Esport i política

El Consell d'Estat dóna llum verda a la llicència única

Política esportiva. Considera adequat que es reformi la llei de l'esport espanyola i que les federacions estatals puguin obligar a pagar per competir en els campionats de Catalunya

El Consell d'Estat, un òrgan consultiu del govern espanyol presidit per José Manuel Romay Beccaría –exministre del PP i exsecretari general durant el franquisme–, considera ajustat a dret l'informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (Cora), que inclou la polèmica llicència única esportiva. L'informe inclou un punt que permetrà a les federacions espanyoles cobrar una quota per cada llicència expedida per les federacions catalanes, encara que siguin per a proves territorials o de base, que el govern espanyol considera “autonòmiques”.

Tot i que el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i altres responsables d'esports de les comunitats autònomes, es van queixar directament a la directora general del Consell Superior d'Esports, Ana Muñoz, d'aquesta nova mesura recentralitzarora, el PP no té la intenció de fer marxa enrere.

L'informe de la Cora preveu una modificació de la llei de l'esport espanyola que permetria a les federacions estatals –en nom de la simplificació administrativa– expedir totes les llicències d'esportistes catalans, fins i tot aquelles que només serveixen per competir en les competicions que no siguin espanyoles o internacionals, que són les més cares. Aquest és el punt que ha generat més polèmica, perquè en el cas de les federacions catalanes la majoria dels seus federats són esportistes que participen en campionats de Catalunya o de menys rellevància. Les federacions espanyoles podran aprofitar, doncs, aquest “nínxol de mercat” per guanyar recursos econòmics a costa de les catalanes, que només faran d'administratius –recaptació– en tota aquesta operació. Segons el Consell d'Estat, la mesura no incideix en les “competències autonòmiques en matèria d'esport”. “Al contrari –afegeix–, ja que concep l'expedició de llicències com una competència de les federacions autonòmiques.” El que no precisa el Consell d'Estat és que, quan s'aprovi el nou decret, els ingressos d'aquestes federacions autonòmiques seran gestionats directament des de Madrid. Els membres del Consell d'Estat donen per bo el projecte i el remeten al Consell de Ministres per a la aprovació com a projecte de llei l'avantprojecte de racionalització del sector públic.

Els altres membres del Consell d'Estat que signen el dictamen són Landelino Lavilla (exministre de l'UCD), Miguel Rodríguez-Piñero (expresident del Tribunal Constitucional), Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón (exdiputat de l'UCD, AP i el PP), Fernando Ledesma (exministre del PSOE), Alberto Aza (exmembre del servei diplomàtic espanyol durant el franquisme), Maria Teresa Fernández de la Vega (exministre de Presidència del PSOE), José Luis Manzanares (exmagistrat del Tribunal Constitucional) i Enrique Alonso (magistrat del Tribunal Suprem).

ADMINISTRAR I PROU

Les federacions catalanes recaptaran, però els diners aniran tots a Madrid
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)