Esport i política

Vilaseca, l'atleta a l'ombra

Política esportiva. L'exsecretari general de l'Esport va presentar ahir les seves memòries en un acte que es va convertir en un homenatge a la seva tasca en l'esport català i mundial

Pep Guardiola defineix Josep-Lluís Vilaseca com “un atleta a l'ombra” en el pròleg de les memòries que l'advocat que va presentar ahir al Palau de Pedralbes de Barcelona. Un personatge que, sense fer soroll, és essencial per entendre la situació de l'esport a Catalunya. La seva tasca com a secretari general de l'Esport, la feina feta la comissió jurídica de la UEFA i el seu paper en la vicepresidència del COOB (Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 92) sempre seran recordats i valorats.

“Ha estat el meu mestre i li agrairé sempre la seva disponibilitat per ajudar-me”, va dir Tibau amb admiració. Vilaseca va ser el primer secretari general de l'Esport que va aconseguir que la Generalitat s'encarregués de l'esport català –fins aleshores era una competència de Madrid– i va traçar, per primera vegada, un camí que ara recorre Tibau.

L'advocat català escoltava i mirava els seus amics i familiars presents ahir amb atenció i amb discreció, com ho ha fet sempre. Emocionat en un dia en què considera que va fer un gran pas: presentar el seu llibre. “Hi havia amics que em deien que el fes i d'altres que no. Em va costar molt decidir-me”, va afirmar l'autor de llibre. Anècdota rere anècdota, Vilaseca va anar forjant unes memòries que donen respostes a la seva llarga trajectòria. “No em va respondre cap pregunta quan estava en actiu i me les ha respost totes en aquest llibre”, explicava el periodista Jordi Basté en l'acte de presentació. Basté va definir Vilaseca com un home intel·ligent que sempre té la mà guanyadora en qualsevol partida. Un home que, a Que consti en acta s'ha tret la gavardina de l'anonimat que esmenta Guardiola en el pròleg i ha explicat unes vivències personals d'interès general. “Ha sortit el llibre que volia que sortís”, va dir Vilaseca agraint la tasca de Genís Sinca, l'home que l'ha ajudat a redactar-lo. “L'home de l'esport”, com el va definir Basté, va presentar les seves vivències envoltat d'autoritats del món de l'esport, amics i familiars. Un homenatge a un atleta que, a l'ombra, ha fet una gran tasca per l'esport de casa nostra.

LES FRASES

Hi havia amics que em deien que fes el llibre i d'altres que no. Em va costar molt decidir-me a escriure'l
Josep-Lluís Vilaseca
Ha estat el meu mestre i li agrairé sempre la seva disponibilitat per ajudar-me
Ivan Tibau
secretari general de l'esport
L'he titulat ‘Que consti en acta' perquè és la millor manera de dir que al llibre només explico veritats. Ha sortit el llibre que volia

Agendes plenes i marxa assossegada

Que consti en acta és un repàs als anys de feina de Josep-Lluís Vilaseca. Anys farcits de compromisos importants, de reunions i de contactes. D'una gran feina feta des de diversos àmbits de l'esport, la secretaria general de l'Esport, la UEFA i el Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 92. Són 243 pàgines repartides en diferents capítols en què es parla d'esport en la immensa majoria i en què també es veuen pinzellades de l'etapa de Vilaseca al Parlament, una part de les despulles personals i un bocí de la seva etapa a l'Agrupació Mútua. Un repàs a les vivències personals d'un dels personatges més importants en la construcció del pilar esportius del país. “Sense ell no estaríem així”, diu Guardiola en el pròleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)