Handbol

Dinamarca ja aspira a un pòquer de títols mundials

Handbol. Amb tres corones consecutives, la selecció danesa és la màxima favorita del campionat, amb França, Alemanya, Suècia i Espanya entre les principals aspirants

La selecció danesa va acon­se­guir ara fa dos anys a Esto­colm una fita sense pre­ce­dents en la història del mun­dial, sege­llar la seva ter­cera corona con­se­cu­tiva, i avui, reforçada pel seu cep­tre olímpic a París, començarà el camí per ampliar la seva hege­mo­nia amb un pòquer de títols. Serà el pri­mer gran cam­pi­o­nat sense Mikel Han­sen, reti­rat després dels Jocs, i amb el blau­grana Emil Niel­sen coro­nat com a millor por­ter del món. El com­bi­nat de Niko­laj Jacob­sen començarà la defensa del títol con­tra Algèria (20.30 h) al majestuós Jyske Arena d’Her­ning, que es con­ver­tirà en el seu camp base en la pri­mera fase del tor­neig. El mun­dial repe­tirà el for­mat de les últi­mes edi­ci­ons, amb 32 equips repar­tits en vuit grups, tot i que aquest cop els esce­na­ris de com­pe­tició es repar­ti­ran en tres països, la mateixa Dina­marca, Croàcia i Noru­ega, que exer­cirà d’amfi­tri­ona de la gran final al Unity Arena d’Oslo, el 2 de febrer.

Més enllà de Dina­marca, l’altre gran aspi­rant al títol és França, vigent campió euro­peu, sub­campió mun­dial a Esto­colm i que arri­barà a la cita ferit i amb ganes de redi­mir-se després del seu fiasco en els Jocs de París, en què va que­dar eli­mi­nat en els quarts de final després de per­dre con­tra Ale­ma­nya en la pròrroga (35-34). El late­ral del Barça Dika Mem s’ha recu­pe­rat en un temps rècord de la seva inter­venció a l’espat­lla dreta i ha entrat a última hora en la con­vo­catòria de la selecció bleu, on jugarà al cos­tat del seu com­pany Melvyn Ric­hard­son. Com Dina­marca sense Han­sen, França ja no dis­po­sarà d’un altre veterà il·lus­tre, Nikola Kara­ba­tic, reti­rat a París. El con­junt de Gui­llaume Gille forma part del grup C, juga la pri­mera fase a Porec (Croàcia) i s’estrena avui mateix con­tra Qatar (18 h).

Altres selec­ci­ons assídues en els podis dels grans cam­pi­o­nats són Ale­ma­nya, vigent sub­cam­pi­ona olímpica, i Suècia, cam­pi­ona euro­pea el 2022 i sub­cam­pi­ona mun­dial el 2021. L’equip suec, amb els blau­grana Jonat­han Carls­bo­gard i Ham­pus Wanne a les seves files, és un dels inte­grants del grup F, jun­ta­ment amb la selecció espa­nyola, abo­nada al bronze en els dos últims mun­di­als i en els Jocs de París. El con­junt hispà, que juga la pri­mera fase a Oslo, debu­tarà dijous con­tra Xile (18 h).

Segell català

A més de l’entre­na­dor de Sarrià de Ter Jordi Ribera, la selecció espa­nyola tindrà més que mai un clar segell català amb la presència de vuit juga­dors del país entre els divuit con­vo­cats: Ian Tar­ra­feta (Pays d’Aix UC) i Petar Cikusa (Barça), com a cen­trals; Djordje Cikusa (Mont­pe­ller), com a late­ral dret; Jan Gurri (Spor­ting), com a late­ral esquerre; Fer­ran Solé (PSG), com a extrem dret; Daniel Fernández i Ian Bar­ru­fet (Mel­sun­gen), com a extrems esquer­res, i Víctor Romero (Fraikin Gra­no­llers), com a pivot. També són a l’equip els juga­dors del Barça Gon­zalo Pérez de Var­gas (por­ter) i Javi Rodríguez (pivot). Ribera, en el càrrec des del setem­bre del 2016, sem­pre ha defu­git el con­cepte de relleu gene­ra­ci­o­nal, però en aquesta ocasió i a les por­tes d’un nou cicle olímpic l’argu­ment és ple­na­ment jus­ti­fi­cat si es té en compte l’entrada a l’equip de qua­tre juga­dors de la gene­ració 2004-2005, els ger­mans Cikusa, Romero i Bar­ru­fet. Serà la seva estrena en un gran cam­pi­o­nat abso­lut, tot i que en cate­go­ries ja han bas­tit un pal­marès espec­ta­cu­lar, amb un títol mun­dial sub-19, i dos euro­peus sub-18 i sub-20. En la prèvia del cam­pi­o­nat, Ribera va des­ta­car quina pot ser una de les claus de l’èxit de l’equip: “Penso que una de les coses que millor ha fet la selecció ha estat rein­ven­tar-se. La selecció té com a pre­missa aquesta capa­ci­tat de lluita, saber-se adap­tar a les difi­cul­tats i tro­bar solu­ci­ons. També les der­ro­tes ens han aju­dat a fer-nos més forts, tal com va pas­sar en els Jocs Olímpics, en què l’enso­pe­gada con­tra Suècia ens va ser­vir per reforçar-nos i aca­bar asso­lint el bronze olímpic.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)