Tennis

Nadal penja la raqueta

Condicionat pels problemes físics, el tennista manacorí anuncia la retirada als 38 anys, reconegut com el millor jugador de la història en terra batuda

Jugarà els últims partits en les finals de la copa Davis de Màlaga

Rafa Nadal penja la raqueta als 38 anys. El millor jugador de la història en terra batuda, el monarca de Roland Garros, amb 14 títols a la Philippe Chatrier al seu palmarès, abdica definitivament. Després d’un parell d’anys flirtejant amb la retirada a conseqüència de diversos problemes físics, el tennista manacorí ja ha posat data al seu comiat: la setmana del 19 al 24 de novembre, coincidint amb les finals de la copa Davis a Màlaga, en què Espanya s’enfrontarà als Països Baixos. “Em fa molta il·lusió que el meu últim torneig sigui la copa Davis representant el meu país. És tancar un cercle, perquè una de les meves primeres alegries va ser la final de Sevilla del 2004”, anuncia el jugador en un emotiu vídeo de comiat. “Em retiro del tennis professional. La realitat és que han estat uns anys difícils, especialment els dos últims. Penso que no he estat capaç de jugar sense limitacions, fet que m’ha arribat a portar a prendre aquesta decisió”, explica el tennista illenc, que durant el curs ja havia fet evident que jugava per última vegada alguns dels seus tornejos de capçalera, com el mateix Roland Garros, on hi ha instal·lada una estàtua en honor seu, o el Barcelona Open Banc Sabadell Torneig Comte de Godó. La pista central del RCT Barcelona porta el seu nom, després d’haver conquerit el títol fins a dotze vegades.

El palmarès

Des del seu debut amb només 15 anys, sent el jugador més jove a guanyar el seu primer partit en un torneig ATP, fins al seu últim Roland Garros el 2022, Nadal ha forjat una de les carreres més prolífiques del tennis. Els seus números només són a l’abast dels escollits: 22 grans eslams (14 Roland Garros, 4 oberts dels Estats Units, 2 Wimbledon i 2 oberts d’Austràlia) i 36 Masters 1.000. En total ha assolit 92 títols professionals en 131 finals disputades. En el seu palmarès també hi destaquen 5 copes Davis i dues medalles d’or olímpiques, tant en individuals a Pequín 2008 com en dobles, formant parella amb el barceloní Marc López a Rio 2016. “En aquesta vida tot té un principi i un final. Penso que és el moment adequat per posar el punt final al que ha estat una carrera llarga i amb molt més èxit del que mai hauria pogut imaginar”, comenta el tennista en el vídeo de comiat.

Lligat al Big Three

La carrera de Nadal anirà lligada per sempre més a la del seu bon amic Roger Federer (1981), retirat el 2022, i a la de Novak Djokovic (1987), amb qui van protagonitzar una pugna sense parangó que els va portar a dominar el circuit mundial durant més de dues dècades. Coneguts com el Big Three, van escriure una època daurada en el tennis i s’han convertit en els tres jugadors més llorejats en tornejos de Grand Slam, amb 66 títols entre tots tres: Djokovic (24), Nadal (22) i Federer (20). La competència entre tots tres els va fer créixer com a jugadors. Dotat amb una capacitat competitiva i un esperit de lluita encomiable, Nadal va ser capaç de millorar els seus punts febles per brillar i triomfar en altres superfícies més enllà del seu hàbitat natural, la terra batuda. El tennista manacorí ha tingut paraules d’agraïment per a tota la indústria del tennis. “Em sento molt afortunat per totes les experiències que he pogut viure. He viscut molts moments que recordaré la resta de la meva vida”, relata en la projecció mentre apareixen imatges de Federer i Djokovic.

Nadal també parla del seu equip de treball. “No són treballadors, són amics. Han estat en tots els moments en què els he necessitat. N’hem viscut tantes que són difícils d’explicar”, afegeix.

Agraïments

Lògicament, Nadal també té paraules per a la seva família: “Ho és tot per a mi. La meva mare ha fet tots els sacrificis perquè ho tinguéssim tot. La meva dona, Mery, amb qui portem 19 anys junts, ha estat la meva companya de viatge perfecta. Tornar cada dia a casa i veure com està creixent el meu fill [Rafael] cada dia em dona una força que m’ha mantingut viu i amb l’energia necessària per continuar.” I prossegueix: “La meva germana, el meu tiet [Toni], la raó per la qual vaig començar a jugar a tennis. Gràcies a ell he pogut superar moltes situacions difícils en la meva carrera esportiva. I al meu pare, que ha estat una font d’inspiració en tots els sentits.” I acaba el vídeo amb un agraïment general: “Me’n vaig amb la tranquil·litat absoluta d’haver donat el màxim. M’he esforçat en tots els sentits. Només puc acabar donant mil gràcies a tots, i fins aviat.”

EL PROTAGONISTA

És el moment adequat per posar el punt final al que ha estat una carrera llarga i de més èxit del que mai hauria pogut imaginar
Em fa molta il·lusió que el meu últim torneig sigui la Davis. Tanco un cercle, perquè una de les primeres alegries va ser la final de Sevilla
Han estat dos anys difícils. No he estat capaç de jugar sense limitacions, i és el que m’ha portat a prendre aquesta decisió
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)