El rival a batre en la llarga marató europea
Handbol. Amb l’objectiu d’accedir a la final a quatre a l’horitzó, el tècnic del Barça, Carlos Ortega, compara la Champions amb una cursa de fons. El primer pas per revalidar la corona serà contra el Kolstad
D’un curs a l’altre el Barça ha passat de generar dubtes, fins i tot per poder accedir a la final a quatre, a ser el rival a batre de la Champions. El títol assolit ara fa tres mesos al Lanxess Arena de Colònia, el tercer en quatre temporades, ha reforçat el projecte de Carlos Ortega, que s’ha guanyat per mèrits propis tornar a ser un dels principals candidats a assolir el ceptre europeu. “Ens espera un camí molt llarg que es recorre partit a partit, i ens ha tocat el grup més difícil des que soc l’entrenador del Barça. Amb tota probabilitat, un equip amb nom es pot quedar fora de les eliminatòries. La Champions és com una marató. Pots començar molt bé i al final pots quedar dels últims, o al revés. Hem d’anar pas a pas, tot i que el Barça té l’obligatorietat de competir sempre i intentar arribar a la fase final”, reflexionava el tècnic andalús en la prèvia de l’estrena europea, avui a la pista del Kolstad noruec (18.45 h, per Esport3). Serà un duel sense precedents contra un equip que el curs passat havia generat molt d’interès però que es va quedar lluny de les expectatives, sense plaça per als vuitens de final.
Primera estació: Kolstad
En la seva primera temporada a la Champions, el Kolstad va ocupar el setè lloc del grup A, amb 11 punts (5-1-8), i es va quedar a les portes d’accedir al play-off. El central noruec Sander Sagosen (73 gols el curs passat) és el líder d’un equip que ha perdut el lateral dret Magnus Rod (Pick Szeged), però que s’ha reforçat amb el suec Simon Jeppsson (Erlagen). “A la Champions jugar a fora sempre comporta dificultats. Segur que ens trobarem un pavelló ple. És un equip que manté jugadors importants i ho haurem de fer bé per sumar els dos punts, que és el nostre objectiu”, remarcava Ortega. L’entrenador del Barça va assenyalar que per primer cop s’estrenaran a Europa sense haver jugat abans en la lliga Asobal, la qual cosa permet que l’equip arribi a la cita amb més rodatge. El fet que l’equip mantingui pràcticament la mateixa plantilla del curs passat –s’ha incorporat Juan Palomino per cobrir la baixa d’Haniel Langaro– ha fet que els jugadors hagin recuperat els automatismes amb molta més facilitat i que l’equip ja rendís a molt bon nivell en la supercopa Ibèrica, amb triomfs contra el Porto (39-31) en la semifinal i l’Sporting (33-38) en la final. “Ara físicament estem bé. A veure com arribem a l’octubre, amb la Super Globe, i al novembre, que seran mesos més crítics”, assenyala el tècnic. A les baixes ja conegudes de Pol Valera i Jaime Gallego, també s’hi ha de afegir la de l’extrem suec Hampus Wanne, amb molèsties a l’espatlla dreta. L’extrem del filial Manuel Ortega, fill de l’entrenador, completarà la convocatòria contra el Kolstad. En el mateix grup que el Barça destaca la presència de l’Aalborg –la víctima blaugrana en la final de Colònia–, el Magdeburg –el vencedor del 2023–, el Kielce dels Duixebàev, el Pick Szeged, el Nantes i el Zagreb.
En el grup A el Veszprém, ara sota la batuta de Xavi Pascual, i el París Saint-Germain intentaran desprendre’s de l’etiqueta d’eterns aspirants al títol europeu. També destaca la participació del Füchse de l’exuberant Mathias Gidsel i el Wisla Plock de Xavi Sabaté, a més de l’Sporting, el Dinamo de Bucarest, el Fredericia danès i l’Eurofarm Pelister de Macedònia del Nord.