Esport i política

Madrid 2020 és intocable

Política esportiva. El CSD retalla dràsticament les subvencions a les federacions, inversions, esport escolar i podria renunciar a esdeveniment concedits, però manté intacte el deliri de la candidatura olímpica

El govern del PP va llançar ahir un torpede a la línia de flotació de l'esport espanyol anunciant una retallada de les subvencions a les federacions per al 2013 que de mitjana s'acostaria al 40% però que en alguns casos podria arribar al 50% respecte a aquest any. Una subvenció que, pel que fa al 2012, en alguns casos encara es desconeix i que des del 2009 ja s'ha reduït un 30% o més. En qualsevol circumstància, el president del CSD, Miguel Cardenal, va admetre que l'obsessió olímpica de Madrid no experimentarà cap retallada.

De tot i molt

Rebrà tothom –a excepció de Madrid 2020– i en magnituds gairebé salvatges. Però tindran menys rebaixa les federacions amb millors resultats esportius –il·lògic, perquè justament qui necessita més és qui més lluny està dels èxits–, les que gestionin millor i les que aconsegueixin finançament privat (un altre contrasentit).

Cardenal va instar els presidents de les federacions a presentar voluntàriament i abans del 31 d'octubre un pla de reconversió, un pla d'austeritat i un pla per obtenir finançament propi.

Però, veient que ni així se'n sortiran, va deixar caure que també es reduiran les inversions en infraestructures, en programes d'investigació, en campionats d'Espanya i esport escolar, alguns dels quals no es faran o es faran sense subvenció. Una puntada de peu absoluta a l'esport de base, sobretot quan a Madrid 2020 –un projecte sempre incert– no se li toca res.

Fusions i devolucions

El CSD depèn directament del Ministeri de Cultura i el seu pressupost s'ha reduït dràsticament dels 193,3 milions del 2009 als 124,4 del 2012. Per al 2013 probablement baixarà de 100 milions. Però les mesures que il·lustren la situació d'emergència són la proposta de fusionar federacions i fins i tot de renunciar a esdeveniments que ja havien estat concedits. A curt i mitjà termini s'han de fer els mundials d'handbol (al gener) i natació (al juliol a Barcelona), ciclisme i bàsquet (2014) i la Universiada (Granada, 2015). L'handbol és imminent i el mundial de natació pràcticament és finançat des de Catalunya. La resta, a patir. També es va apuntar la possibilitat que els clubs de futbol rebin menys ingressos de les travesses.

Deutes amb el CAR

També s'obre una incertesa pel que fa al CAR de Sant Cugat. El CSD deu al CAR 5,5 milions dels pressupostos del 2011 i 5,2 milions dels del 2012. Uns diners que ha hagut de cobrir totalment la Generalitat mentre no arriben de Madrid. Ara el dubte és si arribaran mai, vistos els incompliments reiterats del govern espanyol quan es tracta dels compromisos contrets amb Catalunya.

UN 36% MENYS

El pressupost del CSD ha passat dels 193,3 milions l'any 2009 als 124,4 el 2012

Les catalanes també rebran

Cada esport i cada federació és un món, però per regla general els pressupostos de les federacions catalanes no depenen només de l'aportació de les espanyoles. Una cosa ben diferent són els programes d'alt rendiment, fortament subvencionats i que podrien ser objecte de les retallades. En general, com més petita és la federació més depèn el seu pressupost de les subvencions, principalment de la Generalitat. Les federacions amb més llicències i amb m és competicions també reben subvencions, però la major part dels ingressos els generen per la seva pròpia activitat.

Tranquil·litat a Tarragona 2017

Els Jocs del Mediterrani de Tarragona 2017 es basen en gran mesura en els pressupostos del CSD. Malgrat tot, Ramon Cuadrat, director general de Tarragona 2017, confia que aquesta fita no es perdrà: “El CSD va adquirir uns compromisos amb nosaltres i estem pendents d'una reunió que es farà quan nosaltres ja hàgim presentat, entre l'octubre i el novembre, el pla director dels pròxims cinc anys. En principi, la retallada no ens ha d'afectar, no ens genera incertesa perquè ja hi ha aquests compromisos. I malgrat que no hi ha hagut cap partida del CSD per a Tarragona durant el 2012, ara es pactarà la del 2013.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)