Copa del món
Perpinyà espera el gal·lès d'or
Un dels grans del rugbi europeu es prepara per liderar la USAP
Fa anys que és idolatrat al seu país
Un dels jugadors observats amb lupa en aquesta copa del món, sobretot pels seguidors catalans, és el gal·lès James Hook, considerada des de fa uns anys una de les grans estrelles del rugbi europeu. A partir d'aquesta tardor i durant tres temporades, el gal·lès esdevindrà el crack mediàtic de la USAP, club que el convertirà en un dels jugadors més ben pagats del continent. Des de la seva eclosió en l'equip nacional gal·lès el 2006, amb 21 anys, Hook ha anat cremant etapes a una velocitat de vertigen fins al punt de ser considerat probablement el jugador més polivalent d'Europa. El seu poderós físic (1m83 i 94 quilos) i el seu talent natural li permeten jugar com a mig d'obertura, centre o arriere, posició en què l'està situant l'entrenador Warren Gartland en la copa del món.
Les brillants estadístiques en els xuts a pals i l'habilitat en la direcció del joc d'atac han provocat, en els últims temps, tota mena de comparacions amb jugadors llegendaris de Gal·les, com Jonathan Davies o Barry John. També s'ha parlat d'ell com el Dan Carter del vell continent. Aquesta combinació de jugador total i mediàtic és el que ha convençut el president de la USAP, Paul Goze, de portar-lo a Perpinyà. L'objectiu és redimir-se dels petits fiascos que van suposar les caríssimes contractacions de Percy Montgomery, el 15 titular de la Sud-àfrica campiona del món el 2007, i del propi Dan Carter, que es va passar gairebé tota la temporada lesionat abans de tornar al seu país.
Aquests últims cinc anys, Hook, a les files dels Ospreys gal·lesos, ha estat un jugador absolutament determinant, sobretot en el títol que l'equip va obtenir a la lliga cèltica el 2007. A més, s'havia guanyat a pols dins i fora del camp la condició de capità. La seva posició al terreny de joc ha generat certa controvèrsia, en l'equip nacional. Hook sempre ha mostrat la seva preferència per jugar com a mig d'obertura. És un lloc, però, ocupat des de fa anys per un mite vivent del rugbi del país, Stephen Jones, una mena de Xavi Hernández del rugbi que ja fa més de cent partits que juga com a capità de l'equip. De fet, l'estrena de Hook amb Gal·les va arribar a mig partit en un duel contra Austràlia per una lesió del capità.
En l'estrena en la copa del món dilluns passat contra Sud-àfrica, l'entrenador gal·lès no va alinear Jones, però va preferir posar com a 10 el joveníssim Rhys Priestland i mantenir Hook com a 15. L'equip, tot i la derrota, va competir a un excel·lent nivell (17-16). A Perpinyà se l'ha fitxat com a mig d'obertura, perquè al darrere Porical és un dels jugadors que més garanties ofereix en el top 14, a banda de ser un extraordinari xutador. En qualsevol cas, la polivalència de Hook permetrà l'entrenador nord-català, Jacques Delmas, disposar de diverses combinacions en l'equip titular.