Definit el programa esportiu
Jocs Mediterranis. Tarragona 2017 aprova la disputa de 34 esports, inclosa la natació i l'atletisme per a discapacitats, en 16 seus, més de 200 proves i una previsió de 4.500 participants
El programa esportiu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017 que es faran del 30 de juny al 9 de juliol dissenyat i aprovat pel comitè organitzador inclou la realització d'un total de 34 esports, inclosos l'atletisme i la natació per a discapacitats, que comportaran més de dues-centes proves repartides entre 16 municipis seu i que aplegaran pels volts de 4.500 esportistes. Les especificitats queden subjectes a la revisió del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM), que encara tindria la potestat d'introduir-hi variacions.
Tot i que el novembre passat el CIJM va plantejar la possibilitat d'eliminar disciplines, el cert és que Tarragona 2017 tindrà un programa farcit i que supera els dels seus predecessors. En els últims Jocs, celebrats a Mersin l'any passat, el programa esportiu va ser de 28 esports, amb les novetats de les bitlles, esport que no serà present a Tarragona, i del triatló, que en canvi repetirà. A Pescara 2009 s'hi van disputar 29 esports i a Almeria 2005, segurament el paradigma d'uns grans Jocs pel que fa a organització i llegat en equipaments, s'hi van disputar 25 disciplines.
El CIJM va aprovar, el mes de novembre passat, durant la seva visita a Tarragona, el programa esportiu dels Jocs del 2017. A partir d'aquell moment cada municipi va crear una comissió tècnica, formada pel regidor i tècnics d'esports, per tal de reunir-se periòdicament amb l'organització de Tarragona 2017 i concretar l'emplaçament definitiu de cada esport al territori. En aquest sentit, les comissions tècniques han servit per, d'una banda, definir els requeriments tècnics que té cada disciplina esportiva, i de l'altra, analitzar l'estat actual de les instal·lacions existents i determinar les adequacions necessàries.
En una roda de premsa celebrada ahir al matí a la sala d'actes de l'ajuntament de Tarragona es va presentar la distribució dels diferents esports al territori. A l'acte hi van ser presents el director general de Tarragona 2017, Ramon Cuadrat; el tinent d'alcalde i comissionat de l'Ajuntament de Tarragona per als Jocs Mediterranis, Javier Villamayor; membres del comitè organitzador dels Jocs Mediterranis, així com representants d'alguns dels municipis seu.
El tinent d'alcalde i comissionat per als Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, va voler fer èmfasi en un punt: “El treball actiu que estem tenint amb cadascun dels ajuntaments. El seu interès i implicació és total i demostra la dimensió d'aquest gran projecte i la repercussió que tindrà en el territori. Estem molt satisfets de tenir tants i tan bons companys de viatge. S'està fent una bona feina.” Per la seva banda, el director general dels Jocs Mediterranis, Ramon Cuadrat, va afegir: “La prioritat del comitè organitzador sempre ha estat l'aprofitament i adequació de les instal·lacions esportives que ja hi ha a tot el territori, que són moltes i estan en bones condicions per a la pràctica esportiva. Volem que el llegat també quedi en forma de millors instal·lacions per tot el territori. Els Jocs són un projecte de tots i volem que totes les seus siguin protagonistes.”
Canvis en la proposta inicial i el finançament
La proposta inicial ha sofert alteracions, com era de preveure, i han canviat emplaçaments. Per exemple, Torredembarra havia de ser la seu del bàdminton, que passa al Morell. Els torrencs veuran la boxa. Vila-seca havia d'albergar la petanca, que es farà a Tarragona, etc. El dia de l'elecció, l'octubre del 2011, hi havia només 13 seus i un nombre d'esports menor. El programa, per tant, ha variat en funció de les variables econòmiques, amb una retallada sensible i lògica de les pretensions inicials quant a equipaments, i també polítiques i d'ampliació d'esports. Altafulla, per exemple, farà el triatló i no figurava entres les seus inicials. El mateix cas que el Morell i la Pobla de Mafumet. El gran cavall de batalla serà saber com s'obté el finançament quan queda clar, tal com va declarar de manera contundent a aquest rotatiu el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, que l'Estat espanyol no hi posarà ni un euro. La seva aportació serà logística, a través del Consell Superior d'Esports, i amb la llei de mecenatge ja aprovada per atorgar beneficis fiscals a les empreses patrocinadores. El pressupost és de 90 milions i es desgrana en 47 milions per a inversions i 43 milions destinats a despeses operatives.