Kiplimo trenca tots els esquemes en la mitja marató
Atletisme. El prodigi ugandès de 24 anys tritura per 48 segons el rècord mundial de la distància, traspassa la barrera dels 57 minuts (56:42) i torna a situar Barcelona en el primer nivell atlètic
Amb un estratosfèric registre de 56:42, volant a ritme de 2:41 el quilòmetre pels carrers de Barcelona, el prodigi ugandès de 24 anys Jacob Kiplimo va impulsar la mitja marató a una nova dimensió. L’excampió mundial de la distància (2020) i doble campió mundial de cros (2023 i 2024) va rebaixar 48 segons d’una tacada la plusmarca de l’etíop Yomif Kejelcha (57:30), aconseguida fa quatre mesos a València. En la presentació de la 35a eDreams Mitja Marató Barcelona by Brooks, divendres a la Fundació Joan Miró, Kiplimo havia explicat que venia a la capital catalana amb la intenció de fer un test en plena preparació per al seu pròxim assalt a la marató, el 27 d’abril a Londres, i en cap cas va parlar d’atacar el rècord mundial. “No esperava batre el rècord, només volia fer una bona cursa”, va admetre Kiplimo, que va celebrar efusivament la seva gesta, abraçat al seu representant i embolcallat amb la bandera d’Uganda després recuperar l’alè tombat sobre l’asfalt del passeig de Pujades.
En la prova femenina, la kenyana Yoyciline Jepkosgei també va complir el seu paper com a cap de cartell i va revalidar la victòria de l’any passat amb un nou rècord del circuit, amb 1h04:13 (1h04:29). Amb aquest registre Jepkosgei es col·loca en el primer lloc del rànquing mundial de l’any i en el setè de tots els temps. El rècord mundial és de l’etíop Letesenbet Gidey (1h02:52), aconseguit a València el 2021.
Al rècord de participants, amb 30.057 inscrits que la situen en el segon lloc d’Europa rere Berlín (35.000), la mitja de Barcelona hi afegeix dos registres de luxe que la consoliden entre les millors curses del món.
En la reunió tècnica de dissabte s’havia establert que la llebre marxaria a ritme de 2:45 per acabar al voltant dels 58 minuts amb el propòsit de superar el rècord del circuit (58:43). A l’hora de la veritat, ja es va veure que aquest ritme era excessivament còmode per a Kiplimo. Abans del tercer quilòmetre, a l’alçada de la Ronda de Sant Antoni, ja va abandonar per sorpresa la companyia de la llebre i del seu rival més il·lustre, el kenyà Geoffrey Kipsang Kamworor, i es va escapar tot sol cap a la glòria. Amb condicions ideals, 13 ºC i sense vent, tots els ingredients es van ajuntar perquè Kiplimo anés devorant quilòmetres a un ritme vertiginós. Els parcials van ser espectaculars: 13:38 al pas dels 5 km, 26:50 als 10, 39:47 els 15, que també suposen un nou registre mundial, i 53:10 els 20. Al final, 56:42, un registre per a la història.