Més esport

Reus 2014: l'univers sobre patins

El mundial arrenca avui a l'Olímpic amb més de 1.100 patinadors de cinc continents, una fita històrica

Els grups grans i petits i el júnior cardoní Pere Marsinyach són les principals bases per pujar al podi

El CPA Olot i el Reus són els dos darrers campions del món de xou

Els grups de xou grans, amb l'heptacampió mundial Olot i l'amfitrió Reus Deportiu ila desimboltura del cardoní Pere Marsinyach, campió del món i d'Europa, en la combinada júnior són les bases catalanes més fermes en el mundial Reus 2014 que arrenca avui al pavelló Olímpic, santuari de grans esdeveniments relacionats amb el patinatge des que va estrenar-se com a subseu olímpica el 1992. Més de 1.100 patinadors, un rècord absolut i històric, i 32 països participants –33 si hi sumem Catalunya– representen el poder de la fusió del patinatge convencional i de les noves fórmules com el patinatge en línia i, sobretot, els grups de xou, que congreguen una gran quantitat de públic per la seva vistositat i per la implicació de molta gent i molts familiars. La modalitat, a més, ha democratitzat el patinatge en el sentit que permet la participació de patinadors de menys qualitat tècnica.

Els grups de xou van arribar a Catalunya pels volts de l'any 2000 –precisament el Reus Deportiu en va ser un dels pioners– i els clubs del Principat s'han convertit en un referent mundial. L'Olot capitalitza bona part dels èxits, però el Reus Deportiu va ser campió universal l'any 2012 a Auckland per davant dels garrotxins. L'any passat, el club del Baix Camp no va participar a Taipei perquè no podia assumir-ne les despeses i arriba al seu mundial amb una motivació extraordinària. En grups petits, el PA Blanes va obtenir el bronze a Taipei. De fet, la força dels catalans en el marc de la selecció espanyola presenta una àmplia majoria. En júnior, a més de Marsinyach, competirà la patinadora de l'Aldea Núria Gas i una parella d'artístic: Sara Garcia i Marc Pañero.

En sènior, el reusenc del Reus Deportiu Xavier López lluitarà per pujar al podi, tot i que el teòric primera espasa de la selecció espanyola en el programa lliure és el navarrès David Mariano, subcampió d'Europa a Rocaraso (Itàlia). Els màxims favorits, però, són l'italià Andrea Girotto –campió europeu– i el brasiler Gustavo Casado, or a Taipei. També hi serà un altre brasiler, Marcelo Sturner, plata a Auckland 2012.

Les reines del certamen

La modalitat reina, més enllà de la pompositat dels grups de xou, no és altra que el programa lliure femení, l'hàbitat on la ja retirada Laura Sánchez (Reus Deportiu) es va convertir en un referent amb 10 participacions en mundials absoluts entre el 1997 i el 2007 i tres medalles: plata a Roma 2005 i Goald Coast 2007 i bronze a Wuppertal 2002. De fet, Sánchez va competir quan encara era júnior en el mundial que el 1997 va organitzar Reus en el mateix escenari. En el programa lliure femení, hi prendran part la patinadora de l'Aldea Júlia Ventura, recent campiona d'Espanya, que ha tornat després de tres anys allunyada de les pistes. Isabel Repullo també hi tindrà molt a dir, sempre amb el permís del domini italià en la disciplina. De fet, en els últims anys l'única catalana que ha pujat al podi de lliure va ser Carla Pey, bronze el 2011 a Brasília. La gran favorita és la italiana Debora Sbei, amb cinc podis –tres títols i dues plates– en les cinc últimes convocatòries.

Figures obligatòries
Realitzar un traçat circular sobre el patí, intercalant girs i maniobres. Es valora la precisió i la consistència en el traçat.
Patinatge lliure
Es fa un programa curt i un de llarg, que contribueixen, cadascun, en un 25% i un 75% de la puntuació. En el curt s'han de fer elements obligatoris: salts, girs i treball de peus... Es puntua el mèrit tècnic i la impressió artística.
Combinada
Suma de les figures i el patinatge lliure.
Parelles d'artístic
Fan un programa curt amb alguns elements obligatoris (25% de la puntuació) i un programa llarg (75%). Es puntua el mèrit tècnic i la impressió artística.
Parelles de dansa
Consta de dues danses obligatòries, una dansa original, en la que los patinadores realitzen passos escollits per ells mateixos, i una dansa lliure amb un ritme ben definit. La dansa original i la lliure reben dues notes al mèrit tècnic i la impressió artística.
Solo dansa
Consta de deus danses obligatòries i una liure. Las danses obligatòries són les mateixes que es fan en parella, però individuals.
Patinatge de precisió
Grups de dotze a vint-i-quatre membres, que patinen en formació. En aquesta categoria no es permeten els salts ni els girs amb més d'una rotació, ni les elevacions.
Patinatge de grups de xou
Es realitzen dues competicions diferents de patinatge de xou. Una per grups grans (de 16 a 20 patinadors) i una altra per grups petits (de 6 a 12 ). Els elements del patinatge de precisió estan permesos, encara que limitats, i no es permeten elements propis de patinatge de parelles. Als programes es puntua, en primer lloc, el contingut, reflectint-ne la dificultat, el disseny del programa i la tècnica del grup; i, en segon lloc, la presentació, per l'expressivitat, la interpretació i l'ús del vestuari i del maquillatge.
Patinatge en línia
Consta del mateix tipus d'elements que el patinatge lliure i les regles i puntuacions són similars. La diferència és el tipus de patins.  Els patins en línia poden tenir tres o quatre rodes i només un fre a la part anterior.

Sud-àfrica tanca el cinquè cercle

El continent africà encara mai no havia participat en el mundial i s'estrena a Reus gràcies a la inscripció de la delegació de Sud-àfrica, que presenta un equip de grups de xou petits. El patinatge va irrompre al país africà a final de la dècada dels noranta. Sud-àfrica, per exemple, va jugar la copa Amèrica d'hoquei sobre patins a Vic el 2010. Quant al factor econòmic que sempre arrossega un esdeveniment multitudinari, hi ha més de 8.000 pernoctacions previstes que es repartiran entre els hotels de Reus i Salou. Respecte de la comptabilitat del certamen, el pressupost de 400.000 euros ja està cobert, segons va anunciar la setmana passada el regidor Sebastià Domènech. Carles Pellicer, l'alcalde de Reus, espera que sigui “el millor mundial de la història.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)