Tot el CAR, en mans del govern
Política esportiva. El consell d'administració va revocar la concessió per 20 any a la UFEC, que ha recorregut contra la decisió
El consell d'administració del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat és l'òrgan que dirigirà i gestionarà a partir d'ara tot el centre, inclòs el nou mòdul, inaugurat dilluns pel president de la Generalitat, Artur Mas. La concessió per 20 anys que el govern havia fet a la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) de la gestió de la nova instal·lació –25.000 metres quadrats– va ser revocada unilateralment pel consell d'administració fa un mes. La UFEC ha presentat les al·legacions pertinents per recuperar la gestió però des del govern ja han avançat que no les acceptaran. El procés acabarà, doncs, amb un contenciós administratiu en el qual el CAR podria veure's obligat a pagar danys i perjudicis a la UFEC pel trencament d'una concessió guanyada en concurs públic.
Ni el president del consell d'administració del CAR i secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, ni el president de la UFEC, David Moner, van fer referència a aquest conflicte entre les dues parts en la reeixida inauguració del centre dilluns passat. La UFEC, que gestiona set instal·lacions a tot Catalunya, es veia capacitada i amb prou experiència per fer rendible l'obra, però des del govern s'ha considerat que una instal·lació d'aquesta magnitud ha d'estar sota el seu paraigua.
La concessió del nou mòdul a la UFEC no va estar exempta de polèmica. Es va certificar al final de la legislatura del segon tripartit (novembre el 2010) i alguns ho van considerar un regal de l'anterior secretària general de l'Esport, Anna Pruna, a David Moner. La UFEC ja havia decidit i anunciat públicament, abans de perdre la concessió, que el nou mòdul s'anomenaria Sport Samaranch Center.
Els membres del consell d'administració del CAR seran, finalment, els responsables del nou mòdul. A banda d'Ivan Tibau, en el consell hi ha Albert Marco, Francesc Sancho, Teresa Pijoan, Andreu Camps, Ignasi Angerri, Rosa Ortega, Àlex Miró i el propi director de la instal·lació, Joan Fontseré –no Francesc Solanellas, com vaig escriure per error en l'edició d'ahir–.
L'edifici té en aquests moments un 50 per cent d'ocupació i en tres anys podria arribar al cent per cent. Un dels principals objectius del CAR, que Tibau va explicitar en el seu discurs d'inauguració, és vendre el producte comercialment a tot el món per fer-lo rendible. Les dificultats són enormes perquè el govern espanyol, a més, no ha pagat la quantitat compromesa per aquest any, un fet que Tibau va recordar al secretari d'Estat per l'esport, Miguel Ángel Cardenal.
LA GESTIÓ
Tibau presideix un consell d'administració amb nou personesUn paradís per als esports olímpics
Els esports que es podran practicar en el nou mòdul són diversos, sobretot quan aquest estigui acabat del tot. La sala més gran és la de gimnàstica artística (1.319 metres quadrats) però n'hi ha de més de 500 m que suposen una autèntica revolució per als esports olímpics, com ara el taekwondo, el judo, la lluita o el tennis de taula. També hi haurà una sala específica per a halterofília i una altra dedicada a la musculació, a banda d'una sala polivalent. Molts dels practicants d'aquests esports s'havien entrenat els últims anys en naus industrials condicionades. Totes aquestes instal·lacions són un caramel si el producte es ven a tot Europa. El clima, la situació geogràfica i l'excel·lència i els serveis del nou edifici converteixen el CAR en un producte sense competència a Europa. Els seus responsables, però, hauran de fer compatible l'ús comercial de les sales amb les necessitats de les federacions, que no han de pagar per fer-ne ús.
L'ús de les noves instal·lacions requerirà acords entre les federacions espanyoles i catalanes a l'hora d'escollir els entrenadors més adequats i de portar-hi les millors promeses perquè completin el cicle olímpic. L'equip espanyol de taekwondo, per exemple, ja ha preparat a la instal·lació el preolímpic de Kazan.