Esport i política

POLÍTICA ESPORTIVA

La batalla per la UFEC

Moner es presenta a la reelecció per parar els peus als que el volen fora

Maldonado és qui més interès ha tingut per promoure el seu relleu

El govern i el dirigent de les federacions han tingut ja diversos desacords

00
titolet
Text

La pugna que han protagonitzat els responsables d'Esports del govern català i el president de la UFEC, David Moner, des que Ivan Tibau va ser nomenat com a secretari general, ha desembocat en la convocatòria d'eleccions en l'organisme que agrupa les federacions catalanes. David Moner, en el punt de mira de la secretaria, ha decidit blindar-se en el càrrec i es tornarà a presentar per aconseguir que les federacions li donin el seu suport explícit ara que es posa en qüestió algunes de les activitats i competències de l'organització.

El principal enemic polític de David Moner és el senador Josep Maldonado, antic secretari general de l'Esport i president de la sectorial d'Esports de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Maldonado és president de la Taula Assessora de l'Esport Català i va ser el principal valedor d'Ivan Tibau en la secretaria general. El conflicte amb Moner ha esdevingut una qüestió personal i això fa encara més difícil que puguin arribar a un acord de bona convivència. Les bones relacions que va mantenir Moner amb els antics directius d'Esports de la Generalitat, sota el paraigües d'ERC, i els elogis que va fer, sobretot per l'augment de recursos econòmics destinats a les federacions, van coure, i molt, en alguns sectors de Convergència, que haurien considerat que Moner –que mai ha amagat que vota CiU– els hauria traït. Així, un cop recuperat el govern hauria arribat l'hora de passar comptes. Ivan Tibau va fer unes declaracions en aquest mateix diari després de prendre possessió del càrrec en les quals va recordar que, probablement, la UFEC podria perdre competències i veuria retallades algunes subvencions. Moner va respondre uns dies després que la seva entitat era, de fet, molt més eficaç i fiable que qualsevol organisme públic. El conflicte, doncs, ha estat latent uns mesos amb moviments des de les dues bandes.

Maldonado ha treballat perquè la UFEC canviï de mans i fins i tot ha pensat en candidats viables per rellevar Moner, com ara el secretari tècnic de la secció d'handbol del Barça, Enric Masip. Moner, per la seva banda, podia fer dues coses: esperar que s'acabés el mandat (2012) i resistir la pressió i el desgast del govern i de federacions afins o fer-se valer i avançar, com ha fet, la comesa electoral. Això obligarà totes les federacions a pronunciar-se i, al mateix temps, s'ajornarà el nomenament del delfí de Moner a la UFEC, un tema que fa temps que està a l'agenda no escrita de l'organisme.

Moner (78 anys) va ser nomenat president de la UFEC el 1996, després de ser president de la federació de natació i des de llavors ningú s'ha presentat a cap elecció per desbancar-lo.

El mòdul del CAR

Una de les patates calentes que hi ha sobre la taula en les relacions entre la secretaria general de l'Esport i la UFEC és el nou mòdul del centre d'alt rendiment (CAR) de Sant Cugat. La UFEC va ser l'única entitat que va presentar-se al concurs públic de la concessió de les noves instal·lacions, que tindran 25.000 metres quadrats. Abans de les eleccions l'antic govern va signar-ne la concessió. El nou equipament es va començar a construir el desembre del 2008, al costat de la residència d'esportistes, i s'hi podran practicar 17 disciplines olímpiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)