Esport i política

MÉS ESPORT / POLÍTICA ESPORTIVA

La UFEC ni s'immuta

Moner no sembla inquiet per la intenció de Tibau de retallar subvencions i competències

No estalvia crítiques a l'administració i diu que la UFEC continuarà tenint un paper central

Dos dies després de l'entrevista amb el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, a El 9, un dels principals destinataris dels missatges del nou cap de l'esport català, la UFEC, va respondre ahir per boca del seu president David Moner. Ni contrariat ni de bon tros –aparentment– preocupat, Moner va minimitzar els plantejaments de Tibau –que atribueix a la seva recent arribada en el càrrec– i va pronosticar que la UFEC continuarà tenint un paper central en l'esport català –Tibau deia que la secretaria n'havia de recuperar el control– pel caràcter ineficient de l'administració.

Les subvencions.

Moner va relativitzar molt l'impacte de la retallada anunciada per Tibau. «Les federacions tenen uns acords signats per aquest any», va etzibar. «La crisi ha de ser només una incidència, tot continua», va afegir Moner, que va voler remarcar el pes que té la UFEC i el valor relatiu de la subvenció que rep. «La UFEC té autonomia financera, mou 30 milions d'euros, 30.000 abonats, té una corredoria d'assegurances amb una cartera de 15 milions d'euros, dels quals dos reverteixen en les federacions, i la subvenció que rep de la Generalitat no arriba al milió, dels quals 400.000 euros també es destinen a les federacions.»

Moner adverteix: «Cada nou secretari general de l'esport que s'ha nomenat ha quedat sorprès del que fem», i no s'altera per la possible retallada de subvenció: «Si no ens volen donar diners, que no ens en donin. Nosaltres el repartirem igualment. Nosaltres, amb 15 empleats, tenim una agilitat que ells, amb 170, no han sabut tenir. Un 10% de rebaixa? Bé, però que sigui un acord de govern i una obligació per a Ivan Tibau i el seu segon, Albert Marco.»

A més de considerar que «100 milions d'euros destinats a l'esport són una misèria comparada amb els diners que es gasten per muntar un hospital, i dels quals en sobren la meitat», Moner rebat que sigui la UFEC la que controla l'esport català: «Això no és veritat. El nostre èxit és tenir totes les federacions unides, i això comporta una força indiscutible. Si no hi ha diners per a una necessitat concreta, tenim prou prestigi a la banca per demanar un crèdit i fer una bestreta a compte de les subvencions que l'administració lliura tard.»

Tibau i Marco.

Al nou secretari general li recomana un període d'aclimatació al càrrec: «Ivan Tibau és un exjugador d'hoquei, bon economista i té anys d'experiència a l'Ajuntament de Lloret. Té molta experiència en el món de l'esport, però no és el mateix que la secretaria general, amb 150 esports, federacions reconegudes i d'altres no. S'ha d'assentar en el càrrec i d'aquí a uns mesos sabrà on està i farà declaracions més adequades de les que fa ara. El primer que ha de fer és saber què fem a la UFEC i les federacions. Quan ell vulgui li ho explicarem. I això no és una crítica. Renovacions del tipus de Tibau són positives. A partir d'ara, depèn d'ell.»

I a propòsit del posicionament de Tibau sobre el reconeixement de les seleccions, una remarca i una advertència: «N'hi ha sis lluitant pel reconeixement. No és el mateix ser jugador de la selecció d'hoquei que va a Macau que ser secretari general de l'Esport i haver d'anar a Madrid. No s'hi ha d'anar amb el cap cot.»

No és tan condescendent amb el director del Consell Català de l'Esport, Albert Marco: «Monitor de fitness, treballador de la UBAE –que és d'ERC–, treballador del CN Barceloneta, que estava a la sectorial d'esports de CDC i ara és director general. Esperem que de tant ensenyar educació física sàpiga administrar els diners de Catalunya». Amb tot, fa un pronòstic: «La nostra línia és en benefici dels clubs i les federacions, i al llarg del temps tots els secretaris generals han acabat donant-nos suport.»

Els projectes.

Moner adverteix que la concessió del mòdul del CAR a la UFEC entra en vigor «el setembre vinent» i si no es fa efectiu, «s'haurà de denunciar». Per Moner, el CAR és « la millor instal·lació d'Europa, amb una torre de salts coberta de deu metres, una piscina especial per a la natació sincronitzada i 18 sales per a esports».

El gran projecte que té la UFEC a l'horitzó immediat és el complex Esport Parc, vinculat al CAR: «La UFEC, juntament amb set bancs, ha impulsat una societat privada que arriba a 15 milions de capital social i que ha aconseguit 41 milions de crèdit de l'ICF per construir un gran edifici d'empreses d'àmbit esportiu [complex Esport Parc]. Sense haver posat ni un totxo ja en tenim un terç de llogat.» I adverteix: «Això no es pot parar. La nova secretaria s'ho ha trobat i dubta si és viable o no. El tema és que l'esport és un món dinàmic i l'administració, no. I, a més, paga tard i malament.»

La plataforma i la FCF.

Moner va encara més enllà que Tibau jutjant el paper de la plataforma pro seleccions: «No serveix per a res. Viu del diner públic i nosaltres vivim del nostre diner. Nosaltres hem fet sempre una tasca i ells no.» El president de la UFEC lamenta la inestabilitat que viu la federació de futbol, que qualifica de «problema ancestral». «Sempre s'han barallat quan, amb 130.000 federats i 3.000 partits setmanals hauria de ser la millor per organització i recursos propis. Mai no s'ha desenvolupat, cosa que sí que ha fet la de bàsquet, que és un exemple gairebé perfecte», afegeix, i fa una proposta: «Jo, si fos el president, parlaria amb l'Ajuntament de Barcelona perquè em cedís Montjuïc i hi faria competicions, des d'alevins fins a grans. La base del futbol català és impressionant i fa vint anys que està desaprofitada. Hi va haver un bon president, Jordi Roche, però va plegar a mig camí. Els anteriors havien tingut sort que la FEF els mantenia amb 100.000 euros al mes.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)