Esport i política

L'austeritat marcarà el vintè aniversari dels Jocs

Olimpisme. Es concedirà la medalla d'or de la ciutat a Leopoldo Rodés i Josep Miquel Abad i s'aprofitaran esdeveniments que ja figuraven en el calendari per vincular-les a l'efemèride

La marca Barcelona es continua vinculant a l'olimpisme en bona part del planeta. Dues dècades després s'organitzaran una sèrie d'actes per celebrar l'efemèride sota el lema “Sempre Olímpics. 20è aniversari 1992-2012”. L'Ajuntament barceloní ja va plasmar en una declaració institucional, el 27 d'abril passat, la voluntat de “reprendre aquell esperit i aquell treball en equip”. La cita olímpica va anar molt més enllà de la vessant esportiva, ja que va servir per canviar la capital catalana de dalt a baix en matèria d'infraestructures, d'obertura al mar o de la promoció de projectes combinant capital públic i privat. Maite Fandos, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, va presentar ahir el programa d'actes sota dues premisses: l'austeritat i el simbolisme. En aquest sentit, destaca l'acte institucional del 4 de juliol al Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona, en què s'atorgarà la medalla d'or al mèrit cívic a Leopoldo Rodés i Josep Miquel Abad, amb l'assistència de diverses personalitats que van estar vinculades a la candidatura i a la celebració dels Jocs Olímpics.

Amb l'austeritat com a bandera, també s'aprofitaran actes que ja figuraven en el calendari de la ciutat per vincular-les a l'aniversari del 92. Així, en la cerimònia d'inauguració del mundial júnior d'atletisme –el 10 de juliol–, la banda sonora i la coreografia estarà inspirada en els Jocs. Durant l'acte es retrà homenatge a tots els voluntaris del 92. “La IAAF ha tingut una deferència i ens deixarà fer la inauguració al vespre, al final de la primera jornada, i no a les cinc de la tarda, tal com estava previst”, va explicar Fandos. El dia 25 de juliol es farà un relleu amb una torxa olímpica, que tindrà patrocini privat i que anirà des de la plaça Sant Jaume fins al Museu Olímpic. En la mateixa línia que el mundial júnior, la cursa de la Mercè i el piromusical de la festa major també es
vincularà amb l'efemèride. Els Jocs Paralímpics
també tindran el seu protagonisme amb l'edició d'un cupó commemoratiu de l'ONCE.

EL PROGRAMA

Acte institucional
El 4 de juliol s'atorgarà la medalla d'or al mèrit cívic a Leopoldo Rodés i Josep Miquel Abad.
Mundial júnior
El 10 de juliol es convocarà tots els voluntaris del 92 a la cerimònia d'inauguració del mundial júnior d'atletisme, que tindrà la música i la coreografia inspirada en els Jocs.
La torxa olímpica
El 25 de juliol, personalitats relacionades amb el món de l'esport d'abans i d'ara participaran en un relleu amb la torxa des de la plaça Sant Jaume fins al Museu Olímpic.
Cursa de la Mercè
El 16 de setembre els participants en la prova podran córrer amb una samarreta commemorativa.
Piromusical
El 24 de setembre, en l'última nit de la festa major de Barcelona, el piromusical estarà dedicat als grans moments col·lectius del 92.
Jocs Paralímpics
El 23 de setembre l'entitat ONCE editarà un cupó commemoratiu dels Jocs Paralímpics.
Altres
El museu olímpic ha estat i serà l'escenari de diverses exposicions relacionades amb la cita del 92. També es faran actes commemoratius en algunes de les subseus olímpiques i en entitats que van participar d'una manera o altra en l'èxit dels Jocs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)