Ciclisme

L'homenatge

L'any Poblet

Una exposició temporal al Museu Olímpic de Barcelona i un mallot especial en la Volta a Catalunya recorden la figura del ciclista, que va morir fa un any

Va ser un dels primers esportistes catalans a destacar internacionalment en el segle XX

Gairebé fa un any (6 d'abril del 2013) que ens va deixar Miquel Poblet, probablement el millor ciclista català de tots els temps, amb permís, això sí, de Joaquim Rodríguez, que encara té corda per a estona. El món de l'esport i el del ciclisme aprofiten aquests dies per recordar la figura d'un ciclista que sempre esclatava, com les flors, en plena primavera. Com a bon italianòfon, la gegantina Milà-San Remo, que es disputa precisament avui, era la seva clàssica preferida. La va guanyar dues vegades en tres anys (1957 i 1959) i va ser segon el 1958 rere Rik van Looy, l'emperador flamenc de Herentals. Especialment emotiva va ser la victòria del 1959, ja que, per una banda es tractava de la 50a edició, i per l'altra, l'esprint contra l'altre Rik del ciclisme flamenc (Van Steenbergen) va ser memorable. Poblet va haver de ser subjectat a l'arribada pels carabinieri i pel propietari del seu equip (Ignis), Giovanni Borghi, ja que era incapaç de mantenir-se dret després d'una batalla de 281 quilòmetres.

Aquesta i altres gestes es poden reviure fins al dia 6 d'abril al Museu Olímpic de Barcelona en l'exposició temporal sobre el ciclista que va inaugurar dijous l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. La sala d'exposicions temporals de la instal·lació és, doncs, una visita obligada per a tots els admiradors del ciclista de Montcada que conté tota una col·lecció vintage d'objectes, records i trofeus que el gran campió va acumular durant la seva llarga trajectòria com a ciclista, en una època en què practicar aquest esport era tota una aventura. Per a l'ocasió el realitzador Jordi Escursell també presenta un documental en què participen ciclistes i personalitats dels anys de glòria de Poblet, com ara Jordi Mariné, Vicenç Iturat, Albert Sant, Federico Martín Bahamontes, Gerard Fuster i Alfred Esmatges. El documental es podrà gaudir durant tota l'exposició. En l'acte d'inauguració de l'exposició Records de Miguel Poblet hi eren presents també la tinenta d'alcalde de Barcelona, Maite Fandos; el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau; el president de la federació de ciclisme, Josep Bochaca, i l'alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez. El promotor de tot plegat és Josep Sahun, president del club Sprint.

Pioner

En l'etapa més gloriosa de Poblet (1947-1961) l'esport català, encara sotmès a les conseqüències sinistres de la postguerra, estava a anys llum de la capacitat competitiva dels nostres dies i les figures internacionals brillaven per la seva absència. L'altra excepció va ser la de Joaquim Blume, que el 1957, quan Poblet va guanyar la seva primera Milà-San Remo, va aconseguir el títol europeu de gimnàstica. En aquell context va ser ben normal que el ciclisme italià, econòmicament d'un altre univers, s'emportés Poblet. Fins i tot el govern italià va oferir-li la nacionalització. “No sé què n'hauria pensat Franco, d'això”, explicava el ciclista fa dos anys en una entrevista en aquest diari.

El seu nom també és indestriable de la Volta a Catalunya. Va guanyar dues vegades en la classificació general (1952-1960) i entre el 1947 i 1960 va sumar 32 etapes, la majoria a l'esprint. Especialment remarcable va ser l'exhibició del 1949, quan amb només 21 anys va aconseguir quatre victòries parcials. El seu talent ja estava desbocat. Per recordar la seva memòria, en la Volta, que comença dilluns, s'ha establert una classificació, un mallot i un trofeu amb el seu nom.

Entre el Giro, el Tour i la Vuelta va conquerir també 26 etapes i va arribar a ser líder de la gran prova francesa. Ara bé, els que el van conèixer i van córrer al seu costat sempre van considerar que el seu talent està molt per sobre de la mitjana dels esprintadors i que amb una preparació adequada hauria pogut guanyar fins i tot la classificació general del Tour. Però aquesta, lògicament, ja és una altra història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)