Esport i política

El govern prepara una altra retallada a les federacions

Política esportiva. Ja ha anunciat a totes les federacions que les subvencions d'aquest 2013 baixaran entre un 30 i un 35% després de dos anys d'ajustos duríssims

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, prepara aquests dies el pressupost pel 2013, que serà dels més austers dels últims anys. Tots els departaments de la Generalitat estan rebent notícies pessimistes en aquest sentit, ja que el límit de dèficit no dóna gairebé marge de maniobra, i sobretot quan està en joc el finançament de l'educació i la sanitat. La secretaria general de l'Esport, malauradament, no en serà una excepció. Així, el secretari, Ivan Tibau, ja ha comunicat verbalment a la major part dels presidents que la retallada de les ajudes serà aquest 2013 d'entre un 30 i un 35%.

Les federacions es troben, doncs, en una situació d'emergència. La retallada d'aquest any s'afegeix a les que hi va haver el 2011 i el 2010, superiors al 20% en tots dos casos. Per acabar-ho d'adobar, els diners compromesos en molts dels casos no s'han pogut abonar pels problemes de tresoreria que afecten la conselleria d'Economia, que està allargant cada vegada més pagaments compromesos, no només en el sector esportiu, sinó també en la resta.

Els plans de viabilitat de moltes federacions impliquen reduir jornades dels treballadors, aplicar expedients de regulació, negociar amb els proveïdors, reduir l'activitat esportiva i, fins i tot, ajornar premis o ajudes a esportistes. En la nova situació alguna federació, fins i tot, podria presentar concurs de creditors.

De moment l'única decisió que han pres les federacions, que de moment no han protestat, és donar a conèixer públicament la seva dramàtica situació econòmica. Des del 2011, les ajudes que han rebut s'han reduït més d'un 40%. Les que gestionen complexos esportius, a més, també han vist com baixava el nombre d'usuaris i s'encaria el manteniment de les instal·lacions.

Vaques magres a Madrid

La Generalitat no és l'únic organisme abocat a les retallades. El govern espanyol també va avançar que les ajudes a les federacions baixaran cap a un 40% aquest any. Moltes federacions catalanes també reben ajudes de les federacions espanyoles. Aquestes ajudes també disminuiran.

El Comitè Olímpic Espanyol també va anunciar a finals d'any que les conegudes beques ADO baixaran en aquest cicle olímpic del 2016 de 51,3 a 35 milions.

ELS DEUTES

Les federacions no protesten, però moltes han de fer ajustos de personal

Per a Madrid 2020, tot el que faci falta

Si hi ha una partida en què no hi haurà retallades és la de la candidatura olímpica de Madrid pel 2020, que d'aquí a sis mesos sabrà si aconsegueix ser nominada. El pressupost del comitè organitzador puja a 2.418 milions. L'aportació de les administracions públiques, segons l'últim informe, hauria de ser de 1.516 milions si Madrid guanyés els Jocs, ja que s'haurien de construir, per exemple, el pavelló de gimnàstica, el de tir i el canal de rem i piragüisme. Moltes federacions consideren que els Jocs podrien revertir en benefici de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)