Lucía Ramo
Jugadora del bàsquet girona
“Només el fet de preparar uns Jocs ja és un privilegi”
“Era esportista abans de l’accident i volia que l’esport continués estant present en la meva vida”
“Poder competir en esquí en els Jocs d’hivern de Milà 2026 i en bàsquet a Los Angeles 2028 és el meu objectiu”
Lucía Ramo (Alacant, 1999) és una esportista d’alt rendiment que compagina el bàsquet en cadira de rodes al Bàsquet Girona amb la preparació dels Jocs Olímpics d’hivern de Milà-Cortina d’Ampezzo 2026 en esquí. La seva història, plena de superació, reflecteix la resiliència de l’atleta.
Fa quatre anys la seva vida va fer un gir de 180 graus. Com va afrontar aquest canvi i què la va motivar a continuar endavant en l’esport?
Va ser un canvi molt fort que mai t’esperes, en el meu cas va ser un accident. Jo tenia una vida molt estable i pensava que tenia el control de les decisions de la meva vida, però d’un dia per l’altre va canviar tot. Vaig intentar afrontar-ho de l’única manera que sé fer, amb positivitat i veient la part bona de cada cosa que em passava. La primera part bona i la més important era que estava viva. L’esport és el que més em va ajudar. Jo era esportista abans de l’accident, jugava a futbol, i tenia clar que volia que l’esport continués formant part de la meva vida. Vaig investigar sobre l’esport adaptat i a partir d’aquí va començar un nou camí per a mi. Avui dia, puc dir que va ser una de les millors decisions que vaig prendre.
Compagina la seva participació al Bàsquet Girona amb la preparació per als Jocs Paralímpics d’hivern de Milà en esquí. Com s’organitza per rendir?
Actualment, visc a mig camí entre La Molina i Girona. De dilluns a divendres estic a La Molina, que és on hi ha l’equip de Promesas Paralímpicas i on entreno cada matí. A les tardes vaig al gimnàs per entrenar físic. Els divendres faig doble sessió: al matí entreno esquí i a la tarda vaig fins a Fontajau per entrenar amb el meu equip de bàsquet. És un ritme exigent, pel que fa a les lesions és una mica complicat, perquè puc fer-me mal practicant un esport i he de ser molt honesta amb mi mateixa i els altres per no perjudicar l’altre esport. Però crec que amb molta perseverança, organització i passió es pot tirar endavant.
Què significa competir en els pròxims Jocs Paralímpics?
Jo crec que és el top, el màxim al qual un esportista pot aspirar, és el somni de qualsevol que es dedica a l’esport d’elit. A mi m’omple d’orgull com a esportista sentir que puc arribar a tenir el paper de representar un país sencer. Són paraules majors i ho sento amb moltíssim respecte i responsabilitat. Ho valoro moltíssim, perquè sé que només el fet de tenir l’oportunitat de preparar uns Jocs ja és un privilegi.
Té algun altre objectiu fixat a banda dels Jocs?
El meu objectiu més proper són els Jocs de Milà 2026, però també estic en dinàmica de selecció amb el bàsquet. No vaig poder anar als Jocs de París l’estiu passat, però també seria un somni per a mi poder preparar els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028 amb la selecció espanyola de bàsquet i totes les meves companyes. Seria una oportunitat increïble.
Li va costar trobar preparadors i entrenadors que entenguessin les seves necessitats actuals?
La veritat és que sí. Al final tota la gent que he conegut dins el món de l’esport adaptat m’ha obert moltes portes i m’ho ha posat molt fàcil, però ha estat un repte. Ara mateix tinc dues entrenadores, una per a l’esquí i una altra per al bàsquet; totes dues entenen molt bé la meva manera de ser com a esportista. Entenen que en compaginar dos esports d’alt rendiment és molt probable que en algun moment no pugui estar al cent per cent en tots dos. Valoren l’esforç que faig quan hi soc i entenen quan no hi soc, que per a mi això és el més important de tot. M’han ensenyat moltíssim. Un entrenador que et doni les eines necessàries perquè tu puguis fer-les servir és clau.
Creu que s’està evolucionant correctament i donant prou visibilitat a l’esport adaptat? Què es podria millorar?
Cada cop s’està millorant més. Evidentment, uns anys enrere era molt més desconegut i era impensable que es pogués parlar de l’esport adaptat. Ara s’està donant a conèixer més, però jo em continuo adonant que hi ha molta gent que no el coneix. Per mi, a banda de les ajudes econòmiques que ens puguin donar, la part més important és la visibilitat. Al final és molt important donar-ho a conèixer, per poder valorar-ho més.
Quin paper ha tingut la seva família en la seva trajectòria i en el procés d’adaptació al canvi?
La meva família és el meu equip, ho han sigut sempre. Ho van ser quan vaig tenir l’accident i també en tots els canvis que he anat patint al llarg de la meva vida. No som una família d’esportistes, i això per a mi encara té més valor, perquè em donen suport a cegues, em donen suport en una cosa que ells no comparteixen o no senten la mateixa passió que jo. Mai m’han faltat, ni tampoc el seu suport i confiança.
Quin missatge donaria a altres persones que han d’afrontar desafiaments similars?
Jo els diria que confiïn en si mateixos sempre, però sobretot que confiïn en el procés. Tot ho veiem negre quan les coses van malament, però quan van bé no som capaços d’apreciar tota la part positiva. Si t’impliques i t’enfoques a buscar raons per tirar endavant és molt senzill. A tota la gent que està passant un mal moment, els animo a treure la força d’on sigui necessari.
El millor consell que li han donat és...
Va ser fa molt de temps, i el tinc molt interioritzat. Que no em rendeixi. El meu avi va dir-m’ho quan jo era una nena i va inculcar-m’ho fins al dia que ens va deixar. Crec que m’ha quedat gravat, i l’aplico al meu dia a dia. Cada cop que em proposo un objectiu o vull aconseguir una meta me’l repeteixo.
Té algun referent esportiu?
Moltíssima gent. A Espanya tenim una quantitat d’esportistes impressionant, jo sempre he seguit molts esportistes i he estat molt vinculada a l’esport. Avui dia et diria que admiro moltes companyes i amigues de selecció (bàsquet), però Sara Revuelta, una de les capitanes de la selecció, és un exemple per a mi, ha dedicat tota la seva vida a l’esport i al bàsquet en cadira de rodes, és impressionant.
La mentalitat en l’esport és molt important, però ha tingut dubtes en algun moment?
És cert que la mentalitat és molt important, però he de dir que fins ara no he tingut cap moment en el qual hagi dubtat de mi mateixa. Em proposo molts reptes, i és molt complicat començar un esport pràcticament des de zero i posar-te l’objectiu més elevat possible i que tot surti bé a la primera. He hagut de tenir molta paciència, però mai he deixat de confiar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.