Esport i política

El govern posa en marxa un pla per impulsar l'esport femení

Política esportiva. La Generalitat de Catalunya proposa un projecte de desenvolupament de l'esport d'elit amb l'objectiu de corregir els desequilibris entre homes i dones professionals

La Generalitat de Catalunya vol impulsar el projecte Programa Dones i Esports amb l'objectiu d'impulsar l'esport femení i corregir els desequilibris entre homes i dones. El programa es basa en tres principis generals (participació, visibilitat i equitat) i es divideix en sis grans línies estratègiques. El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, van presentar el programa com “un impuls de la presència i actuació de les dones en el món de l'esport català, que les faci visibles i coautores dels nous temps”. Montse Gatell ha subratllat que “encara cal treballar per incloure l'equitat de gènere, i acceptar les diferències existents entre tots dos sexes”.

El programa neix com a resposta a l'absència de la dona en l'esport d'elit català. A Catalunya, només el 22,80% de les llicències esportives del 2013 eren de dones. Col·lectivament, Catalunya és la comunitat autònoma que més clubs aporta a les lligues estatals, una xifra que va en augment cada any, però la importància internacional d'aquests equips és redueix a la presència del CN Sabadell, l'equip de waterpolo campió d'Europa. Aquestes diferències no són tan evidents si comparem el número d'esportistes d'alt nivell, en què les dones representen un 43,8%.

El projecte es basa en sis punts, dels quals destaca per damunt de tots la subvenció i ajuda de l'esport femení amb premis i reconeixements que fomentin la igualtat entre homes i dones. A més, també pretén inculcar l'educació en valors i treballar donant suport a iniciatives com el rebuig a la violència o l'assetjament contra les dones en l'àmbit de l'esport, tant a nivell professional com en l'entorn familiar en temps de lleure. La quarta línia de treball vol potenciar la formació i inserció laboral femenina en branques professionals esportives i potenciar la presència de dones en llocs de decisió, direcció, gestió o planificació de l'esport. Per acabar, el programa Dones i Esports parteix de la difusió de la presència i l'actuació de les dones a l'esport a través dels mitjans de comunicació. En paral·lel als àmbits d'actuació, s'ha posat en marxa un cicle de jornades, Dones i Esports 2014, que arribarà a les cinc demarcacions catalanes amb l'objectiu d'analitzar i valorar la situació actual. El futur de la dona i els equips femenins en el món de l'esport català entra en joc.

LA DADA

Només el 22,8% de les llicències esportives van ser de dones durant el 2013
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)