Purito aspira a fer-la grossa
El català forma part de la nòmina de ciclistes cridats a aigualir la festa a Froome en l'edició centenària de la prova francesa, que comença avui a Còrsega
El segon classificat l'any passat del Tour de França parteix com a favorit per succeir Bradley Wiggins
Joaquim Rodríguez afronta, molt possiblement, les tres setmanes més transcendentals de la seva llorejada carrera esportiva. El català competirà per la classificació general de l'edició centenària del Tour, que comença avui a Còrsega. No és una quimera ni un acte de xovinisme aventurar que el de Parets del Vallès parteix de Porto Vecchio amb possibilitats reals de fer ombra a Chris Froome. El del Katuixa ha pujat al podi en les dues grans voltes per etapes en les que ha participat i, a més, ha quedat molt a prop de la victòria final (segon en el Giro del 2012 després de vestir el mallot rosa durant deu etapes i tercer en la Vuelta del mateix any, en què es va posar la samarreta vermella de primer classificat nou dies).
Purito s'ha preparat a consciència per al Tour conscient que el perfil s'adapta prou a les seves característiques i ha treballat per millorar el seu punt dèbil, les cronometrades, encara que en aquesta edició n'hi ha pocs quilòmetres. Un altre punt al seu favor és que ha guanyat proves de tot tipus –la classificació mundial en dues ocasions, clàssiques com ara el Giro de Llombardia i la Fletxa Valona i proves per etapes curtes com la Volta a Catalunya– que l'han fet créixer molt com a ciclista. El pilot el respecta. I avui, les travesses dels mitjans especialitzats i les dels rivals el situen entre els favorits. Començar un Tour de França amb aquestes expectatives és tot una victòria. Ara li tocarà confirmar els bons presagis a la carretera. El Tour arriba en el seu millor moment.
Froome, el favorit
Al britànic Chris Froome el van haver de frenar en el Tour de l'any passat perquè ajudés el seu company d'equip, Bradley Wiggins, en un moment complicat durant l'ascens a La Toussuire, en l'onzena etapa. Wiggins es va emportar la glòria final a París d'un volta francesa en la qual va quedar el dubte de si el gregari hauria pogut desbancar el cap de files. A partir d'avui, el ciclista nascut a Nairobi tindrà l'oportunitat de demostrar la seva vàlua. Parteix amb l'etiqueta de principal candidat per acabar guanyant la volta del centenari gràcies a les bones sensacions que va deixar en la darrera edició. Però també avalat per la trajectòria d'aquest 2013, en el qual ha guanyat Oman, Romandia, la Dauphiné i el Critèrium Internacional. L'única màcula la va tenir en la Tirrena-Adriàtica, en la qual no va poder superar l'italià Vincenzo Nibali i es va haver de conformar amb la segona posició de la general. A més, Froome disposa d'un equip de luxe, encapçalat per Richie Porte. Però aquesta carta de presentació no és suficient per guanyar una prova com el Tour. El britànic haurà de bregar molt, contra els rivals i contra les adversitats intrínseques de la prova, per atènyer el seu propòsit.
Entre els candidats a aigualir la festa a Froome hi ha el doble guanyador a França, l'espanyol Alberto Contador (Saxo Bank). El de Pinto no ha de combatre contra la inexperiència i coneix de sobres quin és el camí que ha de seguir fins al graó més preuat del podi. Tanmateix, tot i que va tornar a la competició, després de complir la sanció per dopatge, pispant la Vuelta a Espanya a Joaquim Rodríguez, no se l'ha vist exhibint el potencial ni guanyant amb la solvència d'altres temps. Amb tot, Contador figura en la nòmina de ciclistes capacitats per endur-se un Tour tan emotiu com aquest. Ningú no ho dubta, ni ell mateix: “Si no em veiés capaç de derrotar Froome no hi participaria.” Alejandro Valverde, Jürgen van den Broeck, Robert Gesink, Cadel Evans són alguns dels altres aspirants.
L'estrena
El Tour de França alça el teló i, a diferència de les últimes edicions, no ho fa amb una etapa pròleg. Des del 1966 que la volta francesa començava amb aquest format, però enguany s'ha decidit canviar, i això fa que un dels esprintadors del pilot comenci amb moltes possibilitats de ser el primer a posar-se el mallot dissenyat especialment per a l'edició d'enguany, la del centenari. Es preveu que la pugna pel primer triomf parcial la firmin el britànic Mark Cavendish (Omega) i l'eslovac Peter Sagan (Cannondale) i que un d'ells es converteixi en el successor de l'alemany Rudi Altig, el darrer velocista que va encapçalar la classificació general després de la primera etapa. L'alemany André Greipel (Lotto) serà el tercer en discòrdia.
Doble ascens a l'Aup d'Uès
L'Aup d'Uès és un dels emblemes del Tour de França, i enguany, en el centenari, s'hi ha volgut rendir un tribut especial amb un doble ascens. La baixada es farà pel coll de Sarenne. Aquesta etapa obrirà el bloc dels Alps, on es realitzaran dues etapes. La segona es preveu com una de les més dures de l'edició d'enguany del Tour, que no sembla que tingui una etapa reina clara. Els ciclistes començaran amb el Glandon i la Madeleine, i al final hauran de superar tres ports més de menor categoria i que conformen una etapa completa i complicada de controlar. Abans de la cita alpina, el pilot haurà travessat els Pirineus en tres jornades, en les quals hauran pujat Aspet, Mente, Peyresourde, Azet i Hourquette d'Ancizan i el Mont Ventoux, entre d'altres. Evidentment, el traçat mai acontenta tothom. Enguany hi ha qui es queixa dels pocs quilòmetres que hi ha de contrarellotge. Es faran tres cronometrades (una per equips, una cronoescalada i una altra plana), però en total no se superen els 90km. Una altra de les novetats és que no hi haurà les clàssiques etapes planes inicials, que s'han volgut canviar per unes de trencacames, però caldrà veure com respon el pilot. La culminació del Tour del centenari es viurà amb un final de festa a París quan el sol es pongui.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024