Esport i política

Plataforma mundial

Política esportiva. El col·lectiu La Natació Catalana per la Independència es va presentar ahir per treballar per l'estat propi i aprofitar el campionat del món com a altaveu

Els esde­ve­ni­ments espor­tius d'alt nivell que se cele­bren a Bar­ce­lona solen ser una pla­ta­forma extra­or­dinària perquè el món espor­tiu català pro­jecti les seves rei­vin­di­ca­ci­ons arreu del món. En el con­text dels Jocs Olímpics del 1992, el Comitè Olímpic Català, entre altres orga­nis­mes, va recla­mar el dret al reco­nei­xe­ment i a com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment. Ahir, el col·lec­tiu La Natació Cata­lana per la Inde­pendència, cons­tituït fa dos mesos i que té gai­rebé 750 adhe­rits, es va pre­sen­tar en soci­e­tat a l'INEFC, a escas­sos metres del Palau Sant Jordi, on avui s'inau­gu­ra­ran els cam­pi­o­nats del món de natació, en els quals Cata­lu­nya tindrà un pro­ta­go­nisme impor­tant, encara que camu­flat en la dele­gació espa­nyola, com va expli­car el direc­tor espor­tiu del CN Mataró, Joan Mas­ri­era, un dels impul­sors del col·lec­tiu, que ha rebut l'empara de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana i la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Cata­la­nes. “Hem de desem­mas­ca­rar els èxits d'Espa­nya”, va mani­fes­tar Mas­ri­era.

Durant l'acte, al qual van assis­tir unes 350 per­so­nes, entre les quals exes­por­tis­tes olímpics, es va lle­gir un mani­fest que espe­ci­fi­cava que “molts espor­tis­tes no han pogut fir­mar-lo ni ser-hi pre­sents per evi­tar que la seva acti­vi­tat espor­tiva pro­fes­si­o­nal se'n vegi res­sen­tida”. Entre els pre­sents hi havia el fins ara capità del CN Mataró, Jordi Gar­cia, que la pri­ma­vera del 2006 va patir en carn pròpia les con­seqüències d'expres­sar els seus sen­ti­ments. El juga­dor va mani­fes­tar en una entre­vista en una publi­cació local la satis­facció de ser con­vo­cat amb Espa­nya, perquè li per­me­tia com­pe­tir al més alt nivell, però que jugar amb Espa­nya no seria mai tan emo­tiu com fer-ho amb Cata­lu­nya. Les seves parau­les van arri­bar a la Fede­ració Espa­nyola de Natació, que li va dema­nar expli­ca­ci­ons. “Quan jugues en un equip, sigui el que sigui, t'entre­gues al màxim, però no és nor­mal que no et dei­xin expres­sar els teus sen­ti­ments, que cadascú té els seus”, recor­dava ahir el water­po­lista mares­menc. El qua­tre vega­des olímpic Sergi Pedre­rol va reconèixer que per a un espor­tista, que s'hi juga el pa, no és fàcil pren­dre par­tit, a causa de les represàlies.

Aquesta falta de lli­ber­tat dels espor­tis­tes en actiu a l'hora de mos­trar els sen­ti­ments –que es va esce­ni­fi­car amb l'apa­rició d'un juga­dor de water­polo amb una màscara– fa que la majo­ria dels que han donat suport a la ini­ci­a­tiva siguin exes­por­tis­tes. Tot i això, entre els sig­nants hi ha pro­fes­si­o­nals en actiu, com ara la neda­dora olímpica a Lon­dres Clàudia Dasca, els water­po­lis­tes Dani Sulla i Sergi Mora, el tècnic del CN Saba­dell Nani Guiu i l'àrbi­tre Jaume Tei­xidó, entre d'altres.

Entre els exes­por­tis­tes hi ha, per exem­ple, Mont­ser­rat Fer­raro, sal­ta­dora del CN Montjuïc, que va expli­car que va que­dar fora d'una con­vo­catòria per a uns Jocs incom­pren­si­ble­ment: “Vaig que­dar ter­cera d'Espa­nya i als Jocs hi van anar les dues pri­me­res i la quarta.” Com a anècdota gra­ci­osa, Eli­senda Pérez, neda­dora olímpica a Bar­ce­lona, va expli­car que en els Jocs del Medi­ter­rani del 1991, es va des­ma­iar just després de ser pro­cla­mada cam­pi­ona dels 400 m estils, i “vaig sen­tir l'himne del país que no em repre­senta des de la lli­tera.”

Cadena humana

El col·lec­tiu estarà pre­sent durant el mun­dial a l'estand del Con­sell Català de l'Esport, on expo­sarà els motius de la rei­vin­di­cació als estran­gers. I el 28 de juliol ha con­vo­cat una cadena humana a l'avin­guda de l'Estadi davant de les pis­ci­nes Picor­nell (20.00h).

El manifest (http://natacioindependencia.wordpress.com)

1

Tots els sotasignats i convocants d'aquest acte, així com molts que no han pogut firmar-lo ni ser-hi presents per evitar que la seva activitat esportiva professional se'n vegi ressentida, tots, en conjunt, part activa i present de la natació, del waterpolo, de la sincronitzada, dels salts, les aigües obertes i els màsters, volem manifestar que no som aliens als problemes i als canvis socials i polítics que viu Catalunya, i que tenim la voluntat de posar-hi el nostre gra de sorra per trobar solucions.

2

Avui, l'esport català, i la natació en concret, pateix la crisi econòmica i política que viu el país i, davant del procés de canvi que vivim, no pot estar-ne al marge. La natació té problemes per la falta de capacitat de finançament, i els nostres recursos econòmics no es corresponen amb els èxits i el potencial organitzatiu i esportiu demostrats.

3

L'escassa capacitat de finançament i de recursos de l'actual natació catalana en relació amb el nom i els èxits assolits obeeix únicament a la manca de poder polític, i resulta escandalosa quan es compara amb la de qualsevol estat independent. La natació catalana no pot tancar els ulls al dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros respecte a l'Estat espanyol, que espolia els catalans any rere any. No podem perquè ens afecta exactament com a tothom.

4

La natació catalana no se'n pot sortir amb l'èxit que mereix si Catalunya no esdevé un estat independent. La natació ha d'empènyer cap a la independència perquè és la via més ràpida per poder ser i créixer com volem, perquè volem gaudir de la normalitat pròpia de les nacions que són estats reconeguts amb totes les seves conseqüències i perquè tot indica que tenir un estat propi es traduirà en beneficis importants per les seves repercussions sobre l'esport i el país, tant d'ordre econòmic com sentimental.

5

El que s'inaugura demà és el segon mundial de natació que se celebra a Catalunya en només 10 anys. Catalunya hi ha posat l'esforç i els diners, especialment en el d'aquesta edició, en què l'Ajuntament de Barcelona suportarà el gruix de la despesa; en canvi, el nom i els èxits esportius són per a la federació espanyola i per a l'Estat espanyol. Volem que aquest sigui l'últim mundial de natació en què Catalunya no hi participa amb la normalitat que ho fan moltes altres nacions.

6

Finalment, cridem tothom, aficionats, esportistes i entitats, a adherir-se a aquesta crida de la natació catalana en favor d'un estat propi per a Catalunya, amb el benentès que serà l'eina més eficaç que ens permetrà sentir reconeguda la nostra identitat nacional i poder trobar les nostres pròpies solucions als problemes d'avui i del demà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.