Esport i política

Les línies vermelles

ERC intentarà influir des de l'oposició en la política esportiva del nou govern marcant algunes prioritats

Demana a CiU que es comprometi a salvar l'esport de base i a lluitar per les seleccions

ERC, que s'entreveu com el principal partit a l'oposició en la nova legislatura, intentarà influir de manera positiva en la política esportiva del nou govern de la Generalitat, encara que sigui des de l'oposició, segons va confirmar el cap de la sectorial d'esports del partit, Josep Saguer, que considera que la millor política esportiva que s'ha fet a Catalunya va ser durant el primer tripartit, quan Rafel Niubò era el secretari general d'Esports.

Acceptant la gravíssima situació de crisi econòmica que viu el país i, per tant, les finances del govern, ERC considera que hi ha d'haver tres grans prioritats o línies vermelles que no s'han de trepitjar: l'esport escolar, l'esport de base i el reconeixement internacional. En aquest sentit, Saguer es queixa que el govern degui encara uns 400.000 euros del Pla Català d'Esport a l'Escola del curs 2011/12. “Sabem que les retallades afecten tots els departaments, però hauríem d'entendre l'esport com un sector estratègic pels seus valors intrínsecs i per la seva influència econòmica en la societat, ja que representa el 2% del PIB de Catalunya”, assenyala Saguer, que ja ha fet arribar a l'executiva del partit les prioritats en matèria d'esport que hauria de tenir el nou govern. “No pot ser que el pla d'esport a les escoles estigui en perill; si podem el salvarem.”

Per lluitar contra la crisi, Saguer considera que s'ha de fer un pas endavant en la gestió dels clubs i les federacions. “Lògicament, ja no hi pot haver subvencions per fer front a deutes d'entitats privades mal gestionades; en tot cas, la nostra proposta és donar incentius a l'excel·lència d'aquests clubs, que és una cosa que ja s'havia fet fa uns anys”, assenyala el republicà. Saguer també recorda que durant el primer tripartit, en l'etapa de Rafel Niubò com a secretari general de l'Esport, la inversió en esports va passar de 5 euros per ciutadà a 15 i es van consolidar moltes de les infraestructures del Pla Director d'Instal·lacions i Equipaments Esportius de Catalunya (PIEC).

“L'esport en l'edat escolar és absolutament determinant perquè la mainada es comença a socialitzar precisament quan juguen a futbol o a qualsevol altra cosa; també és una eina d'integració insubstituïbles en alguns barris de les grans ciutats del país. A l'hora de fer un pressupost, hem de tenir en compte aquests factors”, assenyala Saguer, que no vol fer una valoració explícita de la gestió del secretari general, Ivan Tibau. “Personalment seria partidari d'un càrrec amb molta més influència en el govern, que no fos només la mà executora de les retallades. Sempre he defensat, fins i tot, la necessitat d'un conseller d'Esports però això ja és una qüestió més personal”, assenyala el responsable d'ERC.

El reconeixement

Si el partit que ara lidera Oriol Junqueras aconsegueix influir prou en la política del govern, la internacionalització de l'esport català serà un altre dels eixos bàsics. “Ja ho vam demostrar quan vam estar al govern, la idea és donar suport i assessorament a totes les federacions que demanin el reconeixement i prioritzar el suport a les que ja el tenen. Si el govern ho compleix ens tindrà al seu costat perquè sabem per experiència com les gasta l'Estat espanyol en aquesta qüestió”, afegeix.

ESPORT ESCOLAR

ERC critica que no es compleixi el Pla Català d'Esport a l'Escola del 2012

RETALLADES

Recorden que l'esport és un sector amb gran influència econòmica

SELECCIONS

Considera que CiU no ha fet prou en la lluita pel reconeixement de les federacions

A favor del recurs contra el Tribunal Constitucional

ERC donarà suport a qualsevol iniciativa conjunta a favor del reconeixement de les federacions i seleccions del país. Així, considera positiu el recurs que han presentat conjuntament la Plataforma Pro Seleccions i la UFEC contra la interpretació que va fer el Tribunal Constitucional de la llei de l'esport. “L'Estat espanyol intenta intervenir en un afer que hauria d'afectar només l'esfera privada, que és el de les federacions. Fa temps que ho tenen molt clar i hem d'esmerçar tots els esforços que calgui per evitar que imposin el seu criteri”, afirma Saguer. ERC creu que CiU no ha fet prou en la lluita pel reconeixement de les federacions. “Quan vam entrar nosaltres al govern hi havia una federació reconeguda i vam arribar fins a vint i en aquests dos anys ja se n'ha perdut alguna pel camí”, hi afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)