Vela

Joan Vila s’incorpora al Saló de la Fama de la copa Amèrica

Amb deu participacions i tres victòries al seu palmarès, el navegant barceloní es convertirà en el primer català a figurar en aquest selecte grup en un acte que es fa avui al Museu Marítim

La vela catalana d’alta competició viurà avui a Barcelona un moment històric amb la cerimònia d’incorporació del navegant barceloní Joan Vila com el primer català i espanyol que ha estat elegit pel Saló de la Fama de la copa Amèrica, situat al Museu Marítim Herreshoff de Newport (Estats Units). La cerimònia, un acte molt solemne, tindrà lloc al Museu Marítim de Barcelona, i, a la cita, seguirà un sopar d’honor al qual assistiran uns mil convidats.

Joan Vila, actualment membre de l’equip suís Alinghi Red Bull Racing a la 37a Copa de l’Amèrica de Barcelona, va rebre la comunicació de la seva elecció el passat 18 d’abril, juntament amb altres tres esportistes que han marcat època a la vela mundial: Josh Belsky, Bob Fisher i Kevin Shoebridge. “Amb l’elecció dels membres d’aquest any estem distingint quatre persones, de quatre nacions diferents, unides pel major esdeveniment de la navegació a vela”, ha assenyalat a EFE el president del Comitè de Selecció del Saló de la Fama de la Copa de l’Amèrica, Steven Tsuchiya.

Deu participacions i tres victòries

Creat el 1992, el Saló de la Fama de la copa Amèrica ha inclòs fins avui cent persones. Els candidats, per ser considerats elegibles, han de ser membres d’equips (tripulants), dissenyadors, constructors, líders d’equips, periodistes i altres persones de mèrit vinculades a aquest esport. Joan Vila, de 62 anys, fins avui ha participat, des de 1992, en deu edicions de la copa de manera consecutiva. Ha competit en cinc finals de la copa Amèrica i n’ha sortit victoriós tres vegades: el 2003 i el 2007 amb l’equip suís Alinghi, i el 2013 amb l’Oracle Team USA.

Llicenciat en Enginyeria Civil per la Universitat Politècnica de Barcelona, per la seva afinitat pels temes informàtics i tècnics va decidir especialitzar-se en navegació. La seva trajectòria a la copa Amèrica va començar com a navegant dels desafiaments espanyols, Espanya’92 (1992), Rioja d’Espanya (1995) i Bravo España (2000). Després d’aquesta etapa, sense representació espanyola en la competició, va acceptar la invitació de Brad Butterworth per unir-se a l’equip ’Alinghi’ d’Ernesto Bertarelli per a l’edició de 2003 a Auckland, on va aconseguir la seva primera victòria. El 2007 va aconseguir a València, també amb ’Alinghi’, la seva segona victòria i va perdre la final de 2010, també a València, davant l’Oracle nord-americà.

Fitxat com a meteoròleg, assessor de sistemes electrònics i de navegació per l’Oracle Team USA per a les edicions de 2013 i 2017, aconseguí la seva tercera copa Amèrica el 2013 a San Francisco.

En les files de l’Alinghi

A l’era actual de la Classe AC75 (monocascos amb foils de 22,90 metres), Vila va estar amb l’INEOS britànic el 2021. Amb el retorn d’Ernesto Bertarelli a la copa Amèrica per a l’edició 2024, l’ara Alinghi Red Bull Racing es va reincorporar com a meteoròleg i especialista en rendiment de l’equip i analista.

Experiència en regates oceàniques

Més enllà de la copa Amèrica, Vila ha aconseguit destacats èxits en regates oceàniques. Ha competit cinc vegades a l’Ocean Race (anteriorment Whitbread i Volvo Ocean Race) a partir de l’edició 1989- 90. El 2002, amb l’equip alemany ’Illbruck’, es va convertir en el primer regatista espanyol a guanyar la Volta al Món.

El 2012, Vila va guanyar el Trofeu Julio Verne amb una circumnavegació ininterrompuda de 45 dies, 13 hores i 42 minuts a bord del trimarà francès Banque Populaire, patronejat per Loïck Peyron.

Els altres premiats

Avui, juntament amb ell estaran el regatista nord-americà de 58 anys Josh Belsky, guanyador tres vegades de la copa Amèrica i competidor amb cinc equips; el navegant i periodista britànic Bob Fisher (1935-2021) considerat un dels millors cronistes, tant en mitjans escrits com en ràdio i televisió de la competició, que va culminar amb la seva obra de dos volums ‘An Absorbing Interest’, publicada el 2007 que va ser un dels 31 llibres que va escriure o va ser coautor.

La llista la completa el neozelandès Kevin Shoebridge, de 57 anys. Guanyador quatre vegades de la copa Amèrica com a tripulant, es troba actualment en la seva desena campanya a la competició després 40 anys de carrera, ara com a director de operacions de l’Emirates Team New Zealand i mà dreta de Grant Dalton.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)