Més esport

JORDI CANALS

COORDINADOR GENERAL DEL CENTRE DE TECNIFICACIÓ D'ESQUÍ DE MUNTANYA (CTEMC) DE LA FEEC

“El que em va xocar del Kilian va ser els seus ulls”

L'ÈXIT DEL CTEMC ·

“S'aconsegueix gràcies a l'ambient entre els esportistes i els tècnics. Hi ha germanor i hi estem a gust”

L'ACORD AMB L'STAPS · “Va ser molt important. Ara els nostres esportistes estudien a 1.800 metres, a tocar de la neu”

Els esquiadors dels Alps no se'n sabien avenir, dels nostres èxits. Per ells,
el Pirineu és com si fos el Marroc

Kilian Jor­net, Mireia Miró i Marc Pin­sach no han tin­gut car­re­res d'èxit en l'esquí de mun­ta­nya perquè sí. Dar­rere seu hi ha un tre­ball for­ma­tiu ini­ciat en la pre­a­do­lescència al Cen­tre de Tec­ni­fi­cació d'Esquí de Mun­ta­nya de Cata­lu­nya (CTEMC), creat el 1997. Aquell any hi havia 17 espor­tis­tes. El 2014 ja en són 42, a més de deu per­so­nes que inte­gren el cos tècnic. Jordi Canals és un dels pares del CTEMC –“l'avi”, diu ell– i l'actual coor­di­na­dor gene­ral.

Com va néixer la idea de fer el CTEMC?
El 1997 ja hi havia el cen­tre de tec­ni­fi­cació de Madrid, que fun­ci­o­nava molt bé, i teníem ganes de fer-ne també un a Cata­lu­nya. Vam començar el CTEMC amb la Maite Hernández i l'Alfons Valls durant la pre­sidència de Ber­nat Clare­lla a la fede­ració cata­lana (FEEC). Pensàvem que hi havia prou madu­resa en l'esquí de mun­ta­nya per fer-lo. Lla­vors l'edat d'intro­ducció a l'esquí de mun­ta­nya era de 19 o 20 anys i vèiem que si agafàvem nois més joves podríem acon­se­guir més bons resul­tats i, també, incre­men­tar el nivell de segu­re­tat a la mun­ta­nya.
Quina ha estat la clau de l'èxit del CTEMC?
La prin­ci­pal és que la gent ve a pas­sar-s'ho bé, i això s'acon­se­gueix gràcies a l'ambi­ent que es genera entre els espor­tis­tes i els tècnics. Hi ha ger­ma­nor i hi estem a gust. No ens ho plan­te­gem com una feina. Estem tots aple­gats i l'amor a la mun­ta­nya dels més grans es trans­met als més petits. És un sen­ti­ment que passa dels uns als altres.
Quan vau començar podíeu intuir que tindríeu cam­pi­ons del nivell de Kilian Jor­net i Mireia Miró?
Difícil­ment. Lla­vors que­dar entre els deu pri­mers era missió impos­si­ble. No ens podíem com­pa­rar amb els esquia­dors dels Alps. Fins que vam començar a tenir bons resul­tats en les cate­go­ries de base. El 2004 vam gua­nyar el cam­pi­o­nat del món cadet de cursa ver­ti­cal, amb Kilian Jor­net, i de cursa indi­vi­dual, amb Aleix Pubill. Això ja mar­cava una tendència que es va con­fir­mar en l'euro­peu del 2007, amb la victòria en els relleus juve­nils de Kilian Jor­net, Mireia Miró i Marc Pin­sach. Aquell resul­tat indi­cava que fèiem les coses bé. I lla­vors va venir la pri­mera victòria sènior en copa del món del Kilian [2008] a la Vale­rette, en què va gua­nyar el suís Flo­rent Troi­llet. Allò va ser la cer­ti­fi­cació que els esquia­dors dels Alps ja no ens podien mirar per sobre de l'espat­lla. El Kilian ens va fer entrar a la pri­mera divisió i tot­hom, aquí, va veure que amb esforç i constància podíem arri­bar a dalt de tot.
L'acord amb l'STAPS de Font-romeu [l'equi­va­lent a França de l'INEF] va ser bàsic.
Va ser fantàstic. En aquell moment, el Kilian dub­tava si bai­xar a estu­diar a Bar­ce­lona. Havia aca­bat el bat­xi­lle­rat amb una nota altíssima. Jo no el veia estu­di­ant a Bar­ce­lona. Ja el conec. Hau­ria estat tot el dia pen­sant en el moment de tor­nar a pujar a la mun­ta­nya. Vaig tru­car a un com­pany de Font-romeu, el Jac­ques Soulié, i li vaig pre­gun­tar si seria pos­si­ble fer-lo entrar a l'STAPS. No pen­sava que una ins­ti­tució de l'Estat francès volgués for­mar un espor­tista nos­tre, però em va dir que esta­rien molt con­tents de rebre'l. Ens va fer la gestió i ens va obrir les por­tes de l'STAPS. Des de lla­vors, la relació és fantàstica. I això que només tenim un acord ver­bal i tàcit que ara volem for­ma­lit­zar per escrit. Aquell pas va ser molt impor­tant, perquè ara els nos­tres espor­tis­tes poden estar estu­di­ant a 1.800 m, a tocar de la neu. I si tenen un forat de dues hores el poden apro­fi­tar per­fec­ta­ment per sor­tir amb els esquís, cosa que no seria pos­si­ble ni a Bar­ce­lona ni a Lleida. Ara ja tenim nou espor­tis­tes d'esquí de mun­ta­nya a Font-romeu. Comença a ser un gros impor­tant. I el direc­tor de l'STAPS, el Johan Rage, em va dir fa poc que estan molt con­tents de tenir-los-hi.
Els pri­mers èxits dels cata­lans devien cau­sar molta sor­presa. Què us deien els esquia­dors alpins?
El 2004 dos entre­na­dors ita­li­ans em van aga­far per banda i em van pre­gun­tar com era pos­si­ble i què els donàvem. En les cur­ses ver­ti­cals encara ho veien pro­ba­ble, però no en les cur­ses indi­vi­du­als. No se'n sabien ave­nir. Pels esquia­dors dels Alps
el Piri­neu és com si fos el Mar­roc, i no sabien com podíem acon­se­guir tan bons resul­tats amb les con­di­ci­ons de neu que tenim.
Qui ha de donar les gràcies a qui? Kilian al CTEMC o el CTEMC a Kilian?
És una col·labo­ració i tot­hom ho ha posat tot de la seva part, tant el Kilian com el CTEMC. Sense dema­nar res a canvi. El Kilian ha aju­dat molt l'esport de mun­ta­nya en gene­ral, no només el CTEMC. A nosal­tres ens ha apor­tat una dinàmica molt posi­tiva. Tenir una per­sona com ell... És que ningú s'espe­rava el que ha fet. Gua­nyar la Pierra Menta, que és la cursa reina de l'esquí de mun­ta­nya, era impen­sa­ble. Pujar i bai­xar el Cerví en menys de tres hores... El que em va xocar d'ell quan li vaig fer l'entre­vista per entrar al CTEMC va ser els seus ulls. Encara no tenia l'edat per entrar-hi [14 anys], però vaig veure que era millor que estigués amb nosal­tres que no que campés sol per la mun­ta­nya i prengués mal. Quan el sen­ties par­lar ja veies que hi havia alguna cosa, tot i que no ens ima­ginàvem que arribés on ha arri­bat. És l'únic espor­tista del món que pot pas­sar de gua­nyar una cursa d'esquí de mun­ta­nya con­tra els millors a, la set­mana següent, gua­nyar una cursa de mun­ta­nya també con­tra els
millors.
S'ha con­ver­tit en un refe­rent.
A la vida és impor­tant tenir bons refe­rents. I si a més són bones per­so­nes, fantàstic. I els que tenim nosal­tres, a més del Kilian, són gent pla­nera, estu­di­osa, humil... Són un més entre la resta d'espor­tis­tes. És un luxe per a tots.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)