Tots els federats hauran de passar una revisió mèdica
Política esportiva. La llei obligarà els esportistes a superar un control mèdic determinat per tramitar la fitxa federativa en centres reconeguts per la SGE a partir de la temporada 2014/15
La tràgica mort d'un esportista en el triatló Challenge Barcelona-Maresme de diumenge, afegida a la que es va produir la setmana passada en la mitja marató de Sant Cugat del Vallès, ha reobert el debat sobre les mesures mèdiques que han de prendre els participants en proves de màxima exigència física. Sovint es distingeix entre els practicants amb llicència federativa i els anomenats populars. Es dóna per fet que els esportistes que han tramitat una fitxa han hagut de passar, prèviament i obligatòriament, una revisió mèdica. Però res més lluny de la realitat.
Fins ara, les federacions esportives no s'han vist obligades a exigir que els seus afiliats passin un control mèdic. No hi havia cap llei uniformadora que ho legislés. D'aquesta manera, cada ens federatiu podia fer el que considerés més convenient. Les federacions catalanes de futbol, ciclisme i atletisme, per exemple, tenen establert que els afiliats hagin de presentar un certificat mèdic conforme han passar una revisió i, en canvi, la de triatló no ho demana, encara que ho recomana.
Tot i això, les condicions canviaran a partir de la temporada 2014/15, com va confirmar ahir el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau. També va deixar clar que la mesura no es pren a corre-cuita a causa dels últims accidents, sinó que la secretaria general de l'Esport (SGE) fa tres anys que s'hi dedica en una tasca conjunta amb el Departament de Salut. El 2010 es va elaborar un decret llei que a principi de l'any que ve s'acabarà de desenvolupar.
La normativa preveu que els federats passin una revisió mèdica obligatòria. Els controls s'adequaran a l'esport a partir d'unes pautes. És a dir, que els que pretenguin obtenir la llicència de la Federació de Natació hauran de passar les proves diferents que els que la vulguin de la Federació de Vòlei Platja, posem pel cas. La periodicitat també diferirà.
Els exàmens s'hauran de fer en centres mèdics acreditats per la secretaria general de l'Esport, que s'hauran hagut d'adaptar per realitzar les proves que s'exigeixin. La xarxa de serveis de medicina esportiva és amplia arreu del territori i no es preveu que els esportistes hagin de fer desplaçaments de llarga distància. En els pròxims mesos es determinaran els centres habilitats.
En principi, el cost de la revisió l'haurà d'abonar l'esportista directament o bé s'inclourà en el preu final de la llicència. En aquest sentit, la SGE és conscient que hi haurà un increment econòmic, però creu que no es poden escatimar recursos en prevenció de riscos de salut.
La mesura que impulsarà la secretaria general de l'Esport és pionera a l'Estat espanyol, però es preveu que a poc a poc es vagi implantant arreu del territori. El procés serà més lent per la falta d'una xarxa de centre mèdics esportius especialitzats.