Barcelona renuncia a la 38a copa Amèrica
Vela. El regidor Jordi Valls diu que “no aporta res” allargar l’acord i Grant Dalton (New Zealand) diu que busquen “més petjada global i més equips”
No queda massa clar qui ha penjat primer el telèfon, però el que és una veritat ara per ara irrefutable és que la 38a edició de la copa Amèrica de vela no es farà a Barcelona.“És un acord de desconnexió amigable”, ha resumit el regidor d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, interrogat per si havia estat l’equip neozelandès o l’Ajuntament qui descartava continuar a Barcelona. L’Emirates Team New Zealand té la voluntat de fer créixer la competició i, després d’una trobada amb l’Ajuntament de Barcelona, la continuïtat està descartada. El consistori considera assolits els objectius, tal com ha explicat Jordi Valls en una entrevista a RAC1. “El propòsit que teníem anava fins al 2024, i no aporta res allargar-ho fins al 2026, amb una altra inversió de recursos públics i privats; com a sector públic, no hi apostarem”, ha dit Valls. “Barcelona és una ciutat molt atractiva i té altres agendes.”
Segons l’Emirates, la 37a edició de la prova ha atret 2,56 milions de persones a Barcelona durant els 59 dies que ha durat, entre el 22 d’agost i el 19 d’octubre.“Com a resultat d’aquests èxits sabem que tenim un nombre de propietats valuoses que volem continuar construint”, argumenta Grant Dalton, director executiu de l’Emirates Team New Zealand. “Mantenim una ment oberta sobre quina és la millor manera d’aconseguir-ho en un lloc o en diferents llocs que puguin disparar la 38a Copa Amèrica amb més petjada global, més equips i augmentant les oportunitats generals d’expansió”, hi afegeix Dalton.
És evident que les circumstàncies paral·leles socials i econòmiques que han envoltat la reeixida celebració esportiva de la 37a copa Amèrica han fet descarrilar el propòsit sembla ser que inicial o, si més no, la bona predisposició, de tornar-hi. Les protestes, amb manifestacions incloses, de diversos col·lectius veïnals, la tebiesa del públic català, i, sobretot, la publicació d’un informe a càrrec de La directa que rebatia dràsticament la previsió estimada de visites amb impacte econòmic que apareixien en l’informe de la Universitat Pompeu Fabra encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica i que avalava la competició, han empès l’Ajuntament a prendre la decisió. Sobre les exigències veïnals i de diferents partits polítics per fer una auditoria, Valls va aclarir que, com qualsevol esdeveniment que té informes econòmics, “aquest la tindrà” i “serà sotmès a les seves obligacions”.