Vela

L’Ineos Britannia fa el ‘sorpasso’ al Luna Rossa

Vela. L’equip britànic obté el lideratge de la fase de classificació de la copa Louis Vuitton després de vèncer el conjunt italià en la regata de desempat

El Luna Rossa Prada Pirelli, que dissabte semblava tenir assegurat el primer lloc de la fase de classificació de la copa Louis Vuitton en el marc de la copa Amèrica, va veure ahir com l’Ineos Britannia l’igualava en la puntuació i l’acabava superant en una regata de desempat. El sorpasso de l’equip de Sir Ben Ainslie i Dylan Fletcher-Scott els donarà dret a triar rival en les semifinals, que començaran a partir de dissabte. El conjunt britànic donarà a conèixer la seva decisió en la roda de premsa de divendres i haurà d’escollir entre el Luna Rossa (2n), el New York American Magic (3r) i l’Alinghi Red Bull Racing (4t), perquè l’Orient Express va quedar ahir eliminat i va donar per tancada la seva participació a Barcelona. Entre els semifinalistes, es guanyaran el bitllet per a la final de la copa Louis Vuitton els primers equips que aconsegueixin cinc victòries.

Cop de teatre

La jornada, amb un vent que va oscil·lar entre els 7 i els 9 nusos, va començar amb un triomf previsible de l’Ineos sobre l’Orient Express, que deixava el desafiador francès fora de combat i catapultava el conjunt britànic (6 punts) fins al primer lloc compartit amb el Luna Rossa. Però el cop de teatre es va produir en la segona regata. Una avaria al foil (hidroala) d’estribord de l’AC75 italià va provocar la seva desqualificació en la mànega que l’havia d’enfrontar amb l’Alinghi suís. L’equip transalpí no va tenir temps d’avisar el comitè de regates del seu problema perquè estava a punt d’iniciar la maniobra d’entrada, i això va provocar la seva desqualificació, en no poder entrar a la caixa de sortida dins del temps reglamentari. Aquest contratemps abocava el conjunt de Francesco Bruni i Jimmy Spithill a disputar una regata de desempat per determinar el vencedor de la fase de classificació de la copa Louis Vuitton. En el duel final i després d’un inici igualat, l’Ineos ja va passar per la primera porta (3:18) amb 18 segons de marge i va mantenir el domini en tot moment fins a segellar la victòria amb un registre de 22:12, amb 42 segons de renda respecte del seu rival.

ELIMINAT

L’Orient Express dona per tancada la participació en la copa Amèrica de Barcelona

El New Zealand, esperant rival

Abans de la prova de desempat, l’Emirates Team New Zealand va superar clarament l’American Magic en una prova no puntuable. El defensor del títol ja no tornarà a entrar en acció fins al 12 d’octubre, quan es farà el tret de sortida de la gran final de la copa Amèrica de Barcelona. Una penalització abans de començar la regata –va haver de cedir 75 metres– i la pèrdua del vol en el quart tram van ser uns avantatges massa grans per als kiwis, que van vèncer per 2:37 de marge. En l’American Magic, l’argentí Luca Calabrese va debutar com a timoner de la copa Amèrica i va prendre el relleu de l’anglès Paul Goodison.