Més esport

Generació del 92

Aura Miquel

A la vela per una anècdota

Una fantasia amb un vaixell destrossat va dur l'Aura Miquel i el seu germà a introduir-se en la vela

Sense els recursos de fa 22 anys, la d'Arenys ha de treballar per poder fer realitat el seu somni olímpic

Al setembredisputarà el mundial de Santander en la classe 49er FX, la fórmula 1 de la vela

Que no es maregi en vaixell –“no m'ha passat ni un sol cop”– ja deu ser premonitori del destí reservat a l'Aura Miquel, lligat a la vela. I això que a casa seva, de vinculació amb el mar, n'hi havia més aviat poca. “No hi ha tradició de vela, a la meva família. De fet, el mar més aviat ha fet respecte, a casa”, explica la regatista d'Arenys de Mar (27/08/1992), que aspira a classificar-se per als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016 en 49er FX, una classe que s'estrenarà en categoria femenina en aquesta cita.

L'Aura explica que va ser per una anècdota que el seu germà Martí i ella es van introduir en la vela: “De petita, al costat de casa, hi havia un descampat on muntàvem cabanes, i un dia hi vam trobar un barco destrossat. El volíem arreglar i el nostre pare ens va dir que seria més barat comprar-ne un de nou. Arran d'aquesta anècdota, ens vam apuntar a un curset d'estiu. Ens va agradar tan poc i ens vam avorrir tant... Però en poc temps ens vam acabar apuntant a un curs d'iniciació a la competició. A poc a poc, m'hi vaig introduir i em va començar a agradar, fins que ara miro enrere i m'adono de tot el que he fet.”

Després van arribar les primeres competicions: campionats de Catalunya, d'Espanya, de seleccions... fins que va acabar subcampiona d'Espanya i va poder anar a l'europeu, en què va acabar onzena. “Sempre he estat molt tossuda i hi he posat molta implicació. A còpia de dedicació les coses han anat arribant. De fet, de petita no em volia perdre la vela ni quan estava malalta.”

Fa un any i mig va fer el salt de classe –de 420 a 49er FX, considerada la fórmula 1 de la vela per la seva rapidesa i perillositat– per poder aspirar als Jocs Olímpics: “El meu objectiu era passar a 470, que fa molts anys que és classe olímpica, però vaig obeir un impuls interior i vaig passar a 49er FX, amb Sílvia Roca com a companya. És una classe molt complicada i dura. En qualsevol moment pots sortir volant. L'adaptació no és fàcil perquè la manera de navegar és molt diferent i les decisions s'han de prendre amb rapidesa.”

Entrena, estudia i treballa

L'actual conjuntura econòmica, però, l'obliga a pagar-se la majoria de despeses de la seva butxaca: “No tenim patrocinadors personals. I la federació catalana, com que no li arriben recursos de dalt, tampoc no té gaire per donar. La federació espanyola de vegades et paga l'allotjament, però no ens arriba per cobrir totes les despeses.” L'Aura compara la seva situació amb la dels navegants catalans que van poder disputar els Jocs del 1992, com Natàlia Via-Dufresne, que hi va aconseguir la plata en la classe Europa: “Era un altre món. Tenien les despeses pagades, sous i dietes. Ara t'ho pagues tot tu. Ho fas realment perquè és un somni i per la il·lusió pura i dura.” L'Aura i la seva companya són fins i tot els seus propis mecànics: “El barco, el millorem nosaltres.”

La seva situació l'obliga, també, a treballar de monitora de vela a Vilanova, i tot plegat ho combina amb els estudis de biotecnologia: “No em queda ni una hora lliure al dia. La meva mare em diu que acabaré malalta.” No es queixa, però. Al contrari. Les classes amb els nens l'omplen, i intenta inculcar-los el mateix que va aprendre dels seus monitoris, Ferran Capella i Juan Carlos Martínez: “Eren bons entrenadors, però sobretot bones persones, que és el més necessari perquè t'ajudin a estimar la vela. Ara ja no estan vinculats a aquest món, però sense ells jo no estaria aquí.” De fet, en el futur l'Aura es veu lligada a la vela, malgrat que els seus estudis de biotecnologia no hi tinguin cap vinculació: “No em veig dotze hores al dia en un laboratori. Suposaria no tocar el barco i no crec que ho pogués resistir.”

De la formació el que més li agrada és la relació amb els nens: “M'agrada no tant pel que els pots explicar sobre la vela, com per ajudar-los a disfrutar-ho. Tot el que els dónes t'ho tornen amb igual o més il·lusió. És una feina que, si t'agrada, compensa molt.”

El seu objectiu més immediat és ara el mundial que es farà al setembre a Santander i en el qual els deu primers països es guanyaran una plaça per a Rio. Llavors, i en el cas que Espanya n'aconsegueixi una, començarà la competició interna per adjudicar-se la plaça. “A part d'aquest rànquing, també influeix el criteri tècnic, que de vegades ha servit per deixar fora regatistes que anaven al davant. Fins a l'últim moment, no se sabrà qui hi va”, assenyala la regatista d'Arenys de Mar.

Els records de Barcelona 92

L'Aura va néixer pocs dies després que s'acabessin els Jocs Olímpics de Barcelona. El que li han explicat li fa desitjar uns altres Jocs a Catalunya: “Ningú no me n'ha parlat malament. M'expliquen que hi havia tanta il·lusió, que la gent s'hi va abocar i que va ser espectacular. Devia ser una experiència brutal. El sentiment que envolta l'olimpisme ha de ser molt maco. No només per a l'esportista, sinó per a tothom.”

Parla dels Jocs Olímpics com un dels somnis que li agradaria assolir en la seva carrera esportiva. Però no és pas l'únic. L'altre gran repte que li agradaria abordar és la volta al món, “ja sigui en competició”, com la Barcelona World Race –“la copa Amèrica és massa comercial”–, o en creuer fora de la competició. “Per sort la vela és molt variada i m'agradaria portar a terme aquest objectiu, en el qual lluites contra tu mateix.”

EN PERSONAL

Si no fossis tu, qui t'agradaria ser?
No ho he pensat mai. Hem de lluitar per ser millors i no per intentar ser algú altre.
Quin esportista t'agradaria conèixer personalment?
Tinc molt respecte a la feina
de l'esportista, però no n'hi ha cap que tingui idealitzat. Tothom, esportista o no, et pot ensenyar alguna cosa.
Quins llibres, pel·lícules o música t'inspiren?
De pel·lícules, en miro molt poques. Llegir m'agrada. Ho feia molt de petita, però ara no tinc temps. I de música, m'agrada el pop i el rock.
Què t'emportaries a una illa
deserta?
Un barco i la família.
Quan sents la paraula ‘crisi', en què penses?
En un moment així surt el
millor i el pitjor d'un mateix. T'ho pots prendre amb la màxima il·lusió per tirar endavant els projectes o et pots
estancar.
Catalunya és...
Qui paga la festa.
Per a què fas servir les xarxes socials?
Les utilitzo poc. Tinc Facebook i Twitter, sobretots per penjar alguna cosa relacionada amb l'esport, dels nens o meva.
Un repte personal?
Fer una volta al món i anar als Jocs Olímpics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)