Esport i política

MICHEL RABAT

CORREDOR DE CURSES DE MUNTANYA

“Em sento un català més”

Un dels esportistes més rellevants de la Catalunya del Nord admet que ha recuperat les arrels catalanes fent aquest esport i que, tot i que té passaport francès, votaria per la independència si ho pogués fer

Michel Rabat és un dels esportistes més rellevants de la Catalunya del Nord. Nascut a Perpinyà fa gairebé 31 anys, aquest atleta ha aconseguit destacar en una terra on el rugbi és l'esport més potent i ha aconseguit un palmarès que inclou un títol de campió de França de curses de muntanya. Altres èxits de la trajectòria de Rabat són una victòria al Gran Premi de les Nacions i el doble triomf a la marató de l'Olimp.

Quina és la seva posició?
Jo no podré votar perquè visc a la Catalunya del Nord, sota administració francesa, però si pogués, votaria sí i sí.
El sentiment independentista, l'ha tingut sempre?
No sempre, ha estat en part fruit de córrer per la muntanya i tenir contacte amb els altres corredors. Em vaig adonar de quines eren les meves arrels. Jo visc en un mas, el mas dels Miquelets, a Vinçà, prop de Prada de Conflent. El meu besavi es deia Miquel i jo també, i sempre he sentit parlar els avis i el pare entre ells en català. Jo tot just fa uns anys que he començat a preocupar-me per estudiar-lo i poder-lo parlar. En el meu cas, són la terra, les muntanyes i la llengua allò que m'ha fet prendre consciència. Ara em sento un català més.
Costa que els esportistes opinin sobre la independència.
A la Catalunya del Nord per molta gent una cosa és la catalanitat, amb un suport ampli, i l'altra la reivindicació política, que es veu amb recel.
Creu que hi ha més esportistes que pensin així?
Tot i que no ho faran públic, sí, tinc companys de curses que també ho veuen bé.
Es veu corrent per Catalunya algun dia?
Ja ho he fet. Quan estava lliure de compromisos amb marques, vaig arribar a participar com a català, perquè era i és com jo em sento, al Gran Premi de les Nacions, un circuit internacional de curses de muntanya. I mai no he tingut cap problema amb ningú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)