarellotge dels Jocs a París per culpa d’una punxada que el va fer canviar de bici als primers quilòmetres i que va quedar a només 2 segons del bronze, Wout van Aert –a 27 d’Evenepoel (or) i 12 de Ganna (plata)–, que seria l’últim en sortir, li millorava en 3 segons el parcial a Affini: 7:59. Tarling a tres quarts tocats de 8 aturava el cronòmetre en 12:43.48 (28 centèsimes).

Mathias Vacek (Lidl), 11è i 14è a París en la crono i la ruta, sí feia aixecar Affini passats 5 minuts de les 8, clavant els 57 km/h de mitjana amb 12:37 i després d’haver baixat en 2 segons el registre de Tarling a 4,7. Stefan Küng (Groupama) marcava el segon millor temps a 4 segons de Vacek i, Primoz Roglic (Reb Bull) a 15, es situava sisè.

Van Aert, també amb un plat de 68, era l’últim en sortir a les 20:18 i amb la referència de l’actual campió txec (2002) i subcampió del mon sub-23 fa dos anys. El belga li millorava en 1 segon el parcial a Vacek (7:56), Brandon McNulty (UAE) amb 2 segons més que Wout van Aert al punt intermedi creuava la meta amb 2 segons menys que Vacek (12:35) a dos quarts de 9 del vespre i el belga s’estrenava en la Vuelta amb un tercer lloc per 3 segons .

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)