Esport i política

El Tribunal Constitucional “decidirà”

Política esportiva. El govern espanyol aprova finalment la llicència única, que acabarà al TC si es confirma la invasió de les competències de l'Estatut

L'esforç del govern català en els últims dos anys per frenar la llicència esportiva única ha estat en va. La polèmica norma va ser publicada al BOE del 17 de setembre passat i entrarà en vigor el juny del 2015. La Generalitat considera que la nova norma envaeix la competència exclusiva en matèria d'esports establerta a l'Estatut i té previst portar-la al Tribunal Constitucional (TC). Més enllà de les qüestions tècniques i legals, la gran amenaça per a les federacions catalanes és que el repartiment econòmic dels diners ingressats per aquesta nova llicència única es decidirà a Madrid, en les assemblees de les federacions espanyoles. A més, la temptació d'incrementar el preu d'aquestes llicències per compensar la rebaixa de les ajudes oficials serà cada vegada més gran.

El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va confirmar ahir mateix que el primer pas que faran, un cop publicada la norma al BOE, és portar-la al Consell de Garanties Estatutàries, que en redactarà un informe. Si es confirmen els indicis d'inconstitucionalitat i d'invasió de competències, el següent pas serà portar la llei al TC, l'organisme que ha suspès cautelarment la consulta del 9-N però que és l'únic instrument legal que quedarà al govern per fer front a aquesta nova eina de recentralització. A Andalusia i Galícia també hi ha hagut un fort moviment de protesta de les federacions contra la llei, i probablement els respectius governs també hi presentaran recurs al TC.

Tibau va explicar ahir que, tot i l'oposició inicial de les comunitats autònomes a la norma, la majoria es van anar fent enrere davant la pressió del PP. “Només nosaltres, els bascos i els gallecs vam estar pressionant perquè es retirés o es modifiqués la llei, però només vam aconseguir introduir-hi alguns matisos.” El més rellevant, segons explica Tibau, és que el repartiment econòmic entre les federacions estatals i les autonòmiques s'haurà d'aprovar amb el vot favorable, com a mínim, de dos terços dels presidents de les federacions territorials en les respectives assemblees.

Els “serveis prestats”

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya tem que la millora dels
ingressos de les federacions espanyoles sigui a costa dels esportistes, els clubs i les federacions autonòmiques. La llei, en aquest sentit, parla de cobrar els “serveis prestats” per les federacions espanyoles a les autonòmiques. En realitat, segons precisa Tibau, els serveis prestats per les federacions espanyoles a les catalanes “és zero”. “Tota la feina es fa aquí, i a partir d'ara les federacions quedaran en mans de les decisions que es prenguin en les assemblees a Madrid”, hi afegeix.

El Consell de Garanties Estatutàries farà un informe sobre la nova norma

Un recurs que es pot guanyar

L'advocat especialista en dret esportiu Xavier-Albert Canal considera que el govern té possibilitats de guanyar el recurs quan aquest arribi al TC. “La invasió de competències és flagrant, però no només a Catalunya, sinó a pràcticament totes les comunitats autònomes. Fins i tot Madrid pot presentar el mateix recurs i, pel que tinc entès, Andalusia també té la intenció de fer-ho.” “El problema –hi afegeix– seria que el recurs només el presentés Catalunya, i en la situació política actual ja sabem què podria passar, però si hi ha diferents comunitats que ho fan, tècnicament poden obligar el govern espanyol a fer alguns canvis.”

Ahir mateix la sectorial d'esports d'ERC va donar per fet que la implantació d'aquesta llicència única suposarà un augment de preu de les llicències i “desmotivarà” les federacions autonòmiques a tenir un calendari competitiu solvent”, segons assenyala en un comunicat. També considera que el recurs al TC és inajornable, i es mostra oberta a col·laborar amb el govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)