Esport i política

POLÍTICA ESPORTIVA

GLOBAL SPORTS FORUM

Barcelona 92 és el model

Sotxi i Rio de Janeiro s'emmirallen en l'exemple dels Jocs catalans i el volen superar

Les dues ciutats consideren fonamental que una cita olímpica deixi un bon llegat

Gairebé vint anys després de celebrar-se, els Jocs Olímpics de Barcelona continuen sent la referència per a qualsevol seu de l'esdeveniment esportiu més important del món. Ahir els va posar com a model Dimitri Txernixenko, president del comitè organitzador dels Jocs Olímpics d'hivern Sotxi 2014. «Podem ser la Barcelona del Jocs d'hivern», va dir en la seva intervenció al Global Sports Forum. El dirigent va ampliar el seu argument, explicant allò que la ciutat russa ha manllevat de la capital catalana: «Barcelona va fer uns canvis impressionants en les infraestructures per preparar la ciutat per a un esdeveniment esportiu global, i nosaltres estem realitzant ara una inversió tan important com aquella Barcelona de fa vint anys.»

Txernixenko va elogiar l'efecte a llarg termini que una cita com aquella va tenir sobre la ciutat: «La clau de l'èxit és tenir un pla sobre el llegat, i Barcelona és ja una ciutat model per a qualsevol futur organitzador sobre com deixar un sistema que permeti aquest llegat. Mireu el que era Barcelona abans del 1992 i el que és ara.» En aquest sentit, va destacar que la candidatura de Sotxi havia començat el projecte des de zero: «Començar amb un llenç en blanc ha estat el nostre millor avantatge, perquè ha permès reformular una ciutat sencera per convertir-la en modèlica.»

També es va posar com a objectiu convertir Sotxi en la referència per a futures cites olímpiques: «Sotxi pot ser la Barcelona dels Jocs d'hivern.» En una línia similar es va pronunciar Carlos Nuzman, president del comitè organitzadors dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, que creu que ha arribat l'hora de rellevar Barcelona com a referència: «La nostra ciutat serà l'exemple del canvi en la història del moviment olímpic. Ja ha arribat l'hora de reemplaçar Barcelona.»

Els reptes de la seguretat.

Els dos dirigents van coincidir a assenyalar la seguretat com un dels reptes principals dels seus projectes. Les dues ciutats tenen una situació delicada en aquest sentit: a causa de la violència al carrer, en el cas de Rio de Janeiro, i de l'amenaça terrorista per la seva proximitat a Geòrgia, en el cas de Sotxi. «Ningú està fora de perill dels atacs terroristes, però les autoritats russes estan concentrant esforços per celebrar els Jocs més segurs de la història», va dir Txernixenko.

Nuzman va subratllar més d'un cop que els Jocs Olímpics a la ciutat brasilera seran «completament segurs». «El governador de l'Estat va admetre que hi ha problemes de seguretat, però que es resoldran», va concloure.

Els reptes de Barcelona-Pirineus 2022

«Traslladar als Pirineus la lògica dels Jocs Olímpics del 1992.» Aquest és l'objectiu que s'ha de marcar la candidatura de Barcelona en els Jocs d'hivern del 2022, segons va assegurar el seu director, Enric Truñó, en una conferència al Global Sports Forum. Truñó va admetre que Barcelona no ho tindrà gens fàcil, ja que els «requisits» demanats estan pensat per als «països alpins i nòrdics». Però també va assegurar que la candidatura que representa té dos actius importants: la mateixa ciutat de Barcelona i els Pirineus. De la capital catalana va destacar que ja compta amb la majoria d'infraestructures necessàries per a les competicions sota sostre (hoquei sobre gel, patinatge artístic i de velocitat...) o per a la inauguració dels Jocs: l'Estadi Olímpic Lluís Companys, el Palau Sant Jordi i el futur nou Palau de Gel del FC Barcelona, entre d'altres. Truñó també va reconèixer que els Pirineus en l'actualitat no estan preparats per a uns Jocs, però que s'estan fent «avenços importants», com la celebració dels campionats del món de surf de neu a la Molina, que han suposat «una millora tecnològica enorme».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)