Milions que no arriben
El govern espanyol li deu 10,7 milions i només es compromet a pagar-ne 3,8 aquest any
El director del CAR confia que es mantindrà el model del centre com a fàbrica de campions
L'anunci de la tisorada més gran en el sector dels esports anunciada fa unes setmanes pel secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, no posarà en perill el model del centre d'alt rendiment de Sant Cugat, on s'han format en els últims anys la major part dels medallistes catalans dels Jocs Olímpics de Londres. El govern espanyol, amb tot, deu encara 10,7 milions al català en concepte d'inversió i despeses corrents dels últims dos anys. De moment s'ha compromès a pagar abans de final d'any la part corresponent al 2012 (3,7 milions), però no dóna notícies respecte dels 7 milions restants, un fet preocupant perquè els problemes financers del govern català són més greus que els de l'espanyol.
“Abans que anunciés la gran retallada a les federacions, Cardenal em va trucar per tranquil·litzar-me i assegurar-me que mantindran el compromís amb el CAR”, va explicar ahir el director del centre, Joan Fontserè, que entén que el pressupost pel 2013, sobretot en l'apartat d'inversions (3 milions), baixarà ja que el nou mòdul ja està completat. “Si hi ha menys diners per a l'esport probablement hi haurà menys becats, però això és una cosa que depèn de les federacions”, assenyala Fontserè, que confia en el prestigi internacional del centre per obtenir ingressos extraordinaris. “La nostra visita als Jocs de Londres va ser molt beneficiosa en aquest sentit, però la campanya de promoció ja la vam començar des d'abans, i a molts països ja ens tenen referenciats com un centre de prestigi i amb grans prestacions.”
Els resultats esportius
Fontserè recorda que només cal analitzar els resultats dels Jocs de Londres per comprovar que el model del CAR, almenys en l'aspecte esportiu, és un èxit. “El 44% de les medalles de la delegació espanyola es van forjar al centre; crec que és una estadística a tenir en compte”, precisa el director, que destaca, en aquest sentit, la tasca d'Anna Tarrés, l'entrenadora de natació sincronitzada a qui la federació espanyola no renovarà el contracte: “És una decisió tècnica que no puc valorar però aquí, al CAR, sempre serà considerada una de les nostres.”
Cardenal, que va comparèixer ahir davant de la comissió d'Educació del Senat, no va minimitzar l'impacte que tindrà en els esports les retallades que va anunciar fa uns dies, però va insistir a mantenir l'actual projecte d'alt rendiment i també el programa ADO. “No hi ha cap patrocinador que ens hagi dit que plegarà”, va precisar. D'aquí a dues setmanes es precisaran la rebaixa en les subvencions de cada federació. Algunes perdran fins a la meitat de les seves ajudes actuals.
REFERENT
El 44% de les medalles del COE a Londres són d'esportistes formats al CARAUSTERITAT
El pressupost del 2013 baixarà perquè el nou mòdul ja està gairebé enllestitL'acomiadament d'Anna Tarrés arriba al Senat
Cardenal va aprofitar la compareixença per mostrar la seva disconformitat amb la decisió que ha pres la Federació Espanyola de Natació amb Anna Tarrés, seleccionadora de natació sincronitzada. “És un cas difícil d'entendre; pel que ens afecta a nosaltres, esperem que la rescissió del contracte no obeeixi a causes extraesportives. Això és el que preguntaré al president, i a partir d'aquí cal ser respectuós amb la seva autonomia. És la seva assemblea qui l'ha de jutjar”, va explicar Cardenal en ser interrogat sobre aquesta qüestió pel portaveu de CiU, Josep Maldonado. “La reputació de Tarrés com a entrenadora està fora de dubte, és un referent mundial i ha obtingut uns èxits que personament vull agrair-li”, va concloure. La retallada en les ajudes a la Federació Espanyola de Natació, que podria ser de prop del 40 per cent, podria ser finalment una de les causes de l'acomiadament de Tarrés.