Ciclisme

Present ver, futur incert

Chris Froome, Nairo Quintana i Joaquim Rodríguez aspiren a repartir-se el país en el Tour, la Vuelta i el Giro

L'UCI estudia revolucionar el calendari i el World Tour a partir del 2015

Men­tre la vella Europa s'abriga pel fred, sovint sota zero, el ciclisme pro­fes­si­o­nal arranca la ver­ta­dera tem­po­rada, la del World Tour, al con­ti­nent aus­tralià, tot i que alguns, com ara Joa­quim Rodríguez (Kati­uixa), es refu­gien a l'Argen­tina, on fa més bon temps. El 2014 és un any de tran­sició perquè el nou pre­si­dent de la Unió Ciclista Inter­na­ci­o­nal (UCI), l'anglès Bryan Cook­son, i els seus asses­sors pre­pa­ren can­vis subs­tan­ci­als de cara al 2015, any en què nai­xerà també el pro­jecte més espe­rat dels últims mesos, l'equip de Fer­nando Alonso. Per aca­bar-ho d'ado­bar, el Tour de França no tindrà la gran sen­sació del 2013, Nairo Quin­tana (Movis­tar), que pre­fe­reix cen­trar-se en la Vuelta a Espa­nya, ni amb el ter­cer clas­si­fi­cat, Rodríguez, que s'ha pro­po­sat gua­nyar la seva pri­mera gran volta al Giro d'Itàlia.

Amb tots aquests ingre­di­ents, doncs, no es pre­veu cap revo­lució aquest any, més enllà de les con­seqüències, sobre­tot per als afi­ci­o­nats més acèrrims, de la des­a­pa­rició del lle­gen­dari Euskal­tel i de la reti­rada de dos dels millors ciclis­tes cata­lans de l'última dècada, Xavi Flo­ren­cio i Joan Antoni Flecha. El pilot –no només els ciclis­tes sinó tot l'entorn– està tan escal­dat amb el dopatge que tam­poc es pre­veu que algú s'atre­veixi a fer expe­ri­ments amb nous pro­duc­tes o amb la ter­cera gene­ració de l'EPO.

Tot i que el Tour Down Under obre simbòlica­ment la tem­po­rada –Austràlia cada vegada té més pes en el ciclisme de car­re­tera– el com­bat de veri­tat començarà quan s'acosti la pri­ma­vera a Europa, amb la París-Niça i, sobre­tot, amb les grans clàssi­ques.

L'interès se cen­trarà en veure si Peter Sagan (Can­non­dale) con­ti­nua amb la seva meteòrica pro­jecció. De fet, ha anun­ciat que anirà a totes no només en la Milà-San Remo i la volta a Flan­des, sinó que allar­garà la forma fins a la París-Rou­baix, prova en què el suís Fabian Can­ce­llara (Trek) inten­tarà igua­lar el rècord de victòries (4) dels bel­gues Roger De Vla­a­e­minck i Tom Boo­nen.

Abans de les grans clàssi­ques del nord hi haurà la Volta a Cata­lu­nya, que podria viure la seva última tem­po­rada en la pri­mera cate­go­ria si es con­fir­men els can­vis en l'UCI. Sense con­tra­re­llotge, el duel tor­narà a ser com el del 2013, entre els esca­la­dors. Joa­quim Rodríguez; el ven­ce­dor del 2013, Dan Mar­tin (Gar­min) o Alberto Con­ta­dor (Saxo Bank) l'afron­ta­ran com a prin­ci­pals favo­rits. El català ha dit que també aspira a alçar els braços en la Lieja-Bas­togne-Lieja (27 d'abril), prova en què ha fet segon dues vega­des. Un altre cop el seu rival serà Mar­tin i pro­ba­ble­ment Ale­jan­dro Val­verde, amb qui pot­ser també se les haurà en la Vuelta a Espa­nya i altres cur­ses d'un dia.

El paper del tot­po­derós Sky també serà relle­vant des del pri­mer dia. Chris Fro­ome, Brad­ley Wig­gins i també Ric­hie Porte i Ser­gio Henao volen repar­tir-se el botí en les prin­ci­pals vol­tes d'una set­mana, i de les de tres, és clar. En els últims dos anys l'equip ha mos­trat una ambició sense límits en totes les vol­tes abans del Tour, sobre­tot en la París-Niça, la Tir­reno-Adriàtica, la París-Rou­baix i la volta a Roman­dia. Els plans de l'equip pas­sen per fer de Porte un líder sòlid al Giro –serà un dels prin­ci­pals rivals de Rodríguez– i en el Tour que Fro­ome i Wig­gins s'espa­vi­lin entre ells ara que han fet les paus. Al Tour les car­tes ja són sobre la taula. Sense Nairo Quin­tana, l'únic, per ara, que sem­bla capaç de plan­tar cara als dos britànics és Vin­cenzo Nibali (Astana). El recor­re­gut, amb tot, bene­fi­cia els interes­sos de Fro­ome i Wig­gins, que dis­po­sa­ran el penúltim dia d'una mara­to­ni­ana con­tra­re­llotge (54 km) per sen­ten­ciar la prova.

La Vuelta ha tor­nat a apos­tar per un recor­re­gut tren­ca­ca­mes des del pri­mer dia, amb mun­ta­nyes escam­pa­des per tot arreu. Si Nairo Quin­tana hi arriba en el mateix estat que en el Tour de l'any pas­sat, es fa difícil pen­sar que no el pugui gua­nyar.

LA VOLTA

Es disputarà del 24 al 30 de març i el 2015 podria canviar de categoria

LES CLÀSSIQUES

Sense Quintana ni Rodríguez, el Tour es presenta com un duel entre Froome i Nibali
Peter Sagan hi aposta fort i s'enfrontarà a Cancellara en la París-Roubaix
154
Dies
de competició són els que configuren el World Tour de l'UCI.

Un veterà i un debutant, per començar

Oficialment, la temporada va arrancar ahir amb el Tour Down Under, a Austràlia, (World Tour) i la volta a San Luis, a l'Argentina (America Tour). El campió australià, Simon Gerrans, és el primer líder al seu país després de batre en l'esprint el millor en aquesta especialitat l'any 2013, l'alemany André Greipel (Lotto), que va arrancar massa aviat.

En aquesta primera volta, cada esprint és importantíssim, ja que en els últims anys els triomfs en la general s'han acabat decidint per les bonificacions, ja que els ports de muntanya no són prou selectius.

A l'Argentina, en canvi, s'espera que els escaladors siguin protagonistes. En la primera etapa, però, el vencedor va ser el nord-americà Philip Gaimon, debutant en la màxima categoria en el Garmin. Gaimon, de 27 anys, va ser més espavilat en la línia d'arribada que el seu company d'escapada, l'argentí Emiliano Contreras, que es va haver de conformar amb el segon lloc. Joaquim Rodríguez, com ja havia avançat ell mateix, es va prendre les coses amb calma i va arribar en el grup principal a més de quatre minuts del vencedor.

Chris Froome, que està fent la pretemporada a Sud-àfrica, no s'estrenarà fins al mes vinent en el Tour d'Oman, prova que va guanyar el 2013, la primera estació cap al Tour.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.