Tarragona es reajusta
El comitè dels Jocs Mediterranis del 2017 aprova un pla director realista amb un pressupost global d'uns 100 milions que contrasta amb els 300 de la fase embrionària, i espera captar-ne 30 de privats gràcies a les exempcions fiscals
El comitè organitzador de Tarragona 2017 va aprovar ahir el pla director dels Jocs, que preveu un pressupost global proper als 100 milions d'euros i molt llunyà als 300 milions que es preveien en el projecte inicial abans de l'esarat de la gran crisi. La reunió es va fer ahir a la Casa Canals, nova seu de Tarragona 2017, i hi van prendre part com a actors principals l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. Va excusar la seva presència el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal. Tècnicament, l'aprovació està en la seva fase inicial, perquè queda pendent de la certificació per part de la comissió tècnica del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM), que se suposa que, ateses les circumstàncies, no hauria de plantejar entrebancs. De fet, el CIJM ja té bona part del pla i ha fet arribar als responsables tarragonins la seva felicitació per la concreció que reflecteix. S'haurà de pronunciar entre el febrer i el març. En la reunió d'ahir també es va constituir l'Associació Tarragona 2017 –Ajuntament, Generalitat, COE, Diputació el CSD i COI–i es van aprovar els seus estatuts, a més de l'aprovació del pressupost per al 2013.
Tarragona aposta per la construcció de tres noves infraestructures que representarien el llegat material i que, sumades a les remodelacions dels equipaments ja existents, com el camp del Nàstic, representarien un cost d'uns 50 milions d'euros. El comitè organitzador treballa amb un pressupost ordinari d'uns 45 milions al marge dels equipaments i espera cobrir un 75% d'aquesta partida amb finançament privat –uns 30 milions–. Per això ha adoptat la figura jurídica necessària, perquè les empreses puguin tenir fortes desgravacions a partir del 2014 i fins al 2017, ja que la llei preveu la possibilitat d'obtenir beneficis fiscals durant tres anys i un quart de suplementari. En el capítol de generació de riquesa directa, el comitè va avançar que crearà 300 llocs de treball als diversos departaments. També han calculat que Tarragona tindrà 95.000 pernoctacions d'atletes, jutges i turistes i una repercussió mediàtica mínima de 450 milions de persones, amb una àrea d'influència predominant dels 24 països participants.
Els tres equipaments que es construiran seran el Centre Aquàtic de Campclar, amb una piscina olímpica, i en el qual s'aprofitarà la piscina ja existent de 25 metres perquè es construirà adjacent a l'edifici actual. La segona joia de la corona serà el Palau d'Esports de Campclar, amb una capacitat per a 5.000 espectadors i que després dels Jocs servirà per als equips de bàsquet i voleibol de categories estatals. El tercer serà un pavelló més reduït situat a la zona del Sant Jordi. Durant el 2013, es procedirà al disseny i a la licitació de les obres.
Una de les grans incògnites serà la ubicació de la vila mediterrània que ha d'allotjar els 6.000 atletes. Ramon Cuadrat, el director general de Tarragona 2017, va explicar que durant el primer trimestre quedarà definit on i de quina manera es construeix, però tampoc no va tancar la porta a la possibilitat d'apel·lar a la xarxa hotelera. Ara mateix, sona amb força la zona de l'antiga Tabacalera per ubicar la vila.
I Espanya què farà?
L'Estat espanyol col·labora amb Tarragona 2017 durant aquest 2013 amb el seu suport logístic, però sense haver fet cap aportació econòmica, i s'ha compromès a agilitzar els tràmits perquè les exempcions fiscals es puguin adoptar a partir del 2014. L'altre gran cavall de batalla, però, serà obtenir un acord ferm de finançament a partir de l'any vinent sobre el qual s'obren molts interrogants. Tant la fal·lera i el cost de Madrid 2020 com la tensa relació entre Catalunya i Espanya i la possibilitat de la instrumentalització política des de Madrid del convenciment català de fer una consulta popular el 2014 amb l'objectiu d'aconseguir la independència, són factors que podrien tenir una gran incidència. Sigui com vulgui, Miguel Cardenal, el president del CSD, visitarà el dia 22 Tarragona per veure les instal·lacions. Serà qüestió de començar a posar fil a l'agulla.
Centre de tecnificació a Campclar
Un dels objectius quant a llegat és que la zona de Campclar quedi en el futur com un espai que aculli un centre d'alt rendiment i un centre d'investigació esportiva. A banda del Centre Aquàtic i el Palau d'Esports, la zona ja disposa d'una pista d'atletisme que durant els Jocs tindrà una capacitat estimada de 10.000 espectadors gràcies a una ampliació provisional de la graderia. També es remodelarà la pista de material sintètic. En el futur, la instal·lació hauria de convertir-se en un espai per a la tecnificació i la promoció de l'atletisme provincial.
Tres noves “seus”
Les subseus o “seus”, com va remarcar ahir el director general de Tarragona 2017, Ramon Cuadrat, que volen anomenar-les, s'han ampliat, una altra mesura per abaratir costos. Les tres poblacions que incrementen el nombre de viles directament implicades amb els Jocs Mediterranis que es disputaran entre el 30 de juny i el 9 de juliol de 2017 són Altafulla, el Morell i la Pobla de Mafumet. La resta de seus, al marge de Tarragona, són Reus, la Selva del Camp, Valls, Cambrils, Constantí, Salou, Vila-seca, Torredembarra, el Vendrell, Calafell, Barcelona i Castelldefels.