Esport i política

SUSANNA SOLER

SOCIÒLOGA I PROFESSORA DE L'INEFC

“Homes i dones poden fer el mateix”

Hi ha masclisme en l'esport?
N'hi segueix havent, però mentre que en molts àmbits es prenen mesures per corregir-ho, fins i tot en l'exèrcit, en el món de l'esport encara queda molt camí per fer. Més enllà de les modificacions legals hi ha un tema de mentalitats que és molt difícil de canviar. Hi ha hagut una ministra de defensa, però una entrenadora del Barça ens costaria molt d'imaginar.
És un dels àmbits més endarrerits?
Sí, perquè encara pesen més els prejudicis i els estereotips. Això té molt a veure amb el cos, i el cos està envoltat de cert tabú. La masculinitat se sol reforçar molt en l'esport de competició.
La dona encara és vista com un objecte?
En l'esport se la valora més per la part estètica que com a protagonista. En la fórmula 1 i el ciclisme, per exemple, la dona és un mer element de decoració i no protagonista per si mateixa. Homes i dones poden fer les mateixes coses, però sembla que quan ho fa una dona té menys valor. Aquelles qualitats en què les dones destaquen més es valoren poc.
Quin paper juguen els mitjans?
La dona només surt quan hi ha uns Jocs. De sobte, descobrim que hi ha noies que juguen a handbol i waterpolo. La resta
de l'any, la diferència de línies entre esport masculí i femení és aberrant.
Passa en tots els esports?
Depèn de l'activitat. En algunes encara hi ha etiquetes de gènere. Avui sabem que tothom pot fer de tot, però les mentalitats encara pesen. Hi ha esports als quals les noies no ens sentim convidades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)