Esport i política

Retallada del 60%

Política esportiva. La UFEC estima que aquest serà el percentatge de rebaixa de les subvencions a les federacions catalanes i que això suposarà la mort de l'esport català

L'esport català està passant un mal moment en l'aspecte econòmic, però encara podria ser pitjor si es concreten les estimacions del 60% de retallades que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) fa respecte a les subvencions a les federacions que donarà la secretaria general de l'Esport en aquest any 2013. Aquesta xifra és el doble de les previsions que es feien fa poc més d'un mes, que eren de prop d'un 30%. En els dos últims anys ja s'han aplicat fortes retallades en les subvencions que han superat el 20% tant el 2011 com el 2012. Ara és podria triplicar la retallada als diners que reben les federacions.

La UFEC considera que l'esport català està tocat de mort si s'aplica aquest percentatge en les retallades i per això el seu president, David Moner, farà una compareixença publica el 18 d'abril acompanyat pels presidents de les 67 federacions esportives catalanes per explicar aquesta situació límit i expressar la seva protesta. De moment aquesta xifra és una estimació, ja que el govern de la Generalitat no té enllestit el pressupost per aquest 2013 i la secretaria general de l'Esport d'Ivan Tibau no sap de quins diners podrà disposar. Tot i això, ja s'ha demanat a les federacions que treballin amb el pitjor escenari possible, perquè després no tinguin encara més problemes econòmics si han estat massa optimistes. La crisi a les federacions no ha estat provocada només per les retallades que s'han anat aplicant any rere any, sinó també pel fet que les partides pressupostades, aprovades i que han d'arribar a les federacions no s'han pagat. Els problemes de tresoreria de la Generalitat són importants i moltes subvencions compromeses en els últims anys no s'han pogut abonar.

Un 40% a les espanyoles

Les federacions catalanes no només reben suport econòmic i subvencions de la Generalitat, sinó que també hi arriben alguns diners de les federacions espanyoles. Aquestes ajudes també disminuiran aquest any 2013, ja que el govern espanyol va avançar que les ajudes a les federacions esportives baixaran cap a un 40%, i això també repercutirà en les ajudes a les federacions catalanes.

Tot i les importants retallades que s'han fet en els últims anys, els responsables de les federacions catalanes no havien fet cap protesta en veu alta, però en aquesta ocasió podria ser diferent. Totes tenen problemes per tirar endavant, i fins i tot la d'esports d'hivern ha entrat en concurs de creditors. Pràcticament totes han hagut de reduir els horaris dels treballadors i hi ha hagut acomiadaments de personal.

La UFEC vol exposar tots aquests problemes en la compareixença del dia 18 dels presidents de les federacions. També vol destacar que la greu retallada afectarà els resultats dels clubs i dels esportistes, i que hi haurà una repercussió en altres àmbits molt relacionats amb l'esport, com ara el benestar social, la salut, l'educació, la cohesió social, l'economia i la projecció de Catalunya en l'àmbit internacional.

Suport reforçat després de l'avaluació a Madrid 2020

La candidatura olímpica de Madrid pels Jocs del 2020 continua el seu camí cap a la data en que el Comitè Olímpic Internacional ha de decidir qui els organitzarà –el 7 de setembre a Buenos Aires– i no té greus problemes de pressupost ni de retallades. Després de la visita de la comissió d'avaluació del COI a Madrid fa unes setmanes, la candidatura madrilenya va veure reforçat el suport de les institucions públiques i el compromís d'aportar, entre el govern de l'Estat, el de la comunitat autònoma i el de l'Ajuntament, els més de 1.500 milions d'euros compromesos dels 2.400 milions a què puja el pressupost del comitè organitzador. Encara que sembli estrany, moltes federacions catalanes consideren que si d'aquí a poc més de cinc mesos es concedeix l'organització dels Jocs Olímpics i els Paralímpics del 2020 a Madrid, això podria revertir en benefici de Catalunya. Es considera que podria ser bo per als atletes catalans que tinguessin possibilitats d'anar-hi, i també per a les instal·lacions on s'entrenen. En especial, pel CAR de Sant Cugat, on s'estan molts dels esportistes d'elit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)