Esport i política

Més problemes per a la candidatura de Madrid

Olimpisme. Alejandro Blanco, president del COE i del comitè organitzador, és acusat d'haver plagiat la seva tesi doctoral

Els responsables de la candidatura de Madrid per als Jocs Olímpics del 2020 s'aixequen cada dia amb un o més disgustos als mitjans de comunicació. Després de presentar, dimarts, un pressupost i uns objectius poc creïbles –300.000 llocs de treball, van arribar a dir–, ahir es va saber que el president de la candidatura i del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha estat acusat d'haver plagiat la seva tesi doctoral a la Universitat de Vigo sobre els esportistes espanyols en els Jocs de Pequín. Les denúncies van sortir de la Universitat Politècnica de Madrid, fet que va provocar que la Universitat de Vigo retornés la tesi a Blanco assenyalant errors de contingut, metodologia i procediment.

L'afer recorda al de l'expresident d'Hongria, Pal Schmitt, medallista d'or d'esgrima a Mèxic 68 i Munic 72. Va presentar una tesi sobre els Jocs Olímpics moderns, però va acabar presentant la dimissió quan es va descobrir que l'havia plagiat.

Blanco havia participat dimarts en la presentació de la candidatura de Madrid, que el setembre aspirarà per quarta vegada (la tercera consecutiva) a ser la seu d'uns Jocs Olímpics contra Istanbul, la favorita, i Tòquio.

Tot i que l'alcaldessa, Ana Botella, defensa l'austeritat com a premissa màxima, ahir alguns mitjans de la capital van recordar que la despesa pública dels últims anys amb motiu del somni olímpic ja arriba als 10.000 milions i encara en falten 1.500 més. La suma final, doncs, supera ja la inversió total dels Jocs de Londres, xifrada en 10.000 milions. La projecció i construcció d'instal·lacions com la Caja Mágica, el Madrid Arena, el recinte de la Casa de Campo, han deixat un deute a la capital espanyola de 7.500 milions d'euros. Botella promet que no gastarà ni un euro mes fins que no sàpiga el resultat de l'elecció de la seu. El PSOE, mentrestant, es queixa que l'oposició està sent menystinguda en aquest procés, tot i que no s'atreveix a oposar-s'hi clarament.

Crisi política

Botella també ha de fer front aquests dies a les conseqüències de la tragèdia del Madrid Arena, en què van morir cinc joves. Ahir mateix va obligar el tinent d'alcalde, Miguel Ángel Villanueva, amic de l'organitzador de la festa, a dimitir per aquest fet.

La 127a sessió del COI, a Malàisia

El COI va decidir ahir que la seva 127a sessió se celebrarà a Kuala Lumpur, capital de Malàisia, el 2015. En aquesta sessió es decidirà la seu que organitzarà els Jocs Olímpics d'hivern del 2022, als quals encara aspira Barcelona, que no té l'aprovació del COE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)