Esport i política

XAVIER VINYALS

PRESIDENT DE LA PLATAFORMA PRO SELECCIONS

“L'estat propi seria com si ens toqués la loteria”

La plataforma deixa de reivindicar seleccions i s'afegeix al clam per la independència com a solució definitiva

La plataforma, com la majoria d'entitats i col·lectius del país, s'ha hagut de reinventar. El seu president, Xavier Vinyals, explica com.

Creu que els resultats haurien estat diferents si el sondeig s'hagués fet més tard de l'11-S?
Segur. Serien millors. El país ha fet un clic després de l'11 de setembre que afecta en tot i per tot la societat. I el no al pacte fiscal també hi ajuda. Segur que si el repetíssim ara sortirien substancialment millors. No l'hem volgut deixar a l'armari, però som conscients que en l'últim mes i mig han passat coses molt importants que no estaven previstes quan vam plantejar-nos fer el sondeig. Potser ara tindríem un 80 o un 85 per cent a favor. Ha pujat, segur. Quant, no ho sé. Però no tenim mitjans per fer-ne un altre i comparar.
Què demostra aquest sondeig?
Per damunt de tot, que el suport a les seleccions esportives catalanes és abassegador. Hi ha un clam popular molt important per tenir seleccions pròpies. Allò que es veu com una anomalia des de l'Estat espanyol aquí es veu amb normalitat. No hi ha un problema d'enfrontament Catalunya-Espanya des del punt de vista dels catalans.
El sorprèn alguna dada?
No gaire. La nostra estratègia no ha implicat mai gaire els esportistes. Per tant, el fet que juguin esportistes catalans amb Espanya es percep com que no hi ha cap altre remei que això. Potser una mica que el partit de la selecció de futbol per Nadal, que als ulls de molts opinadors és un model gastat, continua tenint un suport ampli. En tot cas, més que sorprendre'm, referma que la federació catalana l'encerta quan continua fent aquests partits, mentre no es pugui fer una altra cosa.
A partir de l'11-S tothom s'ha reubicat. La via del reconeixement federació per federació, com fins ara, continua sent una via oberta o val més esperar la consecució de l'estat propi?
Hem de fer tot el possible per aconseguir els nostres objectius, que són tenir seleccions pròpies reconegudes. Mentre no tinguem estat propi, sabem que en podem tenir algunes. No totes les que voldríem ni tan aviat com voldríem, però algunes. I són estructures d'estat. Les estructures d'estat, en esport, són les federacions reconegudes. Aquí és on podem sumar en el procés de construcció d'un estat propi. I, un cop vist i constatat tot el que ha passat, la plataforma es pronuncia clarament a favor de l'estat propi. Perquè amb estat propi, d'un dia per l'altre has resolt tots els problemes. Com ho fem? Intentant explicar, i en els pròxims mesos ho farem a bastament, quins són els avantatges per a l'esport de tenir un estat propi. Ben fet, quantificat. Com a titular, avanço que per a l'esport, tenir estat propi seria com si ens toqués la loteria. I mentre no arriba, continuem construint estructures d'estat. En l'esport no hi ha una altra entitat que no sigui la plataforma que es dediqui a construir estructures d'estat.
Li agradaria sentir-se més acompanyat per altres actors?
Cadascú fa la seva feina, però quan el país sencer pren una direcció determinada, aquesta direcció ens fa canviar plantejaments a tothom. Per tant, sense citar cap entitat i col·lectiu concret, aquest clic l'ha de fer tothom. La plataforma ja l'ha fet, perquè demanàvem seleccions i ara demanem estat propi. Diumenge al Camp Nou, amb l'ANC, vam demanar estat propi, no seleccions catalanes. Després de tants anys de picar pedra creiem que ja toca demanar l'estat propi.
La meitat dels enquestats voldrien que els esportistes es definissin. A partir de l'11 de setembre és més fàcil que passi?
Nosaltres no canviarem la nostra política. No demanarem als esportistes d'elit que es pronunciïn més enllà d'on lliurement es vulguin definir. Si volen fer el gest, que el facin. El recollirem i el felicitarem. Però, mentre es guanyin la vida en això i no hi hagi alternativa, és molt difícil.
Preveu la possibilitat que tot plegat acabi en una Espanya amb arquitectura federal i que sacrifiquem l'esport, com a element molt simbòlic, per l'economia?
Malgrat l'ús que es faci del llenguatge, independència equival a estat propi. I això implica, en tot i per tot, seleccions. Però és que fins i tot l'Estatut aprovat pel Parlament i després retallat a Madrid i pel Tribunal Constitucional tenia un article, el 134b, que després va desaparèixer, votat fins i tot pel PSC, que feia referència al reconeixement internacional de les seleccions catalanes. Per tant, fins i tot els que ara demanen l'Espanya federal asimètrica van apostar per tenir seleccions esportives nacionals reconegudes.
La plataforma prendrà posició en les pròximes eleccions?
No som una plataforma política, però estem implicats en el procés de creació de l'estat català. I apostarem, no sé si a través de la campanya electoral o no, és evident, pels que ho volen. És que tampoc sabem el programa dels partits. El PSC m'ha d'explicar en què consisteix aquesta Espanya que proposen. Tinc molta curiositat per saber si inclou tenir seleccions reconegudes. Sí que sé que van votar a favor de l'article que he esmentat de l'Estatut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)