Esport i política

Un vaixell que fa aigües

El desprestigi de l'esport espanyol va en paral·lel de l'econòmic per culpa de la crisi, la mala traça dels dirigents i la corrupció

El fracàs olímpic de Madrid és la gota que ha fet vessar el got

Què cele­bren aquesta gent? Era una qüestió per­ti­nent en la jor­nada d'ahir, en què els espa­nyols van cele­brar la seva diada naci­o­nal en el pit­jor con­text de la seva història moderna. Aquí par­la­rem d'esport, que és el que ens toca de prop. No deixa de ser, amb tot, una metàfora de la rea­li­tat glo­bal. L'exem­ple més recent és el del tri­ple fracàs olímpic con­se­cu­tiu de Madrid, una ciu­tat que en els dar­rers anys s'ha gas­tat els diners que no té per una sim­ple qüestió d'orgull patri. El deute de la ciu­tat ja és de 7.378 mili­ons d'euros, un rècord mun­dial. Però això no és el pit­jor. Un polèmic repor­tatge d'El País il·lus­trava fa uns dies fins a quin punt la capi­tal espa­nyola està tocant fons. A l'agost el turisme va caure un 22%. L'aero­port de Bara­jas va ser superat pel del Prat i en el repor­tatge es feia esment de l'aug­ment impa­ra­ble de la brutícia i els indi­gents.

El gran símbol de la ciu­tat és el Real Madrid, que també viu una situ­ació econòmica deli­cada. Segons el diari As el deute del club ja arriba als 540 mili­ons d'euros i l'esclat de la bom­bo­lla immo­biliària impe­deix al seu pre­si­dent, Flo­ren­tino Pérez, pac­tar un altre pelo­tazo amb els polítics de l'Ajun­ta­ment i la comu­ni­tat autònoma, que de moment s'afer­ren a Euro­ve­gas. Pérez, a més, s'ha engan­xat els dits als Països Cata­lans amb el pro­jecte Cas­tor, la pla­ta­forma que les últi­mes set­ma­nes ha pro­vo­cat diver­sos ter­ratrèmols a les Ter­res de l'Ebre. Pérez té la pro­pi­e­tat del 66% d'una inversió que va cos­tar 1.700 mili­ons d'euros. L'empresa vol que el govern pagui una indem­nit­zació, però si això passa l'escàndol en l'opinió pública, sobre­tot després de les des­ca­ra­des aju­des a Bankia, serà majúscul.

El pres­tigi que l'esport espa­nyol va arri­bar a tenir es va esfon­drant com un cas­tell de sorra. Aquesta mateixa set­mana, en vigílies pre­ci­sa­ment del 12 d'octu­bre, s'ha cone­gut la sentència que va con­dem­nar l'antic pre­si­dent de la fede­ració de bàsquet paralímpica, Fer­nando Sánchez Vicente, per estafa i fal­se­dat en els Jocs de Syd­ney 2000 quan la selecció espa­nyola va gua­nyar la meda­lla d'or amb deu juga­dors que no eren dis­ca­pa­ci­tats.

La set­mana pas­sada també es va saber que la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d'Atle­tisme (IAAF) amenaça amb una sanció exem­plar per dopatge la con­si­de­rada millor atleta espa­nyola de tots els temps, Marta Domínguez, actu­al­ment sena­dora del PP. Tot i que l'actual llei espa­nyola con­si­dera que el dopatge ja és un delicte i que la IAAF ha apor­tat el seu pas­sa­port biològic com a prova, l'exes­por­tista no ha fet cap gest amb la intenció de dimi­tir, fet que agreuja encara més el des­pres­tigi gene­ral de l'esport espa­nyol arreu del món. La lluita con­tra el dopatge, de fet, con­ti­nua sent vista als països que més s'hi han arris­cat (Estats Units, França i Itàlia, sobre­tot) com un gran fracàs a Espa­nya, sobre­tot arran de l'ope­ració Port. El jutge es va negar a lliu­rar els noms dels cli­ents d'Eufe­mi­ano Fuen­tes, un fet que es va enten­dre com una mesura inde­cent de pro­tecció per a l'esport espa­nyol en gene­ral. La lluita de la fede­ració espa­nyola, el mateix Con­sell Supe­rior d'Esports i fins i tot de l'antic pre­si­dent José Luis Rodríguez Zapa­tero per defen­sar la innocència d'Alberto Con­ta­dor –un dels grans símbols de l'esport espa­nyol–també es va veure a l'exte­rior com un senyal més de la màniga ampla que hi havia a Espa­nya en la lluita con­tra el dopatge, un dels fets que ha llas­tat en aquests últims 12 anys les pos­si­bi­li­tats olímpi­ques de Madrid.

Més enllà dels tri­omfs espor­tius de selec­ci­ons espa­nyo­les en dife­rents esports, com ara els títols mun­di­als d'hand­bol i hoquei sobre patins –totes dues amb la col·labo­ració deci­siva de juga­dors cata­lans– la rea­li­tat que s'ha impo­sat és que la fuga de talents pro­fes­si­o­nals és total. Sense bom­bo­lla immo­biliària ni bom­bo­lla finan­cera els clubs s'han que­dat sense capa­ci­tat de rete­nir els seus millors juga­dors. El millor exem­ple és el de l'hand­bol. 11 dels 15 cam­pi­ons del món han emi­grat a altres lli­gues, un feno­men que es repe­teix amb els cam­pi­ons d'Europa de fut­bol: Albiol (Nàpols), Javi Martínez (Bayern), Fer­nando Tor­res (Chel­sea), Negredo, (Manc­hes­ter City), Juan Mata (Chel­sea), Fer­nando Llo­rente (Juven­tus), Silva (Manc­hes­ter City), Navas (Manc­hes­ter City), Cazorla (Arse­nal) i Reina (Nàpols).

MARTA DOMÍNGUEZ

La IAAF acusa els estaments espanyols d'amagar el seu dopatge

MADRID

El deute de la ciutat que volia fer els Jocs ja és de 7.378 milions, rècord mundial
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.