Ciclisme

Present ver, futur incert

Chris Froome, Nairo Quintana i Joaquim Rodríguez aspiren a repartir-se el país en el Tour, la Vuelta i el Giro

L'UCI estudia revolucionar el calendari i el World Tour a partir del 2015

Mentre la vella Europa s'abriga pel fred, sovint sota zero, el ciclisme professional arranca la vertadera temporada, la del World Tour, al continent australià, tot i que alguns, com ara Joaquim Rodríguez (Katiuixa), es refugien a l'Argentina, on fa més bon temps. El 2014 és un any de transició perquè el nou president de la Unió Ciclista Internacional (UCI), l'anglès Bryan Cookson, i els seus assessors preparen canvis substancials de cara al 2015, any en què naixerà també el projecte més esperat dels últims mesos, l'equip de Fernando Alonso. Per acabar-ho d'adobar, el Tour de França no tindrà la gran sensació del 2013, Nairo Quintana (Movistar), que prefereix centrar-se en la Vuelta a Espanya, ni amb el tercer classificat, Rodríguez, que s'ha proposat guanyar la seva primera gran volta al Giro d'Itàlia.

Amb tots aquests ingredients, doncs, no es preveu cap revolució aquest any, més enllà de les conseqüències, sobretot per als aficionats més acèrrims, de la desaparició del llegendari Euskaltel i de la retirada de dos dels millors ciclistes catalans de l'última dècada, Xavi Florencio i Joan Antoni Flecha. El pilot –no només els ciclistes sinó tot l'entorn– està tan escaldat amb el dopatge que tampoc es preveu que algú s'atreveixi a fer experiments amb nous productes o amb la tercera generació de l'EPO.

Tot i que el Tour Down Under obre simbòlicament la temporada –Austràlia cada vegada té més pes en el ciclisme de carretera– el combat de veritat començarà quan s'acosti la primavera a Europa, amb la París-Niça i, sobretot, amb les grans clàssiques.

L'interès se centrarà en veure si Peter Sagan (Cannondale) continua amb la seva meteòrica projecció. De fet, ha anunciat que anirà a totes no només en la Milà-San Remo i la volta a Flandes, sinó que allargarà la forma fins a la París-Roubaix, prova en què el suís Fabian Cancellara (Trek) intentarà igualar el rècord de victòries (4) dels belgues Roger De Vlaaeminck i Tom Boonen.

Abans de les grans clàssiques del nord hi haurà la Volta a Catalunya, que podria viure la seva última temporada en la primera categoria si es confirmen els canvis en l'UCI. Sense contrarellotge, el duel tornarà a ser com el del 2013, entre els escaladors. Joaquim Rodríguez; el vencedor del 2013, Dan Martin (Garmin) o Alberto Contador (Saxo Bank) l'afrontaran com a principals favorits. El català ha dit que també aspira a alçar els braços en la Lieja-Bastogne-Lieja (27 d'abril), prova en què ha fet segon dues vegades. Un altre cop el seu rival serà Martin i probablement Alejandro Valverde, amb qui potser també se les haurà en la Vuelta a Espanya i altres curses d'un dia.

El paper del totpoderós Sky també serà rellevant des del primer dia. Chris Froome, Bradley Wiggins i també Richie Porte i Sergio Henao volen repartir-se el botí en les principals voltes d'una setmana, i de les de tres, és clar. En els últims dos anys l'equip ha mostrat una ambició sense límits en totes les voltes abans del Tour, sobretot en la París-Niça, la Tirreno-Adriàtica, la París-Roubaix i la volta a Romandia. Els plans de l'equip passen per fer de Porte un líder sòlid al Giro –serà un dels principals rivals de Rodríguez– i en el Tour que Froome i Wiggins s'espavilin entre ells ara que han fet les paus. Al Tour les cartes ja són sobre la taula. Sense Nairo Quintana, l'únic, per ara, que sembla capaç de plantar cara als dos britànics és Vincenzo Nibali (Astana). El recorregut, amb tot, beneficia els interessos de Froome i Wiggins, que disposaran el penúltim dia d'una maratoniana contrarellotge (54 km) per sentenciar la prova.

La Vuelta ha tornat a apostar per un recorregut trencacames des del primer dia, amb muntanyes escampades per tot arreu. Si Nairo Quintana hi arriba en el mateix estat que en el Tour de l'any passat, es fa difícil pensar que no el pugui guanyar.

LA VOLTA

Es disputarà del 24 al 30 de març i el 2015 podria canviar de categoria

LES CLÀSSIQUES

Sense Quintana ni Rodríguez, el Tour es presenta com un duel entre Froome i Nibali
Peter Sagan hi aposta fort i s'enfrontarà a Cancellara en la París-Roubaix
154
Dies
de competició són els que configuren el World Tour de l'UCI.

Un veterà i un debutant, per començar

Oficialment, la temporada va arrancar ahir amb el Tour Down Under, a Austràlia, (World Tour) i la volta a San Luis, a l'Argentina (America Tour). El campió australià, Simon Gerrans, és el primer líder al seu país després de batre en l'esprint el millor en aquesta especialitat l'any 2013, l'alemany André Greipel (Lotto), que va arrancar massa aviat.

En aquesta primera volta, cada esprint és importantíssim, ja que en els últims anys els triomfs en la general s'han acabat decidint per les bonificacions, ja que els ports de muntanya no són prou selectius.

A l'Argentina, en canvi, s'espera que els escaladors siguin protagonistes. En la primera etapa, però, el vencedor va ser el nord-americà Philip Gaimon, debutant en la màxima categoria en el Garmin. Gaimon, de 27 anys, va ser més espavilat en la línia d'arribada que el seu company d'escapada, l'argentí Emiliano Contreras, que es va haver de conformar amb el segon lloc. Joaquim Rodríguez, com ja havia avançat ell mateix, es va prendre les coses amb calma i va arribar en el grup principal a més de quatre minuts del vencedor.

Chris Froome, que està fent la pretemporada a Sud-àfrica, no s'estrenarà fins al mes vinent en el Tour d'Oman, prova que va guanyar el 2013, la primera estació cap al Tour.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)